• 瀏覽: 9,577
  • 回覆: 119
引用:
原帖由 Doraemonlam 於 2017-4-23 12:58 AM 發表

歐洲想經濟獨立於美國也不是第一天了,否則也不需要搞歐元出來,美國也不用歐元一出就拉歐洲去打仗燒錢。誰多誰少也不是重點,必要性才是重點。

文化什麼的只是錢堆出來的成果,影響不了什麼。
歐元前,歐洲各國有自己貨幣,如法朗,馬克,里拉,而不是美元,經濟一向獨立。
歐元一出,美國就拉歐洲去打仗?打咩仗?
貿易多少也不是重點?咁咩是重點?
文化什麼的只是錢堆出來的成果,影響不了什麼?如錢是萬能,歐洲就不會禁止對華出口高科技技術啦。

引用:
原帖由 廿一比一 於 2017-4-23 12:08 PM 發表

歐元前,歐洲各國有自己貨幣,如法朗,馬克,里拉,而不是美元,經濟一向獨立。
歐元一出,美國就拉歐洲去打仗?打咩仗?
貿易多少也不是重點?咁咩是重點?
文化什麼的只是錢堆出來的成果,影響不了什麼?如 ...
科索沃戰爭

引用:
原帖由 Doraemonlam 於 2017-4-23 12:25 PM 發表

科索沃戰爭
你的假設是科索沃戰爭只美國想打,歐洲唔想打才成立。另外科索沃戰爭主力是美國,傷都是美國傷啲喎。

引用:
原帖由 廿一比一 於 2017-4-23 12:44 PM 發表
假設是科索沃戰爭只美國想打,歐洲唔想打才成立。另外科索沃戰爭主力是美國,傷都是美國傷啲喎。
自己找一下歐元當時跌了多少。

明白。可能發生於古代,冇日佔時期咁接近。去首爾戰爭博物館參觀過,對此都比較少論述。
引用:
原帖由 廿一比一 於 2017-4-23 11:49 AM 發表
漢曾在朝鮮半島北部設郡,如樂浪郡,唐亦曾佔領朝鮮半島大部份地區並設都護府。其他時代的朝鮮半島均是古中國各朝代的附庸,朝鮮國君要由中國冊封,這都是朝鮮人民忌諱的歷史。別忘記南韓把漢城改名首爾和去漢字 ...

引用:
原帖由 Doraemonlam 於 2017-4-23 12:48 PM 發表

自己找一下歐元當時跌了多少。
在戰爭地區貨幣跌有咩出奇?之後歐元又無崩,又無永遠在低位,後來仲大升。

滙率天天月月年年變,如只事件扣滙率,你可以無限創作。

美國襲擊中東國家,好多時英國、法國都會派兵支援,當然對佢地有直接石油利益有關。呢個亦令英、法成為中東在歐洲實行復仇恐怖襲擊主要對象。

美國對中東國家軍事行動最積極,但難民問題完全要歐洲多國承受,歐洲對美國抱怨係必然。

引用:
原帖由 廿一比一 於 2017-4-23 01:21 PM 發表

在戰爭地區貨幣跌有咩出奇?之後歐元又無崩,又無永遠在低位,後來仲大升。

滙率天天月月年年變,如只事件扣滙率,你可以無限創作。
真的要手把手教嗎?你再找一下當時華爾街賺了多少?跟廣場協議一樣,科索沃戰爭是美國在剪羊毛,這次剪的是歐元。

一個比得上美國的經濟體,卻可以隨時給美國剪羊毛,然後你亂抓些數據說中歐貿易>中歐美貿易所以歐洲獨立了?

引用:
原帖由 Doraemonlam 於 2017-4-23 02:02 PM 發表

真的要手把手教嗎?你再找一下當時華爾街賺了多少?跟廣場協議一樣,科索沃戰爭是美國在剪羊毛,這次剪的是歐元。

一個比得上美國的經濟體,卻可以隨時給美國剪羊毛,然後你亂抓些數據說中歐貿易>中歐美貿易所以歐 ...
我諗你太神化美國佬,太低估歐洲佬,唔通只有華爾街懂炒嘢。老美真喺咁神就唔會有廿萬億國債啦。
嗰啲咩剪羊毛論是啲咩叔咩SIR財經演員創作出來的,跟住個個人云亦云。
歐洲國家依家有邊樣不是獨立的?

引用:
原帖由 廿一比一 於 2017-4-23 02:24 PM 發表

我諗你太神化美國佬,太低估歐洲佬,唔通只有華爾街懂炒嘢。老美真喺咁神就唔會有廿萬億國債啦。
嗰啲咩剪羊毛論是啲咩叔咩SIR財經演員創作出來的,跟住個個人云亦云。
歐洲國家 ...
你要否定歷史,我也沒什麼好說。
我建議你找些國際金融系統的書,學一下金融體系是什麼,戰略資源是什麼,各國國防科技又到什麼境界等等。

比你說什麼國際關係基於「文化」實際亦靠譜。

引用:
原帖由 Doraemonlam 於 2017-4-23 03:58 PM 發表

你要否定歷史,我也沒什麼好說。
我建議你找些國際金融系統的書,學一下金融體系是什麼,戰略資源是什麼,各國國防科技又到什麼境界等等。

比你說什麼國際關係基於「文化」實際亦靠譜。
從嗰啲國際金融系統去看歷史的書好多時會有好多盲點,往往忽略政治,種族,宗教,文化和人的因素。如果所有事都是為錢,世界會簡單得多了。

引用:
原帖由 廿一比一 於 2017-4-23 06:04 PM 發表

從嗰啲國際金融系統去看歷史的書好多時會有好多盲點,往往忽略政治,種族,宗教,文化和人的因素。如果所有事都是為錢,世界會簡單得多了。
哦?那既然你的盲點較少,不如你說說朝鮮半島各國的立場?

引用:
原帖由 廿一比一 於 2017-4-22 07:29 PM 發表

你講咩???北韓統一南韓是無可能的事。

“萬一比南韓仔引起北韓班笨人注意,咁政權仲死得快”???
我再解釋下,北韓啲人意為米奇老鼠係中國發明,漢保包係金正恩發明

如果北政權咁去教南韓人,佢地受唔受?

而家北啲人與世隔絕是政府做成,佢地先會咁

萬一比真相班北韓人知道佢地即做犯

仲有照2樓所講統一後啲錢比晒北,你估南韓仲可以行資本主意咩?到時南韓又應該變成點?

如果你係北韓做生意,你想開壽司店(呢個已經犯罪)你想進口羅威三文魚,根本唔會比你買到,政府奕唔比你送入來,你會比當間諜

這做法係南韓實施南又會變成點?

引用:
原帖由 獨食者 於 2017-4-24 06:31 AM 發表

我再解釋下,北韓啲人意為米奇老鼠係中國發明,漢保包係金正恩發明

如果北政權咁去教南韓人,佢地受唔受?

而家北啲人與世隔絕是政府做成,佢地先會咁

萬一比真相班北韓人知道佢地即做犯

...
當北韓咁神奇地統一南韓,咁當然是實行北韓嗰套啦,仲行咩資本主義呢?你仲想有韓劇韓星你睇?

引用:
原帖由 Doraemonlam 於 2017-4-24 01:32 AM 發表

哦?那既然你的盲點較少,不如你說說朝鮮半島各國的立場?
各國對朝鮮的共識是非核化地保持現狀。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]