• 瀏覽: 12,603
  • 回覆: 181
  • 追帖: 2
+4
引用:
原帖由 galileo2013 於 2017-5-12 08:00 PM 發表
單單樓主的第8點:

8. 歸納而言,99%網友,90%上述從政者== 都同意 BCA 會對大多數學生造成壓力。

都完全沒有事實根據啦。

從政者係從事政治的,我完全唔會認為他們可以講出事實。
而99%網友的結論,更加不 ...
其實我答左佢,佢都解釋唔到點解黃之鋒咁反對國教,但對TSA不聞不問
正正因為黃之鋒考過,以一個讀寫障礙去考都全冇壓力,根本就沒有理由去反TSA

引用:
原帖由 paploo 於 2017-5-12 11:58 PM 發表
BCA命運會好似母語教學咁,新特首微調到冇咗囉。 上場嘅禮物。
以前有升中試,取消左之後變學能測驗學科測驗,取消後又出TSA,TSA取消都有第二樣jei

[ paploo BCA命運會好似母語教學咁,新特首微調到冇咗囉。 上場嘅禮物。 [/quote]

我:同意。

伽利略
關於壓力,此前有四個帖子,我都給你心理學資料 【請看一樓第十點】,但你都不敢面對。
此外,請回應13#

Kim
五年來 你問我的所有問題 我都正面回答了 【除了我的簽名檔所說那些】

引用:
原帖由 galileo2013 於 2017-5-12 10:59 PM 發表

校內試,自己成績自己負責,TSA明明考學校考老師,卻要小朋友埋單 ...
又轉移視線?現在講緊學校校內試的考試壓力,乜你唔係話要減少學生的學習壓力嗎?明明TSA/BCA都唔會構成任何學生的壓力,你就係 ... [/quote]

有時我覺得黃絲,犯民,及部份教徒是否在同一環境下生活? 共通之處係有大爺心態,可用遠宏觀環境而近個人信仰來形容。即使因社會有實際需要,必須捨棄部份人既利益。(如果做過management就會明白。資源得咁多,無可能全人類都可隨心所欲,而且大爺唔可以比人質疑架)

假設TSA真係學生壓力來源,最直接處理學生問題是誰? 校方,教師,同學,駐校社工及家長是也。如教師處理TSA出問題,教師行為及教程便要檢視,同學情緒有問題?家長,駐校社工和學生自身責無旁貸! 任何人可以無需找出更適合的近因而得出不嚴謹的結論,例如一把推向社會問題都係其次。 重點係反對者隔靴搔癢,無視在社會上對教育界的需求。最後香港生產力因人材虛標, 而致倒退物wfc囉!

可能有部份離題,因不在教育界搵食而不理解。請問師兄政府推鬼佬教英文十年有多, 有feedback by TSA, DSE and employer, 但何以本地生英文水平無寸進? (其實中文亦有此問題, 但在工作上小用中文出公文, 故未能有足夠証據)

在以前的帖子,你都刻意 豁免政府的責任。
可否申報利益,網上有沒有涼粉?

引用:
原帖由 良心之光 於 2017-5-13 09:59 AM 發表
在以前的帖子,你都刻意 豁免政府的責任。
可否申報利益,網上有沒有涼粉?
閣下自己都離題...

網上有沒有涼粉 ~ 係有既, 証據在此
https://zh.wikipedia.org/wiki/燒仙草
記住落糖水,唔係好難食

另請閣下熟讀基本法, 無個別人士能豁免政府的責任。

今日星期六,小D政治,輕鬆D啦!

anyway, 閣下都係0分, 幾時能交救救孩子既方案呢!

請回應 一樓最後那句:我的評論那段。

引用:
原帖由 良心之光 於 2017-5-13 10:28 AM 發表
請回應 一樓最後那句:我的評論那段。
哎呀,唔記得添!
死啦,我有交稅,洗港幣,唔犯法,又飲東江水...
會唔會比你扣親中央既帽子架

Anyway, 交代左啦, 你幾時交功課?

一樓最後那句:我的評論 --
很多網友在生活上的壓力,藉著在網上【語不驚人誓不休】留言紓緩。這也某程度解釋了為啥網上言論有一部分是偏頗的。

引用:
原帖由 良心之光 於 2017-5-13 11:28 AM 發表
一樓最後那句:我的評論 --
很多網友在生活上的壓力,藉著在網上【語不驚人誓不休】留言紓緩。這也某程度解釋了為啥網上言論有一部分是偏頗的。
某個程度太廣泛了,大部份? 相約? 小部份甚至無相關關都可以說成某個程度。

獻醜不如藏拙,閣下不是在此自我證明
該結論嗎? 閣下喜歡曲解意題,即使自相矛盾都要宣揚反政府信仰,企圖尋找同道者,不是嗎?

不過由於論據空泛無奈地長搬龍門,做左做稻草人反令人認為泛民信徒文化不過是孩子把戲而已。

Anyway孩子不再重要嗱,他們在水深火熱中等緊你既方案呢,0分重做!

你的生活壓力減少了很多。
恭喜你。
一樓的目的就是讓人痛所欲言。

上星期城市論壇有條黃九響處九噏,話政府會加大資源俾TSA成續好既學校,做成學校催谷學生,條友九噏唔駛理,不過俾到一條新思路政府,既然評核唔係要殺校,應為學生著想,考得唔好學校期望佢追上黎,不如加大資源俾成續唔好既學校,成續好就當然唔俾。

咁樣一定唔會有學校催谷學生,甚至期望佢考得差都有可能,又可以話人聽全心為學生,考得差會加資源俾學校。

引用:
原帖由 雨中進擊的樓主 於 2017-5-13 12:56 PM 發表
上星期城市論壇有條黃九響處九噏,話政府會加大資源俾TSA成續好既學校,做成學校催谷學生,條友九噏唔駛理,不過俾到一條新思路政府,既然評核唔係要殺校,應為學生著想,考得唔好學校期望佢追上黎,不如加大資源俾成 ...
到時名校又話做得好但小錢分,話唔公平㗎!再比多d錢啦唔該!

引用:
原帖由 G36 於 2017-5-13 01:03 PM 發表

到時名校又話做得好但小錢分,話唔公平㗎!再比多d錢啦唔該!
成續好有名喎,咪俾成續差既有利囉,雙贏啦。

引用:
原帖由 雨中進擊的樓主 於 2017-5-13 01:15 PM 發表

成續好有名喎,咪俾成續差既有利囉,雙贏啦。
名譽係食得㗎? 你其實係已經講左tsa既原罪!
有條公平公正既標準規限了貪婪既空間,等於無得比佢地搬龍門(文人強項)。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]