• 瀏覽: 3,213
  • 回覆: 19

內地民航局收緊旅客乘機有效身份證件使用規範,規定國內居民必須備齊有效證件才能登機,同時不得以港澳通行證搭乘前往香港、澳門以外地區的航班。據悉,深圳機場已於本月10日起開始執行港澳通行證不能作為內地居民有效乘機證件使用的措施。

根據民航局最新規定,乘坐國內航班的有效身份證件包括:中國大陸地區居民身份證、臨時居民身份證、護照、軍官證、文職幹部證、義務兵證、士官證、文職人員證、職工證、武警警官證、武警士兵證、海員證;香港、澳門地區居民的港澳居民來往內地通行證,台灣地區居民的台灣居民來往大陸通行證;外籍旅客的護照、外交部簽發的駐華外交人員證、外國人永久居留證;民航局規定的其他有效乘機身份證件。

新聞來源連結:
http://hk.on.cc/cn/bkn/cnt/news/20170518/bkncn-20170518124948020-0518_05011_001.html

中國人好搞嘢!身份證基本可以搞掂一切啦!做咩會唔帶身份證、唔用身份證?

引用:
原帖由 ok938 於 2017-5-18 09:04 PM 發表

內地民航局收緊旅客乘機有效身份證件使用規範,規定國內居民必須備齊有效證件才能登機,同時不得以港澳通行證搭乘前往香港、澳門以外地區的航班。據悉,深圳機場已於本月10日起開始執行港澳通行證不能作為內地 ...
捉雞仔

提示: 違規內容已被屏蔽
關傑青咩事? 佢地反大陸咩?

引用:
原帖由 再去打老虎 於 2017-5-19 06:48 AM 發表
關傑青咩事? 佢地反大陸咩?
咩大陸?歐洲大陸定美洲大陸?

引用:
原帖由 jetflyer 於 2017-5-18 21:13 發表
中國人好搞嘢!身份證基本可以搞掂一切啦!做咩會唔帶身份證、唔用身份證?
對內地政府來講,港澳同胞通行證(回鄉証)唔算係全面正式的證件,內地人搭內陸機可能可以用身份証,但搭去外國一定要用護照。

引用:
原帖由 HKpanda333 於 2017-5-19 01:01 PM 發表

對內地政府來講,港澳同胞通行證(回鄉証)唔算係全面正式的證件,內地人搭內陸機可能可以用身份証,但搭去外國一定要用護照。
有人問可吳可以用 BNO 出入中國境?

引用:
原帖由 華華168 於 2017-5-19 11:56 AM 發表

火星大陸
星就星,大陸就大陸呀?!可以撈埋嚟炒咩?

引用:
原帖由 華華168 於 2017-5-19 11:56 發表

火星大陸
黃色大陸,屎蟲大陸,中亞大陸

引用:
原帖由 HKpanda333 於 2017-5-19 01:01 PM 發表

咩同胞呀?睇返你張證(若有)點寫啦!

點為之唔算係全面正式證件?你憑咩權威或權威資料咁講?

引用:
原帖由 人類仔 於 2017-5-19 06:12 AM 發表
*** 該帖被屏蔽 ***
please rephrase your wording.

引用:
原帖由 kevinmember 於 2017-5-19 13:06 發表

有人問可吳可以用 BNO 出入中國境?
可以,英國護照出入中國,應先取得簽證。

你用回鄉証,上了機外國點知你係咪要簽證人仕?外國唔會查到回鄉証資料,加上中國仲係封閉式國家,點會俾資料你?

引用:
原帖由 jetflyer 於 2017-5-19 13:34 發表

咩同胞呀?睇返你張證(若有)點寫啦!

點為之唔算係全面正式證件?你憑咩權威或權威資料咁講?
全世界坐飛機都係用護照,無人用身份証或者其他證件的。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]