• 瀏覽: 10,307
  • 回覆: 108

又一死城。。。無藥可救

【新增影片及更新內容】

屬經典死場的尖沙嘴首都廣場再有劏舖連環勁蝕放售。環亞物業網頁顯示,位於首都廣場3樓一個單號舖位,將於本月31日(周三)拍賣,開價僅55萬元。該舖約70方呎,呎價逾7,800元。土地註冊處資料顯示,業主於2013年1月以307.8萬元買入該舖位,當時「3球」現金買舖,沒有承造按揭,四年後踏上「死場」之路,不惜勁蝕82%的開價求售,若成功以此價售出,將慘蝕252.8萬元,樓價四年間跌剩不足兩成。

首都廣場亦有另一個拍賣盤,為2樓單號舖,實用面積約44方呎,周二(23日)拍賣,開價75萬元。業主2013年2月以431.2萬元買入該舖,若以底價成交,將勁蝕356.2萬元,幅度83%,成為該死場歷來最大宗蝕讓。

本報於去年底曾直擊首都廣場,商場開業近三年一直十室九空,成為近年死場之霸,並爆蝕讓潮。該死場過去已錄得最少7宗蝕讓,蝕讓幅度介乎56%至85%。其中3樓雙號舖,投資者2013年以331.5萬元買入,今年3月以50萬元賣出,勁蝕85%。

新聞來源連結:
http://hkm.appledaily.com/detail.php?issue=20170521&guid=56722604&category_guid=7015342&category=instant

大業主拆細高價出售,管理費再慢慢閹。

炒鋪其實好深奧㗎

引用:
原帖由 織田信長 於 2017-5-21 10:17 PM 發表
好多單啦,同電話騙案一樣始終有人中招
大陸仔 睇都唔睇就畀錢 唔呃佢呃邊個

引用:
原帖由 diudeadmok 於 2017-5-21 09:48 PM 發表

又一死城。。。無藥可救

【新增影片及更新內容】

屬經典死場的尖沙嘴首都廣場再有劏舖 ...
大家快D救救商場,去行下喇

買得過喎.

其實呢D劏舖有得炒咩?

引用:
原帖由 fhhfgjhh 於 2017-5-21 10:35 PM 發表
其實呢D劏舖有得炒咩?
炒唔係冇得炒,但真係要睇地點囉,好似葵廣果D靚位咪有得炒,但好似九西爛果場果D就死到應一應囉,南豐近一樓正門果堆同地下果堆都有得炒架,但再深入去另一個商場又咪死硬囉

引用:
原帖由 豬扒靚女 於 2017-5-21 10:47 PM 發表

炒唔係冇得炒,但真係要睇地點囉,好似葵廣果D靚位咪有得炒,但好似九西爛果場果D就死到應一應囉,南豐近一樓正門果堆同地下果堆都有得炒架,但再深入去另一個商場又咪死硬囉
咁有無發展潛力先

有錢就買街舖,冇就唔好買!這種買來自用不用交租和搬遷費用,用十年八年,自己有熟客,不用靠街客,也可以考慮一下

有咁筍經紀自己執咗貨走啦 .. 仲使乜拍吖!

引用:
原帖由 fhhfgjhh 於 2017-5-21 10:50 PM 發表
咁有無發展潛力先
我冇記錯11定12年時,葵廣頂樓D劏鋪都要4球一間得100呎左右,好似話租金果時要皮八一個月囉,而家係點我唔知啦,仲有冇潛力我都唔知啦

我果時都係葵廣開過鋪賣衫,我間鋪果時皮一租都係100呎左右,但真係做唔住囉,人流係叫做OK,但賣平價野賺唔到幾多,而D客真係變態到10蚊三件口水肩都要講價(男人同婆婆反而冇乜講價,最變態係拎住個LV袋既OL),就算賺到打平但都蝕賺唔到人工,所以葵廣D鋪好多都好快轉租

引用:
原帖由 豬扒靚女 於 2017-5-21 11:14 PM 發表

我冇記錯11定12年時,葵廣頂樓D劏鋪都要4球一間得100呎左右,好似話租金果時要皮八一個月囉,而家係點我唔知啦,仲有冇潛力我都唔知啦

我果時都係葵廣開過鋪賣衫,我間鋪果時皮一租都係100呎左右,但真係做唔 ...
其實尖沙咀同銅鑼灣而家係咪勁多吉舖

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]