• 瀏覽: 24,220
  • 回覆: 277
  • 追帖: 1
+5
當年美國搞the Marshall Plan都一樣畀美國國內唔少人批評用納稅人嘅錢援助外國。但事實上該計劃除咗鞏固歐美同盟關係之外,同時促進歐美貿易,令美國經濟更發達之餘,更加構建咗美元霸主地位。

即使真係倒錢落海,都好過蕭老母生舊無腦廢物出嚟鳩噏,做社會嘅寄生蟲,倒落海都污染咗個海!

引用:
原帖由 KK21 於 2017-5-16 07:13 PM 發表
https://www.youtube.com/watch?v=7mzWhB1b36s

倒錢落海只為發個好夢...
一見到係燒山講,即刻就放心哂

引用:
原帖由 芽菜子 於 2017-5-18 04:15 AM 發表

一見到係燒山講,即刻就放心哂
有若明燈。:)

引用:
原帖由 泉船 於 2017-5-18 05:24 AM 發表

有若明燈。:)
燒山+沈大師=香港兩大燈神

講清楚倒去邊好喎,有錢執

引用:
原帖由 ilovenikita 於 2017-5-17 04:30 PM 發表
可能九啦, 所以嘛有亞投行比其他國家出錢玩囉,中國講咗自己唔會佔大多數

中國現在玩既系, 錢大家一齊出, 人同材料就我出 , 中國一定賺

因為就基建唔成功,但錢就大家一齊出, 但中國工 ...
“錢係大家出,項目歸大陸”

真係發緊白日夢。菲律賓總統去大陸,攞走5億港幣,係大陸自己俾錢。印尼高鐵,巴基斯坦項目又係大陸銀行自己貸款,不動用亞投行錢 。

引用:
原帖由 香江強國人 於 2017-5-18 01:07 PM 發表

真係發緊白日夢。菲律賓總統去大陸,攞走5億港幣,係大陸自己俾錢。印尼高鐵,巴基斯坦項目又係大陸銀行自己貸款,不動用亞投行錢 。
大陸對菲律賓的援助, 菲律賓總統一毫子都落唔到自己個袋, 大陸係以勞工貨值計價而得出5億元呢個數字, 唔係真金白銀畀錢菲律賓政府, 即係大陸向菲律賓輸出勞工及建築材料, 在當地建戒毒所及醫院, 全部一條龍服務, 菲律賓政府收不到一毫子, 受益的就是菲律賓人民,
鐵路項目輸出, 大陸不是白白送出, 而是跟其他國家簽訂協議, 是在商言商的合作, 很多國家都以礦產或農產品作為貿易交易.

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2017-5-18 05:13 PM 發表

大陸對菲律賓的援助, 菲律賓總統一毫子都落唔到自己個袋, 大陸係以勞工貨值計價而得出5億元呢個數字, 唔係真金白銀畀錢菲律賓政府, 即係大陸向菲律賓輸出勞工及建築材料, 在當地建戒毒所及醫院, 全部一條龍服務, 菲 ...

引用:
原帖由 lonely17 於 2017-5-16 09:06 PM 發表
大陸捉蟲入忽
捉蟲入美國佬屎忽

引用:
原帖由 香江強國人 於 2017-5-18 01:07 PM 發表

大陸派錢爛仔國家唔會唔要,最慘係大陸窮人,無醫療教育

引用:
原帖由 嫖-俠 於 2017-5-16 07:24 PM 發表
簫?用來吹就得。
呢條柒頭亂鳩咁up, 佢同你吹你都免啦,口臭。

引用:
原帖由 草根股王 於 2017-5-18 06:26 PM 發表

大陸派錢爛仔國家唔會唔要,最慘係大陸窮人,無醫療教育
又係幻想當事實.

窮國就係一窮二白,大陸幫佢起基建,佢就話佢無錢。

大陸話我出錢幫你起。佢話我唔識起,大陸話我出技術,出人幫你起。

起好,窮國窮人多,搭唔起車,搭唔起高鐵,只能用極低票價招呼窮乘客,票價唔夠維修,日常運作經費。靠基建賺錢等於發夢。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]