• 瀏覽: 32,245
  • 回覆: 236
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 jetflyer 於 2017-5-19 12:00 AM 發表

價值觀係社會問題。唔係個人問題。
錯。價值觀絕對係個人問題。有些人眼裡只有金錢,地位等,要係佢荷包內跌錢出嚟就老大不願意等,這就是價值觀。或者佢自己做任何事永遠都是對的,這亦是價值觀。好多人嘅處事方式,永遠持雙重標準,自己做什麼都得,別人做就唔得,凡以上種種,都係同價值觀有關。

引用:
原帖由 馬沙少將 於 2017-5-19 11:36 AM 發表

錯。價值觀絕對係個人問題。有些人眼裡只有金錢,地位等,要係佢荷包內跌錢出嚟就老大不願意等,這就是價值觀。或者佢自己做任何事永遠都是對的,這亦是價值觀。好多人嘅處事方式,永遠持雙重標準,自 ...
唔錢唔地位。一係已經有。否則,只係失敗者嘅葡萄或安慰劑。

引用:
原帖由 jetflyer 於 2017-5-19 01:24 PM 發表

唔錢唔地位。一係已經有。否則,只係失敗者嘅葡萄或安慰劑。
失敗者---> 呢D形容詞咪就係價值觀囉,有錢有地位就係成功者?
無錢無地位就係失敗者?

引用:
原帖由 馬沙少將 於 2017-5-19 01:29 PM 發表

失敗者---> 呢D形容詞咪就係價值觀囉,有錢有地位就係成功者?
無錢無地位就係失敗者?
你又講得好有道理喎!

引用:
原帖由 dmjudas 於 2017-5-19 09:32 AM 發表

自己屙屎唔出有關政府事, 唔鍾意你咪搬走囉。。。又要系度搵💲又要9叫,佔中後遺症。
不是自己問題,是樓價問題,日岀康城樓價6-7千元呎價,現在需要萬多元呎價,升足一倍,你呢啲唔知樓價,好難同你清通!

六十幾,乜都化啦

引用:
原帖由 tonylam07 於 2017-5-19 05:34 PM 發表

不是自己問題,是樓價問題,日岀康城樓價6-7千元呎價,現在需要萬多元呎價,升足一倍,你呢啲唔知樓價,好難同你清通!
當年康城又話近垃圾堆又盛,根本樓價好難跌!
沙頭角都賣過千粒

慘劇

有借冇還好正常, 唔使死來還啦!

引用:
原帖由 吾係中國人 於 2017-5-18 10:54 AM 發表
將軍澳發生倫常慘劇,男子疑因財困不想連累妻子,竟下毒手涉嫌將妻子勒死後,再由寓所跳樓身亡。警方將案件列作謀殺及自殺案,交

http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20170518/photo/bkn-20170518022835614-0518_00 ...
我只覺得好殘忍,
為她好應該令佢好好生存

引用:
原帖由 tonylam07 於 2017-5-19 12:40 AM 發表
我朋友爆料,死者原是7年前日岀康城業主,但他賣岀物業套現,呢7年已經用光積蓄山窮水盡,加上年事已老,太太又勞嘈,所以佢唯有踏上不歸路。

再加上今天樓市瘋癲,他不是財困,而是冇樓愁爆,因為他身 ...
自己貪想睇跌,上唔返車

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]