• 瀏覽: 16,695
  • 回覆: 82
  • 追帖: 1
+7
丟,為兩餐嘜柒都講得出口

引用:
原帖由 SK2015 於 2017-5-11 08:59 PM 發表
英犬一條
不予置評
警告你不要侮辱特首一家。

為甚麽他不離開滿是中國人的香港 ?

就是因為他心知肚明只有在這個香港 ,  他才能靠鬧吓大陸 就可以混飯吃.

引用:
原帖由 musicjunkie 於 2017-5-13 10:40 AM 發表
為甚麽他不離開滿是中國人的香港 ?

就是因為他心知肚明只有在這個香港 ,  他才能靠鬧吓大陸 就可以混飯吃.
香港就是這樣的一個地方。
反共的一邊罵大陸一邊吃大陸。
愛國的一臉忠誠背地裏攪移民。

侮辱祖先

依啲咁嘅撚樣嘅心態
就好似西人嘅耶撚心態一樣,耶撚覺得自己淘左耶穌嘅光就比一般西人高尚; 西奴覺得自己淘左西人嘅光就比一般中國人高尚。其實無非係啲狐假虎威心態,仲要依隻虎根本係自己幻想到咁勁

陶傑身上流的血喺西方種?

引用:
原帖由 absdorfhq 於 2017-5-11 03:57 PM 發表
陶傑評論中國人某些陋習時常用小農社會、小農DNA(基因)等論點,有人很不滿,也有人認為他一針見血說出事實。依照他的理論:小農DNA源於中國農民的基本性格:嫉妒、自私和猜疑,因為眼前的農地就是全世界;人生最大 ...
嫉妒、自私和猜疑根本係人性問題,  關中唔中國人乜事? 根本就係想唱衰人地, 從而提高自己高尚人的身份.

引用:
原帖由 kof2002um 於 2017-6-27 10:04 AM 發表

嫉妒、自私和猜疑根本係人性問題, 關中唔中國人乜事? 根本就係想唱衰人地, 從而提高自己高尚人的身份.
佢將所有人性陰暗面都歸咎中國人基因(遺傳)(有時亦會話係某些「落後國家」既基因),即係佢陶才子高人一等,因為佢係高尚英國人

正如樓上引述梁文道既字句,陶才子既大部份文章,大綱都差唔多,幾容易寫,總之要力踩中國人,抬英國、美國人

剛才咁啱睇到陶才子既一篇舊文,力捧金庸為劍橋才子(其時金庸仍未到劍橋就讀),力踩徐志摩,話唔認識呢位劍橋詩人

人的確很有問題,有些地方甚至不如畜生,但不能說成只存於中國人身上,其他人種其實都一樣,很多缺點從陶傑的言行亦已表露無遺。

咁盡?!

引用:
原帖由 pp49pp 於 2017-5-13 12:56 PM 發表

香港就是這樣的一個地方。
反共的一邊罵大陸一邊吃大陸。
愛國的一臉忠誠背地裏攪移民。
你這是在說你自己嗎?

引用:
原帖由 奇想二三 於 2017-6-27 05:45 PM 發表
人的確很有問題,有些地方甚至不如畜生,但不能說成只存於中國人身上,其他人種其實都一樣,很多缺點從陶傑的言行亦已表露無遺。
傲慢 與 偏見……天生嘅劣根性,呢個就係十九才子最真實嘅寫照!

引用:
原帖由 孺子牛 於 2017-6-27 06:51 PM 發表

你這是在說你自己嗎?
話中你哩!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]