• 瀏覽: 6,450
  • 回覆: 66
  • 追帖: 1
我就好想了.

我都想

雙重戶籍根本無可能,過多三十年後就吾知

要返廣東發展,根本吾需要內地戶籍。

樓主你解釋下,有左廣東戶籍,有咩好處先

[ 本帖最後由 伍皓昌 於 2017-4-22 11:12 AM http://i.discuss.com.hk/d/images/r10/androidD.jpg 編輯 ]

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2017-4-22 11:11 AM 發表
樓主你解釋下,有左廣東戶籍,有咩好處先
有D地方政府賣地又剩, 定期會派收入/房屋比相關戶籍居民

引用:
原帖由 nicknick3388 於 2017-4-22 10:34 AM 發表
雙重戶籍根本無可能,過多三十年後就吾知
我丫公係廣東某縣農民, 三/四十年前落香港, 早兩年都仲收左兩層樓。

老左有乜事,打緊急電話,能否好似香港咁十分鐘內到?

引用:
原帖由 Sith-Lord 於 2017-4-22 11:49 AM 發表
老左有乜事,打緊急電話,能否好似香港咁十分鐘內到?
要比醫療系統/服務,大陸未追到香港。

引用:
原帖由 Doraemonlam 於 2017-4-22 11:15 AM 發表

有D地方政府賣地又剩, 定期會派收入/房屋比相關戶籍居民
賣地有錢分,係唔係應該係只限當地原居民?

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2017-4-22 01:00 PM 發表

各地方政府可能有分別,邊個可收咩都有分別。好似我丫公(原居民,無戶藉)就淨係收地收樓,但無錢收。但只看家母鄉下d親戚,有戶藉就有錢收 - 所以如果超生又唔交超生費,呢d bb 就會無戶藉,攞唔到錢。

通常政府比較低調,早排有d 地方高調左少少,搞到有成堆已經轉走左戶藉ge 人想轉番入農村,就係為左攞地。自果次之後,少左好多派錢派地新聞。但家母鄉下是年年派的。

引用:
原帖由 nigel2014 於 2017-4-22 10:53 AM 發表
要返廣東發展,根本吾需要內地戶籍。
+1

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2017-4-22 01:00 PM 發表
我都係聽返黎, 不過有時政府唔係成幅地賣, 有時可能係比地產商發展, 政府佔股份, 所得收入又會派番比當地居民/戶藉持有人。

引用:
原帖由 Doraemonlam 於 2017-4-22 01:23 PM 發表

我都係聽返黎, 不過有時政府唔係成幅地賣, 有時可能係比地產商發展, 政府佔股份, 所得收入又會派番比當地居民/戶藉持有人。
我香港出世,但祖籍是深圳原居民,是一條同姓村,鄉下仲有地及祖屋

我鄉下係,由阿公地得到既利益,例如收租,收政府賠償…已移民外國及香港既冇得分,非同姓原居民冇得分

但如果政府收私人地,例如我間屋,咁賠償歸我…我亦有權將屋賣比其他人及發展商

我既深圳東莞原居民朋友,其做法都是差不多

如果不是原居民為基礎發展出來既村鎮,應該冇"阿公地"呢樣野吧?

[ 本帖最後由 伍皓昌 於 2017-4-22 01:44 PM http://i.discuss.com.hk/d/images/r10/androidD.jpg 編輯 ]

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2017-4-22 01:37 PM 發表
我香港出世,但祖籍是深圳原居民,是一條同姓村,鄉下仲有地及祖屋

我鄉下係,由阿公地得到既利益,例如收租,收政府賠償…已移民外國及香港既冇得分,非同姓原居民冇得分

但如果政府收私人地,例如我間屋,咁賠 ...
詳情我都唔太清楚, 我所知既都響上面了

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]