• 瀏覽: 9,560
  • 回覆: 119
引用:
原帖由 DanRicky 於 2017-4-22 03:21 PM 發表

形象問題 多數人觀念都係美國>中國,就算不久將來中國=美國甚至大於美國都好啦;除非超越好多,唔係美國軟實力影響全世界,你要另人改觀唔係一件易事
不但是形像問題,也是歷史問題。朝鮮半島的國家千佰年來不是古中國的附庸,就是被吞併,今天韓國人對此歷史都不想提。如韓國親中疏美,把美國勢力逐出半島,日後韓國根本無能力抗拒中國,韓國人一定會擔心再次被中國吞併。反之就算韓國親美,也不用擔心被美國吞併。

引用:
原帖由 獨食者 於 2017-4-22 05:09 PM 發表
未即係我果句羅,邊個都唔想改變現狀

無論新韓國親邊面嬴,發易發生第2次戰爭既機會好高

但係本人覺得,南政權既新韓國親中既機會大啲
但當朝鮮漸漸有成熟的核和導彈技術,這個平衡就會被打破。

引用:
原帖由 Doraemonlam 於 2017-4-22 04:05 AM 發表

北韓:本身就係個係點大家知 - 真正北韓政治家一定係最想和平統一既人。試代入北韓領袖, 同你同族的南韓人而家發過豬頭, 但搶南韓錢你又搶唔過中美俄。所以, 唯一可以攞到南韓D錢、經濟、科技就只有和平合併, 合法 ...
一帶一路如何打破歐洲跟美國的關係?今天未有一帶一路,〝歐中〞的貿易都多過“歐美”和“美中”喎,多條陸路可有咩增長呢?

歐洲跟美國的關係是建基於文化源和俄的威脅,這是一帶一路解決唔到的。

引用:
原帖由 Doraemonlam 於 2017-4-22 04:05 AM 發表

北韓:本身就係個係點大家知 - 真正北韓政治家一定係最想和平統一既人。試代入北韓領袖, 同你同族的南韓人而家發過豬頭, 但搶南韓錢你又搶唔過中美俄。所以, 唯一可以攞到南韓D錢、經濟、科技就只有和平合併, 合法 ...
只要中國唔插手,朝鮮內戰根本影響唔到中國,而且會好快結束,如何拖低中國?

引用:
原帖由 廿一比一 於 2017-4-22 06:16 PM 發表

但當朝鮮漸漸有成熟的核和導彈技術,這個平衡就會被打破。
有係一回事,用唔用係令一回事.

北係點管治自己大家有眼睇,如果比佢統治了南韓既,唯有用同樣方法,唔通用南韓果套方法咩?

而家又有冇以前咁易洗腦,萬一比南韓仔引起北韓班笨人注意,咁政權仲死得快

而家餓死人,但係仲有班人人可以過好生活.

引用:
原帖由 獨食者 於 2017-4-22 07:12 PM 發表

有係一回事,用唔用係令一回事.

北係點管治自己大家有眼睇,如果比佢統治了南韓既,唯有用同樣方法,唔通用南韓果套方法咩?

而家又有冇以前咁易洗腦,萬一比南韓仔引起北韓班笨人注意,咁政權仲死得快

而家餓 ...
你講咩???北韓統一南韓是無可能的事。

“萬一比南韓仔引起北韓班笨人注意,咁政權仲死得快”???

膠帖一個

引用:
原帖由 廿一比一 於 2017-4-22 07:29 PM 發表

你講咩???北韓統一南韓是無可能的事。

“萬一比南韓仔引起北韓班笨人注意,咁政權仲死得快”???
即係咁,北韓或許有能力打蠃南韓,但無能力管治

北仔而家咁情況係佢地政權搞出來,目的就係易於控制人民

但呢套計畫如果用來控制南韓人是沒可能的

仲有就係北韓內都有聰明人,但聰明人就係唔出聲

萬一北政權要分神去處理南韓幾千萬人口,自己土地班聰明仔仲唔玩野咩

簡單講:而家北韓飢荒,如果照咁政策下搞到南韓一樣飢荒

北政權就要面對過往一倍已上既飢民

情況係未更差?

引用:
原帖由 廿一比一 於 2017-4-22 06:25 PM 發表

一帶一路如何打破歐洲跟美國的關係?今天未有一帶一路,〝歐中〞的貿易都多過“歐美”和“美中”喎,多條陸路可有咩增長呢?

歐洲跟美國的關係是建基於文化源和俄的威脅,這是一帶一路解決唔到的。
歐洲想經濟獨立於美國也不是第一天了,否則也不需要搞歐元出來,美國也不用歐元一出就拉歐洲去打仗燒錢。誰多誰少也不是重點,必要性才是重點。

文化什麼的只是錢堆出來的成果,影響不了什麼。

引用:
原帖由 廿一比一 於 2017-4-22 06:29 PM 發表

只要中國唔插手,朝鮮內戰根本影響唔到中國,而且會好快結束,如何拖低中國?
中東中國也沒有插手,不也是由美國8/90年代支持拉登的"freedom fighter"開始,打到現在嗎?

你的「好快結束」是基於什麼?

引用:
原帖由 獨食者 於 2017-4-22 05:09 PM 發表
未即係我果句羅,邊個都唔想改變現狀

無論新韓國親邊面嬴,發易發生第2次戰爭既機會好高

但係本人覺得,南政權既新韓國親中既機會大啲
只有中國無動力改變現況,而中國有最大主動權而矣。

美日想打到入中國,朝韓要和平統一。除左中國(俄國都可以係),無人可以從朝韓和平對峙得益。

引用:
原帖由 廿一比一 於 2017-4-22 06:12 PM 發表

不但是形像問題,也是歷史問題。朝鮮半島的國家千佰年來不是古中國的附庸,就是被吞併,今天韓國人對此歷史都不想提。如韓國親中疏美,把美國勢力逐出半島,日後韓國根本無能力抗拒中國,韓國人一定會擔心再次被 ...
中國吞併了北韓了嗎?

歷史中由三國時代到現時南、北韓時代,中國從來都冇吞併過韓國;只有日本曾經吞併過韓國。所以感覺韓國人普遍唔憎恨中國人,反而憎恨日本人(由其係右翼份子)。
引用:
原帖由 廿一比一 於 2017-4-22 06:12 PM 發表
不但是形像問題,也是歷史問題。朝鮮半島的國家千佰年來不是古中國的附庸,就是被吞併,今天韓國人對此歷史都不想提。如韓國親中疏美,把美國勢力逐出半島,日後韓國根本無能力抗拒中國,韓國人一定會擔心再次被中國吞併。反之就算韓國親美,也不用擔心被美國吞併。

引用:
原帖由 eta2892a2 於 2017-4-23 02:33 AM 發表
歷史中由三國時代到現時南、北韓時代,中國從來都冇吞併過韓國;只有日本曾經吞併過韓國。所以感覺韓國人普遍唔憎恨中國人,反而憎恨日本人(由其係右翼份子)。
漢曾在朝鮮半島北部設郡,如樂浪郡,唐亦曾佔領朝鮮半島大部份地區並設都護府。其他時代的朝鮮半島均是古中國各朝代的附庸,朝鮮國君要由中國冊封,這都是朝鮮人民忌諱的歷史。別忘記南韓把漢城改名首爾和去漢字化。韓人唔鍾意日本,也不代表鍾意中國。

引用:
原帖由 Doraemonlam 於 2017-4-23 01:03 AM 發表

中東中國也沒有插手,不也是由美國8/90年代支持拉登的"freedom fighter"開始,打到現在嗎?

你的「好快結束」是基於什麼?
中東伊斯蘭教本已有兩大死敵宗派,宗派下又有支派,仲有好多種族混雜,複雜程度不是朝鮮半島可比的。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]