• 瀏覽: 2,782
  • 回覆: 21
+5
十九才子在頭條日報(推銷温泉)表示;陳茂波推銷大灣區,以温泉為賣點之一,心中不以為然,認為大陸温泉不可與日本的相提並論。他乘機推銷日本;說日本政府從來不為日本温泉推銷,但香港市民卻對日本温泉趨之若鶩,甚至要按圖索驥,到偏遠深山……

這是事實的一部份;日本政府從來不推銷,但香港各種媒體卻推銷不遺余力。至于原因何在?大家各自解讀吧。神某不想毫無證據之下指控“有人收了好處而作廣告推銷”。

以事論事;日本温泉有其優越之處,但大陸有比她們更優秀的温泉。首先,大陸不會像日本温泉那樣“人肉泡餃子”,否則到日本享受温泉就不用像十九才子所說的“按圖索驥到偏遠深山”了!

大陸温泉多數本身就在偏遠深山,人客不多,用人工發熱的成本太高,所以必然是天然的。日本温泉要到偏遠深山才有資格和大陸的相提並論。

用不着聽神某或者十九才子胡言亂語;有興趣的不妨自己去了解。

onsen 各有各好

引用:
原帖由 神經箭 於 2017-4-25 03:34 PM 發表
十九才子在頭條日報(推銷温泉)表示;陳茂波推銷大灣區,以温泉為賣點之一,心中不以為然,認為大陸温泉不可與日本的 ...
十九才子有冇去過中國海南三亞鳳凰島温泉.雲南騰沖温泉?

當日波叔在電台只是順口講咗句可以到大陸浸溫泉,我根本唔覺佢係認真推銷港人唔去日本,多到內地浸…

朝早做訪問,下午啲新聞就攞住浸溫泉嚟做焦點,跟住就有一班十九才子之流出嚟抽水。這是另一個三人成虎的故事!

恕我小人之心,呢單嘢係媒體中的有心人,放大訪問中一句閒話,以便將「香港參與大灣區發展」的重點丟到一旁了。

十九才子九噏係常識了吧,日本唔推銷溫泉? 以前亞視個日語節目就係日本政府贊助推銷日本旅遊,經常推銷溫泉,後來搬左去喵台添。

引用:
原帖由 zhangduan 於 2017-4-25 16:52 發表

十九才子有冇去過中國海南三亞鳳凰島温泉.雲南騰沖温泉?
使乜咁遠,啱啱去過花都美林湖浸温泉,神某覺得冇得頂!

引用:
原帖由 神經箭 於 2017-4-25 05:27 PM 發表

使乜咁遠,啱啱去過花都美林湖浸温泉,神某覺得冇得頂!
雲南和海南唔算遠啫!但呢兩處屬中國十大天然温泉之其中,有口皆碑喎!所以想知十九才子去過中國十大天然温泉其中邊個而令佢如此貶低大陸温泉

引用:
原帖由 zhangduan 於 2017-4-25 17:42 發表

雲南和海南唔算遠啫!但呢兩處屬中國十大天然温泉之其中,有口皆碑喎!所以想知十九才子去過中國十大天然温泉其中邊個而令佢如此貶低大陸温泉。
你鄉下清遠都有好多佳品,不過的洋驢知條卵。

引用:
原帖由 桑下樽前 於 2017-4-25 17:17 發表
當日波叔在電台只是順口講咗句可以到大陸浸溫泉,我根本唔覺佢係認真推銷港人唔去日本,多到內地浸…

朝早做訪問,下午啲新聞就攞住浸溫泉嚟做焦點,跟住就有一班十九才子之流出嚟抽水。 ...
冇嘅!香港唔參加,大陸咪照行。

當年珠三角,香港冇興趣,人地又點?

引用:
原帖由 雨中進擊的樓主 於 2017-4-25 17:20 發表
十九才子九噏係常識了吧,日本唔推銷溫泉? 以前亞視個日語節目就係日本政府贊助推銷日本旅遊,經常推銷溫泉,後來搬左去喵台添。
冇得講,人地願意花錢,自然有人做嘢。

花都美x湖渡假温泉酒店。

附件

IMG_20170418_092941.jpg(579.52 KB)

IMG_20170418_095515.jpg(429.24 KB)

IMG_20170418_101307.jpg(813.83 KB)

IMG_20170418_101812.jpg(402.46 KB)

IMG_20170418_102011.jpg(406.82 KB)

引用:
原帖由 神經箭 於 2017-4-25 05:47 PM 發表

你鄉下清遠都有好多佳品,不過的洋驢知條卵。
舊年都試過啦!要200人仔,但雲南嘅騰衝火山熱海嘅溫泉真係好正,你揾次去試吓!

引用:
原帖由 神經箭 於 2017-4-25 05:50 PM 發表

冇嘅!香港唔參加,大陸咪照行。

當年珠三角,香港冇興趣,人地又點?
從來都唔擔心佢地唔行,相反,佢地可能都驚畀香港拖慢。
香港再成漁港,或指日可待。

引用:
原帖由 桑下樽前 於 2017-4-25 18:03 發表

從來都唔擔心佢地唔行,相反,佢地可能都驚畀香港拖慢。
香港再成漁港,或指日可待。
天要下雨,娘要嫁人,香港人要自外于國家。有乜計?

引用:
原帖由 zhangduan 於 2017-4-25 18:02 發表

舊年都試過啦!要200人仔,但雲南嘅騰衝火山熱海嘅溫泉真係好正,你揾次去試吓!
你拉隊一齊去好嗎?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]