• 瀏覽: 4,417
  • 回覆: 32
垃圾人先會支持垃圾hea曾

陳偉霖

墨寶

前特首候選人曾俊華的政治助理羅永聰日前在分享會分享選舉點滴時語出驚人,經獨立媒體報道後引來各界譁然,事後他亦在社交平台致歉,說雖然是次分享會是閉門進行,但有些話可能也有說多了,希望各方好友原諒他的不謹慎。
「溝通需要的不是態度,而是技巧。」
「你叫曾俊華俾嘢社福界真係得啖笑。」
「(港台)應該攬民建聯呀嘛,(港台大樓撥款)即刻過咗啦。」
「加上isolate 了長毛和阿廸」
「如果佔中的人都調轉立場支持阿sir,咁就bingo。」
記得曾俊華參選時說要「團結」但原來團結的方法是要需要「isolate」長毛及朱凱廸,還要放棄整個社福界;為了錢,為了起廣播大樓,即使超越廣播機構底線也應該大大力取悅政黨;原以為溝通是需要真誠態度,但原來對於這位特首智囊來說,只要你運用一切技巧看穿對方,然後從中獲取你需要的就可以了。
曾俊華參選時你有支持過他嗎?你有被他在facebook的片段感動過嗎?你又有曾經很欣賞他的背後團隊嗎?以上其中一項有的話就請你睜開眼看看,他背後的團隊到底是如何把你玩弄股掌之中。
還有,雖說羅永聰話自己在這次分享會不慎言,但唔好唔記得他明明好歹也是一個特首候選人的主要智囊,加上分享會即使是閉門進行(試問有幾多分享會係會打開門隨意任人出入)但也是公開報名的,老早就應該知道分享會的參與對象是公眾人士,應該清楚及明白自己的言論及行為除了要為自己負責之外,也絕對有機會成為別人的話題甚至流傳。即使你心裡有多想,有些話說不得就是說不得,這些顯淺道理他又怎會不明白。
他將這次的分享是視為不謹慎,但除非他在分享會喝得爛醉如泥,又或者被人辣㷫否則他在分享會大言不慚,否則根本不會是一時衝動失言,所以好明顯這些「失言」從來都是他根深蒂固的看法,亦因為咁他才和曾俊華情投意合,也是曾俊華找他做「義工」的原因。

我必須強調, 社會唔需要暴徒!
#暴徒不是示威者, 更不是市民

"民主"只係西方國家整出嚟等你地自相殘殺既工具, 背後目的係渾水摸魚, "民主"根本從來唔係香港核心價值
其實叻什麼??

捧了位輸家出來

此位黃絲帶, 爭取普選輸, 平反六四輸, 梁英不做政協副主席又輸
撐薯片又輸

全輸, 也叫叻??

引用:
原帖由 thank-777 於 2017-4-24 09:38 PM 發表
其實叻什麼??

捧了位輸家出來

此位黃絲帶, 爭取普選輸, 平反六四輸, 梁英不做政協副主席又輸
撐薯片又輸

全輸, 也叫叻??
垃圾肥仔聰,見風使舵無腰骨,有垃圾老闆就有垃圾員工,佢同老闆自動辭職就係對香港最大的貢獻

引用:
原帖由 e5432whm 於 2017-4-24 10:06 PM 發表

垃圾肥仔聰,見風使舵無腰骨,有垃圾老闆就有垃圾員工,佢同老闆自動辭職就係對香港最大的貢獻
成個公關

就是黃絲帶集體打飛機, 薯片及肥仔聰做技師幫他們推油

以為與超級美女上床
結果只是一地精, 成手都係油
什麼女都沒有..

真係唔覺得佢有幾叻~ 一味迎合黃絲有幾難?

引用:
原帖由 starr 於 2017-4-24 10:33 PM 發表
真係唔覺得佢有幾叻∼ 一味迎合黃絲有幾難?
藍絲班人叻好多

范太黃志祥汪明荃成龍梁英周融任志剛

全部真正名人成功人仕

白痴女膠層, 你D西水白流啦, 睇清楚條HEA曾咩人未? 唔帶眼識人遲早俾D麻甩佬呃晒D棺材本啦, 豬西 
自己寫專欄唔用腦仲好意思叫人三思然後POST

不談一國兩制只談一生一世
2017/02/16  特首選舉提名期開始,選戰正式埋牙。
情人節有上Facebook的朋友,對標題那句神級段數的hashtag不會感到陌生,睇見立即笑咗,而且是開懷那一種,連同薯片團隊同時貼上的溫馨靚相和感人帖文,你問問自己,有多久沒這麼感覺過希望就在眼前?
長毛忽然宣布參選,為泛民選委平添壓力。結果,他及朱凱迪等人連日被網民鬧爆。係喎,你咁走出來,同一眾西環打手根本無分別,這樣變相幫林鄭助選,真的對市民好嗎?
民主是甚麼,不就是多票數者勝?你們多年來爭取甚麼,可不就是一人一票嗎?
姚鈴問你,今天如果你我可以一人一票選特首,誰會勝出?你看薯片今天的民望,他凝聚民心的能量之強,除了他還有誰?所以,今天你站出來分薄他的提名票,你就是與民為敵,這和689有分別嗎?
一眾選委,請相信自己雪亮的眼睛,今天讓一個獲民意支持的人當特首,對中央、對香港都是好事。請讓香港人感受到中央的真心體恤,也讓中央展示大國的胸襟和智慧,令他們相信香港人是識揀的。知否薯片競選工程的成功,是令香港重新上路千載難逢的契機。
機會,只此一次。
(本欄逢周二、四刊登)
撰文: 姚鈴 心繫時事,愛恨分明的企業女高層 欄名: 不吐不快
引用:
曾俊華參選時你有支持過他嗎?你有被他在facebook的片段感動過嗎?你又有曾經很欣賞他的背後團隊嗎?以上其中一項有的話就請你睜開眼看看,他背後的團隊到底是如何把你玩弄股掌之中。
還有,雖說羅永聰話自己在這次分享會不慎言,但唔好唔記得他明明好歹也是一個特首候選人的主要智囊,加上分享會即使是閉門進行(試問有幾多分享會係會打開門隨意任人出入)但也是公開報名的,老早就應該知道分享會的參與對象是公眾人士,應該清楚及明白自己的言論及行為除了要為自己負責之外,也絕對有機會成為別人的話題甚至流傳。即使你心裡有多想,有些話說不得就是說不得,這些顯淺道理他又怎會不明白。
三思而後post
2017/04/25  回帶少少︰特首選舉期間,林鄭曾說自己在網絡世界是弱者,言下之意,她整體其實很不錯,獲主流認可,就是討好不了網民,或者簡單一點說,是網民刻意刁難她。
是不是呢,錯的果真全在網民,自己全無責任?抑或太多上世紀的精英,仍未適應快速的網絡節奏?仍未接受話語權已不屬權貴的專利這個現實?
真的很快,迅雷不及掩耳,只要夠話題,夠直接易明,一下子左share右share,醜聞喜訊火速蔓延至網絡,一餐茶未喝完,消息已傳通街。網絡無情,做錯事,別無他法,只能即時由衷認錯,已無拖多一日,開完會再決定的奢侈。再猶豫,只會再添一條死撐不認的罪。
要知道社交網站和論壇的出現,把KOL的門檻大大降低,只要識玩有計,人人可以有聲出、有粉絲,遊戲變得很公平。
不止上世紀政治精英,有時連大brand如Adidas都偶有失手,今年波士頓馬拉松完成後,品牌向客戶跑手發個電郵,標題竟不小心寫成︰恭喜你,無驚無險完成波士頓馬拉松!(Congrats, you survived the Boston Marathon!)因為標題令人聯想起2013年的波士頓馬拉松慘劇,旋即受到大量劣評,令其不得不公開道歉。
難玩,因為要快,又要準。
(本欄逢周二、四刊登)
撰文: 姚鈴 心繫時事,愛恨分明的企業女高層 欄名: 不吐不快

成王敗寇 .... simple

引用:
原帖由 starr 於 2017-4-24 10:33 PM 發表
真係唔覺得佢有幾叻~ 一味迎合黃絲有幾難?
呢次我唔同意

玩政治, 不論黃藍, 都應該要用呢種手法,
薯片之敗, 是敗於阿爺之巨力,如講文宣, 建制派輸晒....如玩831, 薯片已嬴左

世人愚蠢, 玩政治亦只有以技巧呃佢地既支持.....講誠意, 講真話, 等於對牛彈琴

831通過, 如毒果宣傳機器好似而家咁一面倒支持HEA曾佢真係會贏, 但飯民肯定唔會囉, 飯民支持HEA曾因為同啊爺對著干, 如果啊爺支持HEA曾,飯民會ALL IN林鄭, 到時就係HEA曾嬲到上面而贏,而林鄭就含淚輸啦
引用:
原帖由 伍皓昌 於 2017-4-25 10:07 AM 發表

呢次我唔同意

薯片之敗, 是敗於阿爺之巨力,如講文宣, 建制派輸晒....如玩831, 薯片已嬴左

世人愚蠢, 玩政治亦只有以技巧呃佢地既支持.....講誠意, 講真話, 等於對牛 ...
根本毒果只係動員班無腦喪屍, HEA曾何德何能做特首?

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2017-4-25 10:07 AM 發表

呢次我唔同意

世人愚蠢, 玩政治亦只有以技巧呃佢地既支持.....講誠意, 講真話, 等於對牛 ...
agree n disagree

既然有阿爺之巨力, 共產黨又那會輸
既然贏的是共產黨, 薯片又那會贏左

引用:
原帖由 e5432whm 於 2017-4-25 10:20 AM 發表
831通過, 如毒果宣傳機器好似而家咁一面倒支持HEA曾佢真係會贏, 但飯民肯定唔會囉, 飯民支持HEA曾因為同啊爺對著干, 如果啊爺支持HEA曾,飯民會ALL IN林鄭, 到時就係HEA曾嬲到上面而林鄭含淚輸
當然, 唔同條件下, 各方勢力玩法會唔同

我只係指出, 今時今日, 玩政治宣傳, 就係老美, 泛民果套優勝, 我地唔應該因為呢套野用來呃傻仔就忽略或者唔用佢
因為, 世上最多既, 就係傻仔

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2017-4-25 10:26 AM 發表

當然, 唔同條件下, 各方勢力玩法會唔同

我只係指出, 今時今日, 玩政治宣傳, 就係老美, 泛民果套優勝, 我地唔應該因為呢套野用來呃傻仔就忽略或者唔用佢
因為, 世上最多既, 就係傻仔
做戲確實是鬼佬叻 d

但在大陸港澳, 這是無用的

引用:
原帖由 vanga 於 2017-4-25 10:21 AM 發表

agree n disagree

既然有阿爺之巨力, 共產黨又那會輸
既然贏的是共產黨, 薯片又那會贏左
我就用一個比喻
A君捉條女上床, 條女一路被插一路喊, 雖然畀好食好住佢, 條女日日心懷怨恨
B君呃條女上床, 條女被插大叫好舒服, 跟住心甘情願去做雞津貼B

如果以上床為目的, A,B 都係嬴
但B 既手段明顯高幾班

林太, 薯片,只係工具, 隨時可以互換角式, 我講既係對政治手法既睇法

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2017-4-25 10:38 AM 發表

我就用一個比喻
A君捉條女上床, 條女一路被插一路喊, 雖然畀好食好住佢, 條女日日心懷怨恨
B君呃條女上床, 條女被插大叫好舒服, 跟住心甘情願去做雞津貼B

如果以上床為目的, A,B 都係嬴
但B 既手段明顯高幾班 ...
100% 明白你的意思

但換一個角度, 鬼佬的統治方式, 就是要持續做戲, 這都是要付出架, and 某 d 人覺得不容易

所以
雖然條女日日心懷怨恨 , 但 a 始終覺得捉, 容易過呃好多
可能係咁

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]