• 瀏覽: 61,649
  • 回覆: 403
  • 追帖: 3
+20
引用:
原帖由 jeff615 於 2017-5-18 03:46 PM 發表
鬧人點解仲要生的有無睇內文...
第一個無事... 第二個出事時醫生只係認為佢HUS (不關基因事) ...人地先生第三個... 原來醫生搞錯... 驗左先知原來係基因病....  做乜鬧人??
本身第一個冇事已經證明佢其實係冇CHECK過, 直至第2個小朋友出事先去CHECK

Kept on for the life time no matter how far they are!

睇完都覺得好慘好可憐!

大仔正常,二仔不幸,要第三個博咩。正常一個都唔易照顧,宜家加多個有病,最後仲要生多一件(就算第三個正常),我覺得係對D仔唔公平,你有冇時間能力照顧到呀,一句到尾,自己生自己養

幾時知道有遺傳病?
如果有做婚前及懷孕前檢查可以避免嗎?

小朋友最可憐

呢度啲人好似無睇清楚報導內容就亂插人點解仲要生。

第一點:
全港700幾萬人只得三人,未生之前可能只得1人,應該唔係雙方父母,亦唔係雙方祖父母,如果係就應該報埋出嚟一族人有3位患上啦。成日話人明知有家族遺傳仲要生。我想問吓佢哋點知?上兩代都無,再上曾祖父母嘅咸豐年代有無醫療組織可以驗到?

第二點:
生完第二個,明知有家族遺傳,點解仲要生第三個?有無人睇清楚內文?當時二子「被以為」患上溶血性尿毒症HUS(呢個係非遺傳),及後三子出世將血液寄過外國檢驗先知三子及二子都係非典型溶血尿毒症aHUS(呢個係遺傳)。

第三點:
咁之前「被以為」係點解呀?正常人你同我唔係讀醫嘅點會知HUS & aHUS係乜呀?就算讀過醫,呢類咁希有嘅病,喺未有報紙大事報導前,你問個讀醫嘅都未必知係乜,分分鐘要查吓個名先知係咩病。
所以「被以為」極有可能係醫生話佢知係HUS囉,所以當時都仲未知係遺傳病囉,比人誤導老點囉。未知係遺傳病點解唔生得呀?

人哋依家咁慘,你班友就不繼溪落人,有無人性架?

引用:
原帖由 charlir2005 於 2017-5-18 03:58 PM 發表
幾時知道有遺傳病?
如果有做婚前及懷孕前檢查可以避免嗎?

應該可以避免一部分, 有些應不易檢查到

生3個?
應該家庭收入好好的啦
不怕,一定有錢自己醫
算吧

引用:
原帖由 cb600 於 2017-5-18 03:30 PM 發表
蘋果日報慈善基金

大L把

http://hk.charity.nextmedia.com/site/index.php

電 話 : 29908688 傳 真 : 23076307

嘩嘩嘩目的出黎la,眾籌

仔就自己既,養就人地幫,條數打得幾好喎

引用:
原帖由 yeunga13 於 2017-5-18 03:02 PM 發表
納稅人付錢?

引用:
原帖由 ae86forum 於 2017-5-18 04:05 PM 發表
呢度啲人好似無睇清楚報導內容就亂插人點解仲要生。

第一點:
全港700幾萬人只得三人,未生之前可能只得1人,應該唔係雙方父母,亦唔係雙方祖父母,如果係就應該報埋出嚟一族人有3位患上啦。成日話人明知有家族遺 ...
咪係!樓上一班人盲嘅唔識睇內文,閱讀理解有問題。
啱啱想出聲,你真係好心打咁多字解釋俾班人聽。咁罕見嘅病,專業醫生都斷錯症啦,家長點知咁多?

引用:
原帖由 pangniki 於 2017-5-18 12:40 PM 發表
全家食毒果報應
嘩!你口都幾毒,小心!不是今生就是來世!

呢啲父母個腦一定係生喺後面嘞!!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]