• 瀏覽: 12,602
  • 回覆: 181
  • 追帖: 2
+4
引用:
原帖由 tetrazolium 於 2017-5-12 01:53 PM 發表

有學校不用家長簽名嗎?是不是銅鑼灣保良局?
簽名同你講既"家長只要看看子女,是否明白及熟悉書本上的知識"有必然關係既咩? 你根本唔係香港人囉。

引用:
原帖由 tetrazolium 於 2017-5-12 01:51 PM 發表

本地校內年終考試都係唔使額外付費,
是否都要取消?
老細認雅思為名牌,唔考點搵工?
校內試不考,不能升班,考得好,有A,父母有獎勵,所以小朋友都會去考。 [/quote]

無獨立測試,無教程feedback,教育局又點知校內試有無放水? 學校執行教學時有無暗渡陳倉? 到時學生個個攞A好happy. However,因家長有獎勵而喜歡去考試的學生相信為數不多...

引用:
原帖由 雨中進擊的樓主 於 2017-5-12 02:01 PM 發表

簽名同你講既"家長只要看看子女,是否明白及熟悉書本上的知識"有必然關係既咩? 你根本唔係香港人囉。
香港乜唔係家長都喜歡將子女成績問題掉比名師補習社咩,進行身教都係小數。簽名當食飯就大把!

引用:
原帖由 良心之光 於 2017-5-12 10:02 AM 發表
[ 雨中進擊的樓主 :據說小三評核為核驗教學是否有問題,。。。
你,我,。。。吳克儉,梁振英,曾俊華,林鄭月娥,在小學的時候,都沒有TSA。但是都在某個領域成了名人。 [/quote]

那你肯定係支持復考升中試或學能測驗了,相信你不會說你未考過升中試或學能測驗吧。亦應該回復中五考會考,中六中七考大學入學試了。呵!還有就係唔應該提供12免費教育呢?相信若以你的說法,強迫教育就係失敗政策,應該好似以前咁,讀唔到書就盡早出來做野,童工可以再現了吧。

原來你係想香港回復以往那種精英教育模式,而不是普及教育模式,真係完全無可能同你討論囉。

引用:
原帖由 galileo2013 於 2017-5-12 07:40 PM 發表

你,我,。。。吳克儉,梁振英,曾俊華,林鄭月娥,在小學的時候,都沒有TSA。但是都在某個領域成了名人。
那你肯定係支持復考升中試或學能測驗了,相信你不會說你未考過升中試或學能測驗吧。亦應該 ... [/quote]

等睇佢回覆.
不過, 佢應該唔會回.

引用:
原帖由 tetrazolium 於 2017-5-12 01:21 PM 發表

請問是那一學校沒有用教育局審批的課本上課?
還是你自己幻想家長不清楚?
跟足課程上課就能達到應有的程度?那麼你不是自打咀巴嗎?若然跟足課程上課,咁就更加唔會有人要為了TSA而去操練啦。大家都可以好容易就睇得出,TSA考核的不就是跟足課程的嗎?你是否知道連TSA都不能達標,如何跟得上高一階段的課程?好難想像,未有小三的基本水平,竟然可以讀到小六還會有小六程度。你其實知唔知道學習係點呢?小三程度都未達標,再讀上去咪一樣唔能夠追得上?那升上中一都未有小四程度又點解唔可能?而事實係真的有這種學生,讀到中四還不如一個小五生的程度,唔信就揾啲band 3學生探究下啦。

單單樓主的第8點:

8. 歸納而言,99%網友,90%上述從政者== 都同意 BCA 會對大多數學生造成壓力。

都完全沒有事實根據啦。

從政者係從事政治的,我完全唔會認為他們可以講出事實。
而99%網友的結論,更加不攻自破。去睇下在BCA/TSA作出個回覆的人,相信他講同意佢嘅論點嘅人真係唔知有無10個(我睇過就無啦),但唔同意佢嘅論點嘅人,在這個帖中就已經超出了他總結的1%啦。

引用:
原帖由 tetrazolium 於 2017-5-12 01:21 PM 發表

請問是那一學校沒有用教育局審批的課本上課?
還是你自己幻想家長不清楚?
睇校內成績有叉用咩! 俾你band3年年考第一又點?

間間學校都同一版本教科書,而教出學生成績水平就各有參差,band1同band3就差成條街。

引用:
原帖由 tetrazolium 於 2017-5-12 01:51 PM 發表

本地校內年終考試都係唔使額外付費,
是否都要取消?
老細認雅思為名牌,唔考點搵工?
校內試不考,不能升班,考得好,有A,父母有獎勵,所以小朋友都會去考。 [/quote]

嗱!你又攪錯啦,唔考校內試為何不可以升班?取消了校內任何測考,只要學生完成一年課程,明年就升班讀上去不就得了嗎?為何要用啲測考來增加學生的讀書壓力?你好自相矛盾。

還有,校內考試一定會考到A?考到A有奬勵,咁考得差會被父母責罵,仲會減零用錢噃,做乜今次又唔提呢?相信考到A都只係小數,但考唔到A的就更多,你好似又無視這些學生的壓力噃,你講這句就更自相矛盾。

你根本完全不能以客觀道理去講出論點,所以成日就自相矛盾。

引用:
原帖由 galileo2013 於 2017-5-12 08:13 PM 發表

校內試不考,不能升班,考得好,有A,父母有獎勵,所以小朋友都會去考。
嗱!你又攪錯啦,唔考校內試為何不可以升班?取消了校內任何測考,只要學生完成一年課程,明年就升班讀上去不就得了嗎? ... [/quote]

校內試,自己成績自己負責,TSA明明考學校考老師,卻要小朋友埋單!

引用:
原帖由 tetrazolium 於 2017-5-12 10:27 PM 發表

嗱!你又攪錯啦,唔考校內試為何不可以升班?取消了校內任何測考,只要學生完成一年課程,明年就升班讀上去不就得了嗎? ...
校內試,自己成績自己負責,TSA明明考學校考老師,卻要小朋友埋單 ... [/quote]

又轉移視線?現在講緊學校校內試的考試壓力,乜你唔係話要減少學生的學習壓力嗎?明明TSA/BCA都唔會構成任何學生的壓力,你就係都要話有壓力,要取消。現在明明校內測考就是學生的學習壓力來源,卻又話自己成績自己負責?即係即使這些校內試的壓力導致學生自殺,都係他們自己負責?

TSA明明係用來評核學生的基本能力,不但可以改善教學質素,改善課程以配合學生的能力,更能幫助學生學習,而且還不會構成任何壓力,你卻反對。反而去支持繼續那些校內測考,真係唔知你點諗囉。

老實說,由你話TSA構成學生壓力這個結論開始,就注定你係錯誤的。既然學生唔會知道成績的TSA都會構成壓力,那校內測考又怎會反而沒有構成任何學習壓力?單單這個論點就顯示出你的無知。相信你問十個學生,十個學生都會話校內測考當然有壓力啦。還有,TSA唔係考學校考老師,又想歪曲TSA的作用?

伽利略
關於壓力,請看一樓第十點。
此外,請回應13#

BCA命運會好似母語教學咁,新特首微調到冇咗囉。 上場嘅禮物。

「如果法庭每一件事都需要親身體驗,那麼法官將會很忙。所以必須依賴證人的供詞。」

哦!原來法官判案咁兒戲,依賴證人的供詞就算?唔好欺騙人啦,個法官都唔會接受純屬個人偏見嘅證詞啦,不是也要求啲證人供詞要合理及與事實相符嗎。而且,法官都會讓不同的證人提出合理的理據吧。

還有,現在大家在討論區中討論,是要尋求真理,並唔係要由法官來判案,你亦並非法官。各網友要知道實情,當然要由各人提出的理據中分析誰人的論據較合理,而且,我提供的證據亦唔會要求網友要相信晒,讓網友自行去求證,讓網友以自己的親身體驗去理解事實,而並唔係要求由你來作法官囉。你現在就只係想當個法官,來引導其他人的思想,其實只係想影響別人的自由思想而已。

如果學校教學品質不好,到小六來評核有L用咩,都畢業啦,可憐的學生白費了6年時間。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]