• 瀏覽: 1,668
  • 回覆: 14
既然子女在香港買不到樓,無前途,無希望,何不同子女回去你們眼中樣樣都好的家鄉?

班5毛對共慘政權又讚又盛,上去都係一個選擇

引用:
原帖由 tetrazolium 於 2017-4-25 02:22 AM 發表
既然子女在香港買不到樓,無前途,無希望,何不同子女回去你們眼中樣樣都好的家鄉?
嗱首先戶籍呢様嘢,唔係咁容易得到,我夠想做福永沙井那邊人,有多鄉每個戶籍一年分幾拾萬人仔,甚至乎有D分過百萬人仔,我識有D沙井福永D人,佢地都有D後悔,但唔後悔得哂,佢地個個都揸住當地幾層樓收租,最重要就係等收地。第二你估大陸樓平呀!你都烏sir sir。

到底樓主發左幾多關於叫睇好大陸既人返大陸既帖?

打贏駐港解放軍先講啦, 仲有廣州軍區D核武先啦,智將
引用:
原帖由 tetrazolium 於 2017-4-25 02:22 AM 發表
支爆能促成港獨嗎?

圖為駐港解放軍。(資料圖片)
誰都知道,港獨並不可行,然而,一些比較有思考能力的港獨分子,卻把港獨的希望放諸在「支爆」之上。所謂的「支爆」,顧名思義,即是「支那爆炸」,意指「中國經濟硬著陸」……理論上,只要經濟爆破得足夠嚴重,甚至出現了貨幣崩潰,好像金融風暴時的印尼,的確足以令到中央政府管治崩壞,甚至地方分離主義真的鬧起獨立來。
那天和幾個港獨的小朋友講起支爆,他們對此大有嚮往,我說:「先不論支爆的結果,必然也會港爆,香港經濟不會獨善其身,反而有可能比支那爆得更慘,再說,縱然支爆,爆到新疆西藏也要分離了,香港也不可能獨立起來。你們死心吧。」
為甚麼呢?幸好這些港獨朋友也是讀過幾年書,我一講,他們馬上明白了。
如果北京政府崩潰了,那就回復到一個狀態,就是有軍隊的控制一切,槍桿子出政權。香港人無拳無勇,港獨分子得把口,香港政府有幾萬個紀律部隊,但軍力打不過大約一萬人的駐港解放軍。
然而,下一步來香港的,相信是廣州軍區。廣州軍區有25萬人的軍隊,可能還配備了部分核武器,可惜沒有外匯儲備。所以,廣州軍閥必定想法子揮軍南下,理由是為香港平亂,實際上是掠取香港的幾千億美元外匯儲備。
所以說,香港根本沒有獨立的條件,但理論上,廣州軍區覆蓋了廣東、廣西、湖南、湖北及海南5省,人口3億人,其中包括了香港作為金融中心、深圳作為高科技中心、澳門作為世界人均收入次高的消費中心,再加上有幾千億美元的外匯儲備,足以支持發行新貨幣,儼然是一個大國了。
但如果美國干預呢?能不能把香港從廣州的手裏「救」出來?
以南方5省的分量,比越南的實力更強,美國不可能為了區區一個香港,去打第二次「越南戰爭」。再說,既然已經肢解了中國,港獨也已再無必要了。
「所以,」我對年輕的港獨朋友說:「港獨不可能,縱有支爆,也不可能,你們還是死心吧。」
誰知港獨朋友反問一句:「如果南方5省獨立,廣東話會不會是官方語言?」
我大笑說:「十劃未有一撇,真係有支爆先至講啦!」

引用:
原帖由 邊際流星 於 2017-4-25 08:15 AM 發表
為何殖民奴不 申請 回 殖民母國 !!!!!

既然香港被共產中國統治民不聊生

滾回殖民母國享受生活 不是更好 ??

不離開民不聊生的香港 是不是 說明  殖民奴 是犯賤啊 ?

一邊喊不好 一邊還要留下來; ...
香港人有樓有股票,何來民不聊生?大叫民不聊生的是無能力買樓的蝗后!因為其老父已經用一生所有錢來包起村姑老婆整村人的福利,蝗后未出生已失父母蔭,不如索性放棄香港戶籍,回鄉定居。父母長期在村派錢,蝗后回鄉長住,一定大受村民歡迎。

香港比大陸好,來香港係人權自由,當香港俾揸干揸淨,自我沉淪,自然無人會來。

引用:
原帖由 smart889 於 2017-4-25 11:50 PM 發表
香港比大陸好,來香港係人權自由,當香港俾揸干揸淨,自我沉淪,自然無人會來。
講笑,只是愚蠢港伯,被村姑及村民揸乾揸淨,我們真香港人仍然使用廉價的大陸新移民做廁所清潔及收垃圾。
香港比大陸好,沒錯,有錢的人,香港確比大陸好,沒有錢的人,來香港只有更加被剝削,越來越窮。但有錢為何要來香港?有錢去那裡都好,為何要來香港住幾百呎白鴿籠?

引用:
班黃絲夠膽返大陸先算啦😆😆

仲有,人生唔係剩係得磚頭,俾班缺德無恥嘅政棍傳媒影響自己嘅人,無前途無希望係理所當然嘅,去邊都冇用

引用:
原帖由 小奇ck 於 2017-4-26 03:31 AM 發表

班黃絲夠膽返大陸先算啦😆😆

仲有,人生唔係剩係得磚頭,俾班缺德無恥嘅政棍傳媒影響自己嘅人,無前途無希望係理所當然嘅,去邊都冇用
傳媒對鷄毛蒜皮事有影響,對經濟決定有幾大影響?大量名人出來呼籲年青人不用急於買樓,結果每次新盤一開,大家一樣蜂湧而至。

引用:
原帖由 tetrazolium 於 2017-4-27 11:59 AM 發表

傳媒對鷄毛蒜皮事有影響,對經濟決定有幾大影響?大量名人出來呼籲年青人不用急於買樓,結果每次新盤一開,大家一樣蜂湧而至。
無影響?咁呢個世界理應冇廣告設計同公關先係架,咁點解香港呢兩個行業仲存在?

老實講,香港人買樓根本係地産霸權灌輸俾香港人嘅價值,有幾多人係真心想做業主?

引用:
原帖由 小奇ck 於 2017-4-27 12:29 PM 發表

無影響?咁呢個世界理應冇廣告設計同公關先係架,咁點解香港呢兩個行業仲存在?

老實講,香港人買樓根本係地産霸權灌輸俾香港人嘅價值,有幾多人係真心想做業主?
我覺得自住樓一定要既,租金會浮動,但供樓係一個死數,不過今時今日我唔會買香港樓

係想激死D仇中仇新移民,但又冇本事移民既廢柴

知拿鬼域男盜女娼,黑政黑醫毒性……畢鳥。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]