• 瀏覽: 69,554
  • 回覆: 483
+34
一早講明話24號封山,你仲要去,係咪賤

少了個行山好去處

之前少人行,可以隻眼開隻眼閉,但呢兩年各大傳媒同好多fb宣傳呢個地方,搞到假日好似旺角咁多人,宜家重有人種埋嘢,玩寸咗個場,老解執正來做都唔得?

記得港英時期政府廣告嗎?一條喇叭褲青年獨自行山入靶場,好攪嘢仲帶埋個portable電視潻。

又係毒果link.......收皮啦

又想學寮屋咁霸地?耕種,大晒咩!
洗唔洗又賠60萬呀。。。

引用:
原帖由 大腳傳中 於 2017-4-24 01:51 PM 發表
走入禁區行山仲要聲大夾惡?
城邦人大聲就是道理

引用:
原帖由 來自M78星雲的神 於 2017-4-24 02:11 PM 發表

黃絲港女表示 : 我要上山 !命係我自己既
行山人士,基本上係藍絲阿伯阿婆 。

引用:
原帖由 湊熱鬧的人 於 2017-4-24 02:00 PM 發表
真係要問問爆粗那些人, 佢屋企係唔係任由其他人出入和暫住?
睇睇軍民何其融洽, 毒果煽情手法, 係低B仇中柒頭才深信不疑!

同一報導, 東方報導相比中肯及正面, 而非毒果那樣煽情!

駐港部隊青山靶場封山 市民撐除非法耕種
04月24日(一) 16:22                                                               
http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20170424/bkn-20170424162245470-0424_00822_001.html

屯門良景邨良偉樓通往位於菠蘿山的青山靶場閘口,今日下午有3名解放軍把守閘口。有駐守現場的解放軍表示,今早6時許已在現場把守,山上最少有10多名解放軍清除非法耕種點,他稱山上有大約30個非法耕種點,位置隱蔽,有人種菜、豆角、菠蘿、木瓜,甚至有人養蜜蜂和狗,更有人搭建木屋,生活用品一應俱全。解放軍指青山靶場是軍事禁區,禁止市民進入,但駐軍明白市民希望到菠蘿山郊遊行山,正研究是否適當地開放青山靶場禁區

72歲的謝先生下午到菠蘿山跑步,他批評行山人士在山上非法耕種,「啲人霸住政府地嚟謀私利,好容易搞到山泥傾瀉或塌方。」

市民胡先生今早經青山寺上山,往青山靶場行山,他稱不知道封山,但支持解放軍行動,「唔應該種嘢,成條坑斬晒啲樹。」

多得 得德B 唔小!

菠蘿山顧名思義,山上有菠蘿 (即係炸彈),好危險,封山好合理

附件

Pineapple_Hill.jpg(137.45 KB)

支持肥佬黎親自入去 , 畀人當巴射。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]