• 瀏覽: 5,767
  • 回覆: 54
引用:
原帖由 nigel2014 於 2017-4-24 12:20 AM 發表
而家先係cy對泛民殺傷力最大嘅時間。黃毓民月初先宣布退出政壇。

吾係要做議員先算參與政治。
689粉真係冇所不用其極,另一個選舉落選,一早宣布唔會參加補選嘅過氣議員退休都可以歸功689。

巧威威呀。

引用:
原帖由 caledis 於 2017-4-24 12:50 AM 發表

689粉真係冇所不用其極,另一個選舉落選,一早宣布唔會參加補選嘅過氣議員退休都可以歸功689。

巧威威呀。
我邊句buy過cy?

要做議員先算參與政治嗎? 連新聞觸覺都無學人反cy,柒頭巧昂鳩

引用:
原帖由 lckis 於 2017-4-22 09:48 PM 發表
反對派的方程式:
1. 不理客觀現實
2. 提出不切實際的要求
3. 罔顧後果
4. 作出指控

結果都是白費心機,失敗告終,社會卻要付出代價。

例如
反西九故宮:
1. 不理客觀現實 (社會支持興建故宮)
2. 提出 ...
話明係反對派,唔反就失業

引用:
原帖由 caledis 於 2017-4-24 12:11 AM 發表

689被放棄之前都成日出律師信啦。

社會冇咁撕裂,明顯就係大家可以期望佢落台之後。
你係咪想話,CY唔連任,反對派好滿意,所以少咗抗爭,社會冇咁撕裂?

但係梁政府清算佔中罪犯,林鄭又話會延續CY既路線,中央講明唔會重啟政改,CY仲升埋做國家領導人。擺明佢唔連任只係轉個陣法,繼續狂打反對派!

反對派俾人踩到上心口,竟然有咁既反應,真係想唔話佢地廢都唔得!  仲點爭取民主?

引用:
原帖由 caledis 於 2017-4-24 12:11 AM 發表

689被放棄之前都成日出律師信啦。

社會冇咁撕裂,明顯就係大家可以期望佢落台之後。
你同個大隻佬打,俾人打到口腫面腫,對手口乾諗住飲啖水再打過,你就即刻話:「見你肯停手,我就放過你啦!」然後雞咁腳走咗。想笑死人咩!!!

點解提出「特赦論」?
點解遊行會咁少人?

實情係,反對派知道唔夠CY同中共鬥,招數盡出都打輸,已成弱勢。
一方強一方弱,社會自然減少撕裂。

引用:
原帖由 瑪卡 於 2017-4-24 03:06 PM 發表

話明係反對派,唔反就失業
反對派提出既要求通常係:

1. 好理想化,好令人嚮往既
    咁至呃到多d傻瓜支持!

2. 難以達到,但又要你不斷付出既
    咁至可以令你不斷投入,又唔容易察覺到佢呃緊你!

反對派咁就可以不斷反對政府,一路生存落去。

其實好多騙局都係用呢個模式,不過仍然好多人上當!!

其實反對西九故宮冇問題,你話佢嘥錢又好,話自己反中又好。但如果你話係因為冇公眾諮詢所以反對,就好似話俾人聽你係為反而反咁。

引用:
原帖由 Alanleeds243 於 2017-4-23 09:06 PM 發表
盲反

盲反政府既人,根本唔理反對既內容係乜,只當係一種手段。
選舉期間就為咗打擊林鄭選情。

咁以後再盲反政府,又可以達到咩目的?
除咗非理性搞亂社會,有乜謂?

引用:
原帖由 lckis 於 2017-4-24 04:34 PM 發表

你係咪想話,CY唔連任,反對派好滿意,所以少咗抗爭,社會冇咁撕裂?

但係梁政府清算佔中罪犯,林鄭又話會延續CY既路線,中央講明唔會重啟政改,CY仲升埋做國家領導人。擺明佢唔連任只係轉個陣法,繼續狂打反對 ...
林鄭好多嘢已經講明同689唔通立場啦,TSA又係,公民廣場又係。

中共幾時講明唔會重啟政改?

689果個咁嘅位,國家領導人?當年老懵懂做咗咁耐,有冇人騷佢?

引用:
原帖由 caledis 於 2017-4-26 02:27 AM 發表

林鄭好多嘢已經講明同689唔通立場啦,TSA又係,公民廣場又係。

中共幾時講明唔會重啟政改?

689果個咁�位,國家領導人?當年老懵懂做咗咁耐,有冇人騷佢?
1. 點解唔講下梁政府清算佔中罪犯?

2. 中央欽點林鄭,干預選舉,明目張膽打壓反對派支持既人選喎!

3. 習近平同李克強見林鄭,都刻意唔提要推動民主,連記者都問林鄭係咪中央唔想佢重啟政改,林鄭只係答,未來會努力去創造有利條件和環境。
王振民仲話未來五年並非合適時間重啟政改,仲重申中央政府對「八三一」決定不變!
如果咁都認為中央會重啟政改,真係樂觀得好緊要喎!

4. CY升做國家領導人,唔係要你尊唔尊敬佢,而係中央明剃你反對派既眼眉喎! 佢將來一定會繼續干預香港事務喎!

橫睇掂睇,反對派都係俾人踩到上心口喎,咁都唔號召番一百幾十萬人上街,反對派真係廢過廢柴喎!

咦,唔係喎,原來有搞遊行喎,不過得三百人。吓!!!

原來反對派咁冇料到,唔怪得CY呢排意氣風發,時時出嚟寸反對派,佢地都冇聲出啦!

黨主席糊志偉仲出黎跪地求饒,乞求特赦! 仲要俾全城鬧爆,急急道歉,收回言論!

原來反對派係欺善怕惡既,只要打到佢地死狗咁,社會就會冇咁撕裂! 呢個應該係未來中央管治香港既方針。

引用:
原帖由 Max_lee 於 2017-4-22 08:12 PM 發表
盲反
盲反 X2, 住屋都這樣, 何況故宮

為何政府無法增加土地供應?
#HashtagsC觀點施永青      
如果純從住屋需要上來考慮,香港並非地少人多,我們尚有很多未開發的土地,可作住宅用途。

在港英年代,我們還可以猜疑,殖民地政府會為了財政收入,刻意限制土地供應,以抬高地價,但特區政府已積累了大量財政盈餘,大有條件用增加土地的方式,去改善市民的居住狀況,以贏取更多的認受性。那特區政府為何不設法把一些閒置的土地改作住宅用途呢?

政府當然不會笨到連這點也不明白,只是政府在增加土地供應方面的努力,處處受到阻撓吧了。反對派甚至把政府的積極努力譏諷為「盲搶」地呢?

我認為「盲搶」兩字中,搶字沒有用錯。因為如果不與反對派鬥「搶」,政府可能連現在僅有的一點供應也拿不出來。但「盲」這個字卻用得不恰當,因為在這件事情上表現得盲目的並非政府,而是反對派。反對派「盲保」地的情況遠多過政府「盲搶」地。

政府眼見香港人居住環境惡劣,新一代人置業困難,當然有責任加快土地供應。相反,若是政府無視這種情況,甚麼都不做,這才叫盲目。

香港人在住屋方面的情況,反對派不可能看不見。但他們卻常用一些一般性的概念,處處阻撓政府每一項具體的努力。這才是盲目。

開發過度的確是世界普遍存在的問題,但這個問題在香港卻並不嚴重。由於香港的土地有價,政府不會輕易出售,以至大部分土地仍保留在政府手裏。現時法定為郊野公園的土地,佔了全港面積的40%。另外還有27%的土地,因閒置沒用,亦長出了樹,長出了草,變成了綠化地。兩者加起來已接近七成(67%)。以一個城市來說,這個比例可謂已很高。

相反,用作市區發展的土地卻只佔總面積的24%。而住宅用地的面積更只佔總面積的7%,其中3%還是鄉村屋用途,用作市區住宅的只有4%。從這個角度來看,增撥多一點土地給香港人作居住用途,一點不過分,對環境的破壞實在非常有限。

再者,2016年香港人的生態足印(維持日常生活所需要的地球面積),人均已達6.7公頃(720,790平方呎),拿區區幾百呎樓面給香港人住,佔比甚低。真的想保護地球環境的,應從生活的其他方面著手,以減少香港人在香港以外的地方破壞地球環境。這樣才能對地球的環保作出較大的貢獻。單是守住那2%的土地硬是不給香港人,對環保的幫助實在有限。

因此,我認為反對派中是借環保作藉口,以便站在道德高位來妨礙政府推行實際有益民生的政策。但很明顯,即使是從環保的角度出發,香港現時最需要做的,也不是阻止香港人在有樹木生長的地方建屋,而是不再在香港以外的地方,為了香港人生活上的享受,而不斷砍伐森林。

香港人有權選擇留在香港生活。在香港生活就得有地方住。香港人的生產力足以負擔得起樓宇的建設成本,政府有責任為港人提供足夠的住宅用地,反對派不要刻意阻撓。

對付黃絲的方法就係一大巴咁車埋去, 仲要大巴大巴咁車, 仲要唔好俾佢地回氣
引用:
原帖由 lckis 於 2017-4-26 08:54 AM 發表

2. 中央欽點林鄭,干預選舉,明目張膽打壓反對派支持既人選喎!

3. 習近平同李克強見林鄭,都刻意唔提要推動民主,連記者都問林鄭係咪中央唔想佢重啟政改,林鄭只係答,未 ...
中央要香港人跪求廿三條和八三一
#Hashtags政經密碼周顯中央黃絲帶       news-images
「佔領中環」本質是對抗強權。(資料圖片)
昨天說,中央正在對民主派打殲滅戰,它的底氣何在,信心何恃呢?

幾個月前,我寫過一篇文章,講明自己的政治立場:由於歷史和正義是由贏家所寫,所以我永遠站在贏家的一方,雞蛋和高牆對抗,我永遠站在高牆的一方,撿蛋黃來吃。由於黃絲帶的下一代,梁頌恆和游蕙禎太過不濟,因此我也別無選擇,只有投向另外一邊。

看這幾年的政治氣候,當中央軟弱的時候,黃絲帶聲勢大盛,這自然沒有話說。然後,中央反擊了,DQ了梁游,繼續DQ另外4位議員,推林鄭月娥上場……

理論上,壓力愈大,反抗也應該愈大才是。然而,轟轟烈烈的搞了場雨傘運動,傘兵被DQ,非但沒有人支持,反而被網民嘲笑,幸災樂禍。當日劇烈反對「八三一決定」的原班人馬,居然忘記前事,全力支持建制派的曾俊華去參選……這令到中央發現了,原來香港人的本質是欺善怕惡,壓力愈大,反抗愈小,於是大起膽來,大巴大巴的星過去,哦,示威沒有了,好些黃絲帶也投降變「鬼」了,這就是今日政府恣意進行「帝國反擊戰」的來由。

一隻巴掌拍不響,大家看在眼裏:佔中旗手呼籲他人去佔中,自己的子女一個不去,「佔中十死士」發現事態嚴重,遂搖身變成「十個救火的少年」,當逃兵去也。

「公民抗命」的本質是在犯法後,慷慨投案,以彰顯建制之不公,但事之後,卻有多人企圖「走數」。「佔領中環」的本質是對抗強權,卻變成了佔領銅鑼灣和旺角,不去面對權貴,卻來對付弱小的店主……

簡單點說,在這幾年間,中央摸清了黃絲帶的底牌,精密計算過,終於悍然動手。這一次的帝國反擊戰,將會伊于胡底呢?

記得林鄭月娥當選後,我馬上撰文指出,第一,她沒有班底,第二,她既不會通過廿三條,而是用現有法律,進行肅清,也不會重推政改。這其中第一個預言,已經成為了現實。

至於第二個預言,我認為,香港人在2003年推倒廿三條,在2014年推倒「八三一決定」,中央的立場,是要證明這兩次推翻是大錯特錯,非要打到香港人跪求廿三條重啟,以及接受「八三一決定」,這場戰鬥方會完結。

引用:
原帖由 lckis 於 2017-4-26 08:54 AM 發表

3. 習近平同李克強見林鄭,都刻意唔提要推動民主,連記者都問林鄭係咪中央唔想佢重啟政改,林鄭只係答,未來會努力去創造有利條件和環境。
王振民仲話未來五年並非合適時間重啟政改,仲重申中央政府對「八三一」決定不變!
如果咁都認為中央會重啟政改,真係樂觀得好緊要喎!

4. CY升做國家領導人,唔係要你尊唔尊敬佢,而係中央明剃你反對派既眼眉喎! 佢將來一定會繼續干預香港事務喎!

橫睇掂睇,反對派都係俾人踩到上心口喎,咁都唔號召番一百幾十萬人上街,反對派真係廢過廢柴喎!

咦,唔係喎,原來有搞遊行喎,不過得三百人。吓!!!

原來反對派咁冇料到,唔怪得CY呢排意氣風發,時時出嚟寸反對派,佢地都冇聲出啦!

黨主席糊志偉仲出黎跪地求饒,乞求特赦! 仲要俾全城鬧爆,急急道歉,收回言論!
原來反對派係欺善怕惡既,只要打到佢地死狗咁,社會就會冇咁撕裂! 呢個應該係未來中央管治香港既方針。
1)咪一樣清算柒監躉。
2)不嬲都係咁啦。
3)王振民咁低級都想代表中共?
4)老懵董做咗咁多年,能否干預香港事務呀?

689呢排dead man walking,都無人得閒理佢條棄卒啦。

引用:
原帖由 e5432whm 於 2017-4-26 12:04 PM 發表
盲反 X2, 住屋都這樣, 何況故宮

為何政府無法增加土地供應?
#HashtagsC觀點施永青      
如果純從住屋需要上來考慮,香港並非地少人多,我們尚有很多未開發的土地,可作住宅用途。

在港英 ...
盲反土地,害番自己

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]