• 瀏覽: 2,788
  • 回覆: 28
  • 追帖: 1
百多年來,莫說香港,就是大陸人接受的都是西方教育;不是民主,就是共產,怎會孕育出崇華的人呢?近百年來,那位學者不是留洋學子?那位香港教書先生不是接受西方文化哺育長成的?他們不懂政治,更不懂中國。香港媒體更是西方打手,長期在香港播毒,教育加媒體,制造抗拒中港融合的新一代。

七十年來大陸人不學民主,香港人不屑共產,兩種人意識不同,所以中港矛盾難以消弭,也是兩地人一直以來都是“鳮同鴨講”的原因。

除着共產枯竭、民主衰頹,大陸早已不再共產,香港市民也逐漸不相信民主了。

如何步向中港融合才是香港教育政策的主打。

身陷中西角力場
春風化雨覓張良
一朝兩地大融合
擂鼓揚帆好遠航

附件

IMG_20170502_170604.jpg(493.4 KB)

引用:
原帖由 神經箭 於 2017-5-2 05:11 PM 發表
百多年來,莫說香港,就是大陸人接受的都是西方教育;不是民主,就是共產,怎會孕育出崇華的人呢?近百年來,那位學者不是留洋學子?那位香港教書先生不是接 ...
請教如何定義“崇華”?
推崇儒家思想的?
愛國愛黨?

引用:
原帖由 直線國國王 於 2017-5-2 17:20 發表

請教如何定義“崇華”?
推崇儒家思想的?
愛國愛黨?
都可以系,中華文明博大精深,有意了解,不妨看日、韓、新馬泰。

撐!

引用:
原帖由 神經箭 於 2017-5-2 05:11 PM 發表
百多年來,莫說香港,就是大陸人接受的都是西方教育;不是民主,就是共產,怎會孕育出崇華的人呢?近百年來,那位學者不是留洋學子?那位香港教書先生不是接 ...
根據師兄所言,當年司徒華老前輩應該係好好人選,點解唔任用佢做教育局長呢?

引用:
原帖由 神經箭 於 2017-5-2 17:11 發表
睇吓班高官領導嘅仔女,
有多少在內地升學,
大家心照啦。。。。

引用:
原帖由 直線國國王 於 2017-5-2 17:20 發表
請教如何定義“崇華”?
推崇儒家思想的?
愛國愛黨?
崇華?
馬列(共產思想)係西洋外來文化。
50年代,60年代嘅新中國文化革新中,已經批判孔儒嘅不是啦,宜家又要回復過去攪"崇華"?唔好玩啦。

西方教育不是問題,問題是反共人士妖魔化中國共產黨,國民教育被其攻擊為洗腦,例如國教手冊對比中美政府,中共被形容為進步無私團結的執政集團,其實是外國人的觀點,拿這些教育人民就是西方教育。

http://news.sina.cn/zl/2015-06-0 ... 622.d.html?from=wap

在太平洋彼岸的美國,對中國的關注中夾雜着連環的困惑與誤解。直至今日,“中國共產黨”都是一個被一些美國政客、媒體曲解甚至妖魔化的詞彙,更影響了美國公眾對中國共產黨的認識與理解。在中美關係日益重要的今天,“解讀中國共產黨”系列圖書英文版在美國的面世適逢其時。這是歷史上第一次系統、全面、深入、多語種介紹中國共產黨的叢書。

引用:
原帖由 paoon 於 2017-6-26 20:35 發表

根據師兄所言,當年司徒華老前輩應該係好好人選,點解唔任用佢做教育局長呢?
司徒華系有心人,佢真系愛國,不過佢好似當年大多數人一樣崇尚民主教,深信中國必需民主才有運行。

三十年前信民主可以系浪漫,依家都信就系白痴。

引用:
原帖由 freepic1iman_dc 於 2017-6-26 20:52 發表

睇吓班高官領導嘅仔女,
有多少在內地升學,
大家心照啦。。。。
中國沉咗百幾年,崇洋變成潮流,亊實上有的嘢又真系人地先進,去學人地的先進冇問題,但系迷信西方的一切,例如“民主”就系愚昧。

佢地或者相信民主,但系主政中國嘅醒悟,守住大本營就得。

引用:
原帖由 freepic1iman_dc 於 2017-6-26 20:59 發表

崇華?
馬列(共產思想)係西洋外來文化。
50年代,60年代嘅新中國文化革新中,已經批判孔儒嘅不是啦,宜家又要回復過去攪"崇華"?唔好玩啦。
所以中共咪行咗三十幾年冤枉路囉!

引用:
原帖由 神經箭 於 2017-6-26 10:17 PM 發表

司徒華系有心人,佢真系愛國,不過佢好似當年大多數人一樣崇尚民主教,深信中國必需民主才有運行。

三十年前信民主可以系浪漫,依家都信就系白痴。
西方日韓先進世界成班白痴,樓主幾時去打救下佢地?

引用:
原帖由 神經箭 於 2017-6-26 22:25 發表

所以中共咪行咗三十幾年冤枉路囉!
佢地行錯路,由中國人交學費。。。?

其他人行錯路(但事實是,真的有錯嗎?),立即 DQ...
果然,有權在手... ...大家心照。

引用:
原帖由 神經箭 於 2017-6-26 10:23 PM 發表

中國沉咗百幾年,崇洋變成潮流,亊實上有的嘢又真系人地先進,去學人地的先進冇問題,但系迷信西方的一切,例如“民主”就系愚昧。

佢地 ...
其實迷信民主,同迷信先進,迷信富強一樣,都係愚昧,點解一家要先進,一定要富強,一定要民主?

引用:
原帖由 freepic1iman_dc 於 2017-6-26 22:29 發表

佢地行錯路,由中國人交學費。。。?

其他人行錯路(但事實是,真的有錯嗎?),立即 DQ...
果然,有權在手... ...大家心照。
平心而論,百多年前的中國人大多崇洋,不是信民主就是信共產,結果打生打死,共產黨贏咗,系因為大多數人相信共產,所以才有毛澤東的共產黨之路。折騰咗咁多年,又有人要玩民主?咪傻啦!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]