• 瀏覽: 4,415
  • 回覆: 37
引用:
原帖由 邊際流星 於 2017-6-9 09:42 PM 發表

確實
世界並唔係非黑即白,北韓尼D極端例子係絕無僅有

應該係資本主義好過共產主義,因為,人類社會本質就係有競爭的,所以問題係點樣嘅資本主義,最適合而家嘅環境!!

就用深圳和香港為例,深圳根本唔係用共產主義,社會主義同香港競爭,某一種角度來講深圳比香港更資本主義,更市場需求主導!!

相反香港嘅法律越嚟越嚴謹,越嚟越複雜,事實上根本無辦法適應群眾嘅需求變化,市場經濟喪失,失去競爭力!!

例如互聯網,馬雲,製造翻版平台,百度搜索MP3優勢,得到巨大的成功,反觀香港又如何?

引用:
原帖由 dogdogchiV 於 2017-5-20 01:25 PM 發表

仲乜講極右自由主義個真名出泥?
即係講岀美國真身岀尼

中國人太聰明,行共產主義好,全人類打工,不必造假野賺錢。
洋人忠忠直直,行資本主義好,做下老細,個腦唔會細。

引用:
原帖由 劉婕 於 2017-5-19 05:19 PM 發表

當然是資本主義好, 多勞多得, 令社會進步...
不似共產主義養懶人咁退步。
資本主義怎多勞多得??

真正多勞多得

是社會主義

引用:
原帖由 dogdogchiV 於 2017-5-20 01:25 PM 發表

仲乜講極右自由主義個真名出泥?
香港太多人不懂社會主義, 資本主義, 共產主義

講一個很簡單易明例子

香港地鐵上水去羅湖, 24元,
柴灣去羅湖, 49元

而深圳最遠的雙龍去羅湖口岸
8元

點解?香港是極右資本主義, 私營交通, 賺到盡
中國就是公營交通, 社會主義特色, 惠民為先

深圳樓房貴, 但同時雙軌行車, 樓房供應足, 幾百元月租幾百尺農民房或村屋也有交易, 而且供應量大
有很多外省打工決心儲錢的, 會選包食包住的公司, 工廠
就算想獨立住, 也會挑合租村屋, 儲夠錢回老家

香港全線資本主義, 村屋都過萬月租, 環境極差的劏房都幾千

香港極右資本主義與社會主義的分別

中國很多人知道自己的錢財到那程度

不去日本歐洲旅行, 有什麼自卑及醜?? 雲南青海四川內蒙新疆
一樣開心

香港則不同, 一年去六次日本都不開心, 因為facebook,看到有心病的一年去十二次歐洲日本旅遊

引用:
原帖由 邊際流星 於 2017-6-9 09:41 PM 發表
中國人民 對于  資本主義  與  共產主義 都嘗試過
都不算 成功

中國人講究中庸之道

資本主義 與 共產主義 相結合
但是 到底 相互之間的 比例 怎麼 確定 還需要 摸索探索

目前 中國特色社會主義 就是 這種 ...
唔同民族有唔同特性,社會又有不同問題,各國的資本又不對等,法律往往追不上時代變化,咁點樣比

引用:
原帖由 20168 於 2017-5-20 12:38 PM 發表
大陸用個套叫“無法無天弱肉強食主義”。
同共產及資本主義無關係。
簡稱「有中國特色」。

現在地球上沒有絶地既共產主義或資本主義

共產主義就一定行唔通,社會主義同資本主義嘅混合體就可以。

北歐國家就係呢套模式。

至於強國嘅國家民族社會主義,就係納粹主義變化出嚟。

引用:
原帖由 火燎森 於 2017-5-19 04:42 PM 發表
基本上完全的共產主義是一種神經病,完全的資本主義則是另一種。完全的共產主義只管分配財富,不管如何創造財富,這樣到後來大家所能分配到只有貧窮。完全的資本主義只管創造財富,卻不管分配財富,這樣只有極少數的 ...
我聽過一種講法關於自由與公平:當一個社會在往上走時,人們希望多些自由,各憑本領爭取自己想要的;當一個社會在往下走時,人們便會要求公平。

引用:
原帖由 劉婕 於 2017-5-19 05:19 PM 發表

當然是資本主義好, 多勞多得, 令社會進步...
不似共產主義養懶人咁退步。
所以共慘黨,應該 改番個正名叫共富黨。等人唔好以為佢重行緊共慘, 毛澤東思想已經冇咗好耐。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]