• 瀏覽: 13,293
  • 回覆: 125
  • 追帖: 2
+12
引用:
原帖由 再去打老虎 於 2017-4-26 10:46 PM 發表

樓主連領展街市有公磅都唔知 一日到黑唱領展 又撐小麗議員/小販墟市 好睇領展唔順甘。

題外話 忽然諗起未有領展前 屋邨商場外好多時都有小販。真係麻麻地嘅回憶。
何止有小販呀,D檔口十有八九,用平租向房署或市政租,跟手轉用用貴租做其二房東,仲要一人租多鋪,想做生意只好用貴租同果D有背景人仕租,好似而家D綠屋仔咁,政府一年收幾千牌費,果D檔主一個月收幾千至幾萬租金,做其二房東,鴨記,女人街,廟街,玩具街,馬寶道,十之八九係咁,佢哋賺咗幾拾年錢,政府如要收返個牌,又要補幾拾至上百萬比佢哋,仲有D流動小販牌(如生果炒栗子果D),仲有靠牆牌(如報紙檔鋪頭唔夠佢大,一般租金要4-5萬,你話佢揾幾多,仲要半年租咁收),所以政府真仆街,果D貪得上無厭既人仲仆街,果D牌係幾多年前發吖?佢哋己經賺死咗啦

引用:
原帖由 chiko9494 於 2017-4-26 06:48 PM 發表

中晒point, 如果賺得小會肯再揼幾佰萬落去?     
做茶記以前最小六七分利,發到豬頭咁

引用:
原帖由 k808964 於 2017-4-27 12:11 AM 發表

做茶記以前最小六七分利,發到豬頭咁
ching 講呢啲,好快俾人話佢領展嘅無良打手!

引用:
原帖由 siutatbo 於 2017-4-27 12:24 AM 發表

ching 講呢啲,好快俾人話佢領展嘅無良打手!
呢D全部係事實,就算太x,翠x,大x樂活都係最小六分毛利,但佢哋對員工福利起碼行幾足,果D老茶記一定爭D

我樓下領展二樓飯店敵不過租貴和人流少執左成個月都未有人租果位,真不覺領展帶旺人流。除了星期日朝早要等位,其他時間晚飯都唔多枱。領展接管前未裝修,間酒樓唔係上市集團,價錢親民,晚飯一定要等位,周未一定訂位,依家領展間酒樓晚上坐滿一半人巳經還神。仲話客多左,笑死人。

無裝修同有裝修比

食店無客唔係出品唔得,而係租金貴,真係好得意。

睇下老闆同員工係咪親共奴才?
如果係,真係咎由自取

所謂屋邨茶記,絕對唔平得過連鎖快餐店,感覺仲貴些少添,絕對可以同連鎖快餐店競爭,但出品當然要有水準啦。

引用:
原帖由 豬扒靚女 於 2017-4-26 02:12 AM 發表

即係呢,對我黎講,冇個政棍係好人,無論犯民,獻世,仲港毒都係,邊個係人邊個係鬼我都睇得出既,都係為自身利益囉
應該取消所有議員薪酬及其津貼
與及低薪養廉才能撥亂反正

引用:
原帖由 賤Ling之隊 於 2017-4-27 10:58 PM 發表

應該取消所有議員薪酬及其津貼
與及低薪養廉才能撥亂反正
班議員唔極速加人工都要偷笑啦,仲想取消佢地既人工同津貼喎,真係我中六合彩頭獎十億既機會仲大

引用:
原帖由 豬扒靚女 於 2017-4-27 11:07 PM 發表

班議員唔極速加人工都要偷笑啦,仲想取消佢地既人工同津貼喎,真係我中六合彩頭獎十億既機會仲大
加自己人工係佢哋唯一唔拉布,又不論建制或泛民都極速處理嘅項目!  

引用:
原帖由 siutatbo 於 2017-4-27 11:14 PM 發表

加自己人工係佢哋唯一唔拉布,又不論建制或泛民都極速處理嘅項目!  
嗰班議員 搞到怨聲載道 民不聊生

引用:
原帖由 賤Ling之隊 於 2017-4-27 11:17 PM 發表

嗰班議員 搞到怨聲載道 民不聊生
佢哋一樣準時袋錢,高薪厚職,理得你死啦!

引用:
原帖由 siutatbo 於 2017-4-27 11:21 PM 發表

佢哋一樣準時袋錢,高薪厚職,理得你死啦!
人工只係班友面果浸,裡面果浸仲肥幾倍.................錢就自己袋,民生咪做下門面功夫扮下野囉,理得香港小巿民死啦....................好似瑪嘉烈醫院升降機單野咁,唔係上次垃圾會選舉前我係跌吉嘈鬧班政棍,我諗部升降機而家都未整好,果時仲有人話有某議員提出左而探測緊喎,但探測左幾年都未探完而一眾議員都唔追問囉

果鑊我勁嬲,瑪嘉烈果個位好麻煩,一係行條超長命斜,一係行萬級樓梯先上到去,但去得果到既人絕大部份都係老人家或病患者,根本應付唔到萬級樓梯同超長命斜,我有次去瑪嘉烈覆診搭小巴時,見到有個七八十歲既阿伯推住個七八十歲既阿婆係條長命斜到上斜,個阿伯又好瘦弱啦喎,真係睇到我幾咁牙煙,所以上次垃圾會選舉前我係跌吉屌9班政棍,班友然後就拿拿臨起條升降機...................班友真係唔被屌唔化!.................仲話為香港巿民喎,我真係屌啦!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]