• 瀏覽: 15,860
  • 回覆: 155
+41
香港人是講 旦家話,潮汕話 圍頭話

廿幾年前已經得番80歲阿婆識講
依家變成講廣州話

引用:
原帖由 oyear 於 2017-4-26 07:30 AM 發表
香港人是講 旦家話,潮汕話 圍頭話

廿幾年前已經得番80歲阿婆識講
依家變成講廣州話
請問你幾多歲

引用:
原帖由 緋村劍心傳說 於 2017-4-26 07:12 AM 發表
過多十年沒有香港人了
YES, 只有漁村....
真正嘅香港人
俾D料出嚟, 什麼叫香港人

2027,香港=/=琉球(沖繩)
有乜可能有個美軍基地呀?
引用:
原帖由 緋村劍心傳說 於 2017-4-26 07:12 AM 發表
香港=沖繩
過多十年沒有香港人了

我即係話你地講肺話
咩叫就快無晒香港呀? 香港人就係大陸移民。
甘呢五六十年不斷移民,除左明顯班原居民, 仲有咩所謂香港人先?
廣東話從來就唔算係本地話啦
引用:
原帖由 GPR 於 2017-4-26 10:52 PM 發表

請問你幾多歲

香港從來都是移民城市,五十年代前中國人是自由進出香港的,五十年代後期才有邊境管制,大家口中說的香港人昰否1842年前那幾千農民及漁民?

引用:
原帖由 oyear 於 2017-4-27 08:57 AM 發表
我即係話你地講肺話
甘呢五六十年不斷移民,除左明顯班原居民, 仲有咩所謂香港人先?
認同係廢話

引用:
原帖由 AngryKK 於 2017-4-27 07:52 AM 發表
香港從來都是移民城市,五十年代前中國人是自由進出香港的,五十年代後期才有邊境管制,大家口中說的香港人昰否1842年前那幾千農民及漁民?
1842年前既居民,其實都係移民。

無知唔係罪, 但唔使周圍同人講
引用:
原帖由 開利冷氣機. 於 2017-6-13 09:26 AM 發表

話你on9驚你嬲,唔識谷歌下啦7頭!你所講既香港人9成都係內地人既第二,三,四代!
最撚憎你呢d仆街,睇野睇表面,知少少扮代表。
睇少d萍果啦!76

引用:
過多十年沒有香港人了
沖繩有美軍呢個土皇帝, 美軍不時強姦殺人. 日本都只會講句遺憾.
香港嘛…都有的, 有公民黨幫助的南亞難民, 不時強姦和斬人……

引用:
原帖由 oyear 於 2017-4-27 06:57 AM 發表
我即係話你地講肺話
BNO乃真港人也。

引用:
原帖由 pp49pp 於 2017-6-13 10:52 AM 發表

BNO乃真港人也。
香港人 ... 就知道是什麼

乃真港人 ... 是什麼呀 ?

乜有個地方叫做 ... 乃真港 ?

哈哈 ...

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]