• 瀏覽: 16,681
  • 回覆: 82
  • 追帖: 1
+7
引用:
原帖由 幪面超人 於 2017-5-11 10:22 AM 發表

呢條友一向都仆街,係佢心目中,英國人痾個屁都係香o既!但呢條柒頭郤而家要住係中國人o既地方,你話呢類仆街係乜嘢心態
我係光明頂聽過佢話日本人好愛和平,打中國是想大東亞共榮!

逃傑在英國只是讀過些蕃薯(番書),以為自己滿口文才,原來都只不過是說一堆蕃薯和雞腸,就在香港扮紳士,誰不知只不過是周身屎怪傑一名(畜牲便便)

陶傑評論中國人某些陋習時常用小農社會、小農DNA(基因)等論點,有人很不滿,也有人認為他一針見血說出事實。依照他的理論:小農DNA源於中國農民的基本性格:嫉妒、自私和猜疑,因為眼前的農地就是全世界;人生最大的成就就是吃飽,腦袋沒有內容,不懂推理、邏輯,奴性重等等[18][19]。

中國時事評論員兼傳媒人梁文道曾經這樣評論陶傑:「他很聰明,文筆非常好,但問題是,我非常不認同他的寫作方法,把所有問題都歸咎於一種玄談式的民族性。我很不喜歡談民族性,這是一個本質論的概念。作為一個知識份子竟一天到晚鼓吹民族性,是不負責任的,因為,如果把現在的所有問題講成是由於中國人的『小農DNA』,那我們還可以做什麼?這種寫作方式有什麼意義?想達到什麼目標?這就是我永遠不會做的。」
https://zh.wikipedia.org/wiki/陶傑

十狗自命才子...才佢老母

引用:
原帖由 一個普普通人 於 2017-5-11 06:34 PM 發表
十狗自命才子...才佢老母
根本就廢柴一個!只係有d人意識形態上腦,只要辱罵中國人,就低B當天才。

引用:
原帖由 pptinapp 於 2017-5-11 03:30 PM 發表

咁你就可以諗到,鍾意佢會係咩野人

引用:
原帖由 哈哈你好嗎 於 2017-5-11 07:23 PM 發表

根本就廢柴一個!只係有d人意識形態上腦,只要辱罵中國人,就低B當天才。
呢條杏十橙唔去呵督尿照下佢自己個懶樣..係咩人
正一傻西OL79

梁文道說得很好
曹捷所言的「小農DNA」
和希魔的「日耳曼人優秀論」沒有分別

英犬一條
不予置評

日本皇帝上世紀呃日本平民既一番說話,居然今世紀仲呃到陶傑呢個中國人!   
引用:
原帖由 pptinapp 於 2017-5-11 03:30 PM 發表

有邊個國家冇經過農業社會,冇小農 DNA?

只係英國同日本島國經歷多個海盜時代,向外擴張吧。 呢樣盜賊 DNA,陶傑又唔講下!   
引用:
原帖由 星海揚帆 於 2017-5-11 07:50 PM 發表
梁文道說得很好
曹捷所言的「小農DNA」
和希魔的「日耳曼人優秀論」沒有分別

作為漢奸嘅英犬 無需理會 博少少存在感 自認高等

陶傑係超級政治抽水狂!
不過呢番話只係針對文革既話係無錯!

曹某當年係 佢祖家BB屍電台做過, 唔知佢有冇評論過佢既前同事, 專向孤兒院、男童院埋手既孌童罪行, 係唔係禽獸不如 ?

https://en.wikipedia.org/wiki/BBC_sexual_abuse_cases

因為犯案者眾, 又位高權重. 幾十年來冇人夠膽查, 前司法大臣 Teresa May 本來話要徹查, 但佢做左首相之後好似不了了之. 曹某有冇諗過以舊生身份向 May 請願 ?

曹某自己係唔係禽獸就唔知, 但佢係九龍塘酒店門口以廁紙包頭扮過木乃依去逃避記者, 好似係真既 :

http://evchk.wikia.com/wiki/陶傑

鼓乳有暈, 「唯大英雄能好色, 是真名士自風流」. 唔知佢點解要咁閃縮, 霸氣全無. 可能有自知之明卦 !