• 瀏覽: 115,674
  • 回覆: 570
  • 追帖: 5
+32
引用:
原帖由 破曉微涼 於 2017-5-17 03:57 PM 發表
應搵子丹試下
子丹殺破狼巳經展現現代格鬥技巧

引用:
原帖由 返工會暈 於 2017-5-17 06:01 PM 發表
中國功夫嘅招式根本唔適合打檑台
小弟當年當同個好大隻嘅師兄弟對招
我埋去打佢一嘢
佢追過黎還手
我直頭轉身走
佢太大隻追唔到
我又行返轉頭搵機會打佢一嘢
跟住又轉身逃走
三分鐘後
佢發脾 ...
MMA 有hip show 模擬街頭實戰,傳統武術嫌擂台細,是不是想玩呢個?

https://youtu.be/bg2P8dcLcf4

引用:
原帖由 lefroy 於 2017-5-17 06:19 PM 發表

MMA 有hip show 模擬街頭實戰,傳統武術嫌擂台細,是不是想玩呢個?

https://youtu.be/bg2P8dcLcf4
我比個喻only

笑九死人

坦白如果未經過訓練~邊度可能承受到甘重既拳擊...真係暈都似

殺手唔一定好打得,但系可以殺死高手
簡單來講,同一間大學學生,一個讀電腦編程,一個讀化學實驗,為個勁啲?~~~所以話術業有專攻!!!

引用:
原帖由 華華168 於 2017-5-17 04:39 PM 發表

子丹係波士頓一人KO十個鬼佬,不如叫習大大同俄大大對打!加上浸浸一定全世界收看
好期待,地球第一盛事

未出內功姐,
出內功會傷及無辜。

八掛掌 根本都唔係咁樣打嘅
呢條友根本唔識八掛掌
同上一個自稱太極宗師一樣冒充
太極或八掛掌對敵時 都擅長用走弧形步法 或者好簡單咁向左側或右側鈄踏一步 呢兩條友都唔識
成套八掛掌 練習時都係不停轉身加換步 係最多步法同身法嘅功夫 條友仔都冇用過
敵人衝過來 自已向側鈄踏一步 即同敵人成45度角
兩步就成90度角
高手好快咁用三步 可以繞到敵人背後
真係有人做到 不過  呢D人不在國內

泰臣拳重 身形高大 而且步法也不差
昔日世界重量級拳王 當然勁

唔操體能唔練抗打,一味拎招式同勁度來打飛機,邊有得贏?

以前有條中東佬叫 ehsan shafiq,咪又係用國術o係擂臺上打贏交

依家好多所謂功夫好手其實都只係表演

所謂中國功夫就係揸春袋,插眼同插頸,根本就一個鐘學完!

引用:
原帖由 hamchung 於 2017-5-17 06:27 PM 發表
八掛掌 根本都唔係咁樣打嘅
呢條友根本唔識八掛掌
同上一個自稱太極宗師一樣冒充
太極或八掛掌對敵時 都擅長用走弧形步法 或者好簡單咁向左側或右側鈄踏一步 呢兩條友都唔識
成套八掛掌 練習時都係不停轉身加換 ...
師兄有見識 ! 真正的功夫係好注重步法 , 紮馬連基本功係好重要 !

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]