• 瀏覽: 10,838
  • 回覆: 94
+8
引用:
原帖由 班納沒恨 於 2017-5-15 01:07 PM 發表
都講左十萬9千次琉球不是日本。   只是美國二次大戰後叫日本管理。   點會而家變左日本的
入沖繩(琉球)是當入境日本啊

係都係琉球國有主權, 關秋田犬咩事?

作為宗主國,中國(滿清)是欠了琉球王國⋯⋯

引用:
原帖由 lotuguy 於 2017-5-15 01:53 PM 發表
作為宗主國,中國(滿清)是欠了琉球王國⋯⋯
琉球仍想復國,但共產黨不理她

引用:
原帖由 草根股王 於 2017-5-15 01:58 PM 發表

真的?

引用:
原帖由 草根股王 於 2017-5-15 01:58 PM 發表

有啲咁嘅樹?
睇怕早已忘記自己的姓了

引用:
原帖由 兩個打六個 於 2017-5-15 02:21 PM 發表

有啲咁嘅樹?
睇怕早已忘記自己的姓了
日本人好醒嘅,不斷移入日本人入琉球,令佢地永久滅亡

引用:
原帖由 lotuguy 於 2017-5-15 09:46 發表

是在12海浬之外?
幾多海浬都係咁話啦,日本船埋唔到去已經得

中國公務船例行巡邏,日本人無法接近釣魚島,就等你硬闖開第一槍

同當年係黃岩島對付香蕉仔一樣

引用:
原帖由 WesleySze 於 2017-5-15 02:59 PM 發表

幾多海浬都係咁話啦,日本船埋唔到去已經得

中國公務船例行巡邏,日本人無法接近釣魚島,就等你硬闖開第一槍

同當年係黃岩島對付香蕉仔一樣
你的是單向思維吧?

日本人無法接近釣島?

現實係中國亦無接近,或進入12海里呀!

引用:
原帖由 lotuguy 於 2017-5-15 15:33 發表

你的是單向思維吧?

日本人無法接近釣島?

現實係中國亦無接近,或進入12海里呀!
有無見過貓捉老鼠,唔係一捉就殺,而係捉捉放放,玩夠先殺

而家就係咁,開打係最後一步,中國由鄧小平開始,已經係講咗共同開發,係日本唔肯

到而家大陸有咗錢有咗實力,新一代領導人就開始企硬

你日本話有主權嘛,我就圍住個島,但係又唔想去,又唔俾你上去,到時機成熟先一併處理,最好係你開第一槍

你自己留意下,由舊年9月開始,中國的態度明顯更強硬。

引用:
原帖由 WesleySze 於 2017-5-15 03:39 PM 發表

有無見過貓捉老鼠,唔係一捉就殺,而係捉捉放放,玩夠先殺

而家就係咁,開打係最後一步,中國由鄧小平開始,已經係講咗共同開發,係日本唔肯

到而家大陸有咗錢有咗實力,新一代領導人 ...
既然係咁,點解唔上島拆咗個日本燈塔?

引用:
原帖由 lotuguy 於 2017-5-15 15:46 發表

既然係咁,點解唔上島拆咗個日本燈塔?
都話未係時候咯

做事,特別係國際政治事件,要有策略

中國同英國佬打交道咁耐,唔學多都學少

同埋而家中央班官,除咗北大出身之外,好多都係LSE,劍橋,牛津,哈佛深造過,西方政治技巧唔會差

你估真係大陸網民又或者香討拳民,郁D又話打,郁D又話核平咩。

以過往歷史,解放軍係要一出手就打到對方三幾十年都還唔到手,如果好似美軍咁次次都尾大不掉,唔係解放軍作風

引用:
原帖由 WesleySze 於 2017-5-15 04:31 PM 發表
都話未係時候咯

同埋而家中央班官,除咗北大出身之外,好多都係LSE,劍橋,牛津,哈佛深造過,西方政治技巧唔會差

你估真係大陸網民又或者香討拳民,郁D又話打,郁D又話核平咩

以過往歷史,解放軍係要一出手就打到對方三幾十年都還唔到手,如果好似美軍咁次次都尾大不掉,唔係解放軍作風
重點。

引用:
原帖由 WesleySze 於 2017-5-15 04:31 PM 發表

都話未係時候咯

...
正確

引用:
原帖由 cortet 於 2017-5-15 04:44 PM 發表

重點。
係師兄你們倆個講咋!

我撐!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]