• 瀏覽: 10,291
  • 回覆: 108
引用:
原帖由 鍾無豔 於 2017-5-21 11:01 PM 發表
有錢就買街舖,冇就唔好買!這種買來自用不用交租和搬遷費用,用十年八年,自己有熟客,不用靠街客,也可以考慮一下
都唔好試!
大業主收嘅管理費除時貴過出面啲租!

做民宿!

引用:
原帖由 fhhfgjhh 於 2017-5-21 11:17 PM 發表
其實尖沙咀同銅鑼灣而家係咪勁多吉舖
我唔知,好少去果兩頭,但深水埗就多左好多吉鋪囉,而家既租金除左係自己鋪或連鎖大集團外,根本小本經營好難做得住,就好似賣童裝咁,我當D衫大批咁拎廿手好未,但1歲以下既細B碼真係好難賣得出,結果又責左係到,我當你之前賣一件賺一件(未計燈油火臘同租),咁1歲同6個月既衫死硬,一手通常係1至4歳齊碼5-6件,就當6件當中有4件賣出左即係賺4件,但扣返兩件賣唔出實際係賺到2件,但仲要俾燈油火臘同自己人工,根本小本生意係冇得做

引用:
原帖由 豬扒靚女 於 2017-5-21 11:28 PM 發表

我唔知,好少去果兩頭,但深水埗就多左好多吉鋪囉,而家既租金除左係自己鋪或連鎖大集團外,根本小本經營好難做得住,就好似賣童裝咁,我當D衫大批咁拎廿手好未,但1歲以下既細B碼真係好難賣得出,結果又責左係到, ...
既然咁多吉舖,何解業主又唔減租

賣黎訓都好
引用:
原帖由 fhhfgjhh 於 2017-5-21 10:35 PM 發表
其實呢D劏舖有得炒咩?

引用:
原帖由 豬扒靚女 於 2017-5-21 11:14 PM 發表

我冇記錯11定12年時,葵廣頂樓D劏鋪都要4球一間得100呎左右,好似話租金果時要皮八一個月囉,而家係點我唔知啦,仲有冇潛力我都唔知啦

我果時都係葵廣開過鋪賣衫,我間鋪果時皮一租都係100呎左右,但真係做唔 ...
葵廣幾樓賣乜野衫我由細行到大

慘慘豬

引用:
原帖由 希志姐姐 於 2017-5-21 11:32 PM 發表

葵廣幾樓賣乜野衫我由細行到大
人妖希志大叔,我當時賣D唔係人妖裝,而係賣童裝同大肚婆肚衫,你梗係唔知啦.....................不過我果時賣大肚婆收肚褲真係有返頭客架,因為我賣果D真係外國貨..................不過真係賺得好好好少

引用:
原帖由 fhhfgjhh 於 2017-5-21 11:32 PM 發表

既然咁多吉舖,何解業主又唔減租
問下地慘商囉.................搵枚左手交右手抬高個價,引到一班友盲追咪得囉,仲有香港係洗錢聖地,大陸有幾多錢係香港洗而正苦又做過D乜呢?....................真係當人傻,一個大陸既20歲女當年用幾億買凱旋門門複式

炒得咁過癮吖嗱

引用:
原帖由 豬扒靚女 於 2017-5-21 11:43 PM 發表

問下地慘商囉.................搵枚左手交右手抬高個價,引到一班友盲追咪得囉,仲有香港係洗錢聖地,大陸有幾多錢係香港洗而正苦又做過D乜呢?....................真係當人傻,一個大陸既20歲女當年用幾億買凱旋門門 ...
其實而家香港新樓炒得咁貴,都係全部炒家買嘅?

抵撚死

班炒家 死撚曬就好

發展商劏來俾班師奶炒
師奶損手離場

然後又收番晒再黎過

死場?點解本土派唔振興本土經濟?

引用:
原帖由 fhhfgjhh 於 2017-5-21 11:45 PM 發表
其實而家香港新樓炒得咁貴,都係全部炒家買嘅?
地慘商搵人做枚,自然會引到班友去買,尤其係大陸班洗錢既人,佢地只求盡快洗到錢然後逃之夭夭,咁香港本地人見到樓價越黎越貴,羊群心理都會想買樓,而另一個原因係某D香港年青人唔知點解同父母住好似要死咁,唔食唔住都要買樓,有D仲仆街,書都未讀完就申請定公屋,然後借公屋去買居屋,所以我真係建議正苦應審理香港公屋同居屋申請者係客觀環境下既最低收入...............即係無父無母既學生申請公屋真係冇問題,但有父有母同住既單身學生都申請公屋,唔該將佢地排到最後啦

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]