• 瀏覽: 12,615
  • 回覆: 181
  • 追帖: 2
+4
一樓第一點你回應了,那麼第二點呢?

引用:
原帖由 G36 於 2017-5-13 01:36 PM 發表

名譽係食得㗎? 你其實係已經講左tsa既原罪!
有條公平公正既標準規限了貪婪既空間,等於無得比佢地搬龍門(文人強項)。
名校之所以係名校,咪就係出名學生成續好,出左名就會吸引家長想盡辦法俾子女入讀,呢d咪係好處囉。

引用:
原帖由 雨中進擊的樓主 於 2017-5-12 02:01 PM 發表

簽名同你講既"家長只要看看子女,是否明白及熟悉書本上的知識"有必然關係既咩? 你根本唔係香港人囉。
簽名表示看過明白,名可以亂簽嗎?

引用:
原帖由 nigel2014 於 2017-5-12 08:09 PM 發表

睇校內成績有叉用咩! 俾你band3年年考第一又點?

間間學校都同一版本教科書,而教出學生成績水平就各有參差,band1同band3就差成條街。
精英教育,有什麼問題?教育局帶頭造就了百多間英中名校。

引用:
原帖由 G36 於 2017-5-12 02:12 PM 發表

校內試不考,不能升班,考得好,有A,父母有獎勵,所以小朋友都會去考。
無獨立測試,無教程feedback,教育局又點知校內試有無放水? 學校執行教學時有無暗渡陳倉? 到時學生個個攞A好happy. However, ... [/quote]

即是教育局不信學校,那家長老師學生為何要信教育局?成績不給看,怎知有沒有影響升中派位?

引用:
原帖由 galileo2013 於 2017-5-12 10:59 PM 發表

校內試,自己成績自己負責,TSA明明考學校考老師,卻要小朋友埋單 ...
又轉移視線?現在講緊學校校內試的考試壓力,乜你唔係話要減少學生的學習壓力嗎?明明TSA/BCA都唔會構成任何學生的壓力,你就係 ... [/quote]

校內試有壓力,關學生自己事,人人功能課量一樣,其他有剩時間,可以自己温習,或去玩。
但TSA關乎學校生死,老師不讓同學有不溫習的時間,以前是加補課,現在是加功課。
你真是牛皮燈籠,講極都不明白。

引用:
原帖由 tetrazolium 於 2017-5-13 05:06 PM 發表

簽名表示看過明白,名可以亂簽嗎?
手冊亂簽會差人拉嗎?

引用:
原帖由 tetrazolium 於 2017-5-13 05:16 PM 發表

又轉移視線?現在講緊學校校內試的考試壓力,乜你唔係話要減少學生的學習壓力嗎?明明TSA/BCA都唔會構成任何學生的壓力,你就係 ...
校內試有壓力,關學生自己事,人人功能課量一樣,其他有剩時間, ... [/quote]

咪九噏,有證據你拎出黎證明評核試用黎殺校囉,事實殺唔殺校同學生多少有關,學生多少同人口出生率有關,同評核合唔合格有能關,你有閒情關心殺唔殺校係研究生多幾個仔出黎讀書,而唔係反對tsa.

引用:
原帖由 tetrazolium 於 2017-5-13 05:10 PM 發表

無獨立測試,無教程feedback,教育局又點知校內試有無放水? 學校執行教學時有無暗渡陳倉? 到時學生個個攞A好happy. However, ...
即是教育局不信學校,那家長老師學生為何要信教育局?成績不給看, ... [/quote]

噢,明白了!如不論病情,病人必需要清醒明白地地接受治療,做任何入侵性檢查時一定唔可以用麻醉劑,睇任把手術刀插下插下才有算有互信。記著事先簽定放棄治療書,畢竟將來不幸昏迷時,醫生在急救後比閣下指摘沒有互相情況下幫你急救就唔係幾好!

引用:
原帖由 tetrazolium 於 2017-5-13 05:16 PM 發表

校內試有壓力,關學生自己事,人人功能課量一樣,其他有剩時間,可以自己温習,或去玩。
但TSA關乎學校生死,老師不讓同學有不溫習的時間,以前是加補課,現在是加功課。
你真是牛皮燈籠,講極都不明白。
你才是牛皮燈籠,學校問題就推去TSA度?你這種咪叫做斬腳指避沙蟲囉。明明係學校出問題,反過來去擱置個可以評核學校教學質素、改善教育政策的TSA,還說是為了學生?

首先TSA要達標就要操練TSA?相信大把學校都無需咁做,要操練TSA根本明顯就係個別學校及教師的錯誤行為。要避免根本方法好簡單,公開這些有操練TSA行為的學校咪得囉。好似現在咁,有邊間學校敢講明自己有操練TSA?點解又唔見有學校自己講出來?只要家長公開這些學校名稱,相信不用幾天這間學校就取消各種TSA的操練啦。這種做法即時就可以收到效果,T君你咪話知道有學校小一小二就開始操練TSA題目嘅,你不如公開個學校名啦。成日喺度話TSA點衰點做成學生壓力,叫你公開你知道毒害緊學生嗰間學校名你又唔講,我只能認為你只係玩政治批鬥而唔係真心去為學生減壓力囉。(實際上你講咁多嘢,其實都無一句係可信。)

引用:
原帖由 良心之光 於 2017-5-13 08:27 AM 發表
伽利略
關於壓力,此前有四個帖子,我都給你心理學資料 【請看一樓第十點】,但你都不敢面對。
此外,請回應13#
你的帖根本就唔值得回應,你當自己係法官咩,況且你根本無一個論點係實在有意義的,請問廢話又如何可以回應呢?
你講嗰啲心理學資料根本就完全沒有意義,你俾嗰個IQ測驗我咪已經答咗囉,還要回你嗰啲得個講字嘅理論咩。

還有,你一樓嗰個根本唔係總結,而係你的個人偏見。成日叫人回應邊樣邊樣,但人地問你嘅就完全唔回應,你這種引導性的帖,當你透明係必然啦。

我之前問咗你咁多都未見過你回應,原來你自己都承認了係不敢面對吧。

[ tetrazolium

某些網友認為,心理學資料關於壓力問題,對學童自殺問題沒有幫助。你覺得呢?

引用:
原帖由 良心之光 於 2017-5-13 08:33 PM 發表
[ tetrazolium

某些網友認為,心理學資料關於壓力問題,對學童自殺問題沒有幫助。你覺得呢?
嘩!某些網友竟然可以咁無恥斷章取義,歪曲別人的言論。請大家閱讀某位網友的言論前,要把原文翻閱。

你看看71#,他說:
“你講嗰啲心理學資料根本就完全沒有意義,”
2.而 本帖子是關於BCA(TSA 的繼承者)的。

樓主,你回左我#2先啦

點解TSA行左咁多年都冇事?
點解弱智去TSA考都冇壓力?
點解從來冇一個“考過”ga學生或家長去反TSA?

[ 本帖最後由 亂9咁ban人 於 2017-5-13 09:19 PM http://i.discuss.com.hk/d/images/r10/androidD.jpg 編輯 ]

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]