• 瀏覽: 9,569
  • 回覆: 119
北韓問題就係無人去解決問題,解決左又對自己有咩好處

北韓:北本身係無能力發動戰爭,試射導彈只為引外界注意

成日話要打美國打日本打韓國,只係得把口,唔通真係講得出做得到咩?

美國南韓呢:打北韓根本對自己無好處,打了會因為人道理由仲要去救佢地啲人民

中國方面,有人提到一路一帶先係中國盟友,北韓唔係,但中國都支持左北韓咁多年,仲繼續支持總有原因

俄國我唔了解

咁多年來差唔多年年北韓都話要發動戰爭,咁有冇打到?

北的用意是嚇人,引外人注意

我記得邊年北韓用炮炸南韓唔知邊個島

再之前炸沉潛艇

以後你地聽到甚麼北韓試射導彈跟本唔洗理,到頭來對所謂政局有咩影響???

引用:
原帖由 獨食者 於 2017-4-21 06:53 PM 發表
北韓問題就係無人去解決問題,解決左又對自己有咩好處
...
北韓:本身就係個係點大家知 - 真正北韓政治家一定係最想和平統一既人。試代入北韓領袖, 同你同族的南韓人而家發過豬頭, 但搶南韓錢你又搶唔過中美俄。所以, 唯一可以攞到南韓D錢、經濟、科技就只有和平合併, 合法合理合情地將南韓條數過入北韓戶口。

美國,南韓呢:打北韓根本對自己無好處,打了會因為人道理由仲要去救佢地 - 美國同南韓唔可以一齊講。

試放自己入南韓政治家隻鞋, 你可以脫離美國控制, 可以搵日本報二戰仇的唯一機會, 就係攞到北韓的核技術, 而南韓可以攞到北韓的核技術, 一定要同北韓和平合併 (否則攞到前, 北韓所有科研基地都會被中俄移平, 中俄無可能留堆核彈比朝鮮人控制射去邊的)。

至於美國, 南北韓內戰唯一好處就係拖低中國, 美國要南北韓打個天翻地覆, 仲要南韓夠能力將戰線打到中國境內 - 可惜南韓因為以上原因根本唔想開戰, 而美國因為東風快遞問題加入唔到戰爭; 美國係老鼠拉龜。

中俄:留北韓來咬美日韓; 中國立場上:中國沒太多盟友,只靜佢一個 - 中俄又唔可以拉埋一齊講。

自古以來, 夷戎蠻狄任一統一/夠力量了, 下一件事一定是入侵中國。不說以前, 就說近代 - 日本二戰唔駛講la? 而韓戰完後, 北韓問完中國要地, 下一步就係殺親中派, 連毛岸英的墓也掘了。越戰完後, 越南立即同中國搶南海。印度亦差唔多時候同中國搶西藏, 到現在西藏班喇嘛政府仲住響印度的。蘇聯都一樣, 如果唔係冷戰中國做咩靠攏美國? 北韓 - 跟其他任何同中國分享國界的國家一樣, 絕不是中國盟友 - 這是作為華夏民族最最最基本的認知。

所以拜託, 唔好同下一代講北韓係中國盟友。中國目的係所有鄰近國家食唔肥, 餓唔死 - 絕對唔係同佢地稱兄道弟, 那是作死。中國真正的盟友在南美、非洲、中東 - 而當一帶一路完成, 歐洲可以脫離到美國, 都可以成為中國盟友。
俄國我唔了解,大約同中國差唔多 - 如果俄國經濟完全獨立, 自給自足, 俄國立場會跟美國一模一樣的。只不過俄國而家出中國糧, 朝鮮呢個小問題睇中國頭而矣。

樓主對國際政治的認識真係好膚淺......

多謝師兄指教
引用:
原帖由 Doraemonlam 於 2017-4-22 04:05 AM 發表

北韓:本身就係個係點大家知 - 真正北韓政治家一定係最想和平統一既人。試代入北韓領袖, 同你同族的南韓人而家發過豬頭, 但搶南韓錢你又搶唔過中美俄。所以, 唯一可以攞到南韓D錢、經濟、科技就只有和平合併, 合法 ...

引用:
原帖由 阿聞 於 2017-4-22 10:48 AM 發表
樓主對國際政治的認識真係好膚淺......
咁又唔好打擊人....

引用:
原帖由 eta2892a2 於 2017-4-22 11:00 AM 發表
多謝師兄指教

引用:
原帖由 Doraemonlam 於 2017-4-22 04:05 發表

北韓:本身就係個係點大家知 - 真正北韓政治家一定係最想和平統一既人。試代入北韓領袖, 同你同族的南韓人而家發過豬頭, 但搶南韓錢你又搶唔過中美俄。所以, 唯一可以攞到南韓D錢、經濟、科技就只有和平合併, 合法 ...
有D認同但亦有D唔認同。唔認同既係笫二點搵日本報仇,其實依D只係煽情字句,講真依+仲有咩人理二戰時邊個侵犯邊個?歷史已經係 past tense,現代人只係會想現在依加點生活,係D政治家或者會因為利益前途先會宣傳依D「國仇家恨」 一般人理得你咁多歷史唷,知道就算架啦

引用:
原帖由 DanRicky 於 2017-4-22 01:24 PM 發表
有D認同但亦有D唔認同。唔認同既係笫二點搵日本報仇,其實依D只係煽情字句,講真依+仲有咩人理二戰時邊個侵犯邊個?歷史已經係 past tense,現代人只係會想現在依加點生活,係D政治家或者會因為利益前途先 ...
的確, 「報仇」只係煽情字眼, 用處係為韓國打日本找借口 - 但無可否認係有一定作用的。例如新聞版關於韓網民一貼已經有南韓人想用北韓用核彈先射日本了。但最重要的背景: 韓國要獨立於美國 - 這應該是不變的心態。

但回歸南韓角度, 我認為政客係為自己利益, 政治家則會為民族利益 - 如果南韓有真正的政治家, 一定無可能想打仗打殘自己經濟同時又白白送走擁有核技術的機會。而佢地清楚明白美國不可能讓兩朝和平合併 (一合併, 弱少的朝/韓會立時傾向中國, 這是地緣政治) - 所以南韓唯一可以和平合併的機會在中國手上。只要南韓成功說服到中國領導人, 令中國相信韓朝合併後會100%針對日本, 即系由二朝對峙變成日朝對峙 - 如此結果對於中國來說是可接受的。

所以仇日和統一算是手段, 核技術和獨立才是目的。

引用:
原帖由 Doraemonlam 於 2017-4-22 04:05 AM 發表

多謝司兄指教

引用:
原帖由 Doraemonlam 於 2017-4-22 01:47 PM 發表

的確, 「報仇」只係煽情字眼, 用處係為韓國打日本找借口 - 但無可否認係有一定作用的。例如新聞版關於韓網民一貼已經有南韓人想用北韓用核彈先射日本了。但最重要的背景: 韓國要獨立於美國 - 這應該是不變的心態 ...
我諗你諗多咗了,今天隨便用核子彈打人根本是無可能的,南韓會被制裁到窮過北韓都似。

引用:
原帖由 Doraemonlam 於 2017-4-22 01:47 PM 發表

的確, 「報仇」只係煽情字眼, 用處係為韓國打日本找借口 - 但無可否認係有一定作用的。例如新聞版關於韓網民一貼已經有南韓人想用北韓用核彈先射日本了。但最重要的背景: 韓國要獨立於美國 - 這應該是不變的心態 ...
南韓統一朝鮮半島後親中梳美,最後只會變得受制於中國。南韓無咁蠢呀。

引用:
原帖由 廿一比一 於 2017-4-22 02:17 PM 發表
我諗你諗多咗了,今天隨便用核子彈打人根本是無可能的,南韓會被制裁到窮過北韓都似。
核彈當然唔係用黎打人, 係用黎嚇人的。而事實證明, 小國只要有大國肯首, 擁有核武不是問題 - 例如以色列和巴基斯坦。
引用:
原帖由 廿一比一 於 2017-4-22 03:00 PM 發表
南韓統一朝鮮半島後親中梳美,最後只會變得受制於中國。南韓無咁蠢呀。
南韓現在都是受制於美國, 還要有駐軍, 國家元首和任何科研經濟都受美國監視。反而北韓受制於中國, 自由度就大得多了 - 問題反而是, 為什麼南韓不想受制於中國呢?

引用:
原帖由 Doraemonlam 於 2017-4-22 15:10 發表

核彈當然唔係用黎打人, 係用黎嚇人的。而事實證明, 小國只要有大國肯首, 擁有核武不是問題 - 例如以色列和巴基斯坦。

南韓現在都是受制於美國, 還要有駐軍, 國家元首和任何科研經濟都受美國監視。反而北 ...
形象問題 多數人觀念都係美國>中國,就算不久將來中國=美國甚至大於美國都好啦;除非超越好多,唔係美國軟實力影響全世界,你要另人改觀唔係一件易事

引用:
原帖由 DanRicky 於 2017-4-22 03:21 PM 發表
形象問題 多數人觀念都係美國>中國,就算不久將來中國=美國甚至大於美國都好啦;除非超越好多,唔係美國軟實力影響全世界,你要另人改觀唔係一件易事
不, 那是以韓國的角度來看事情, 而輿論是政治家創造出來的 - 而事實上, 韓國不是沒有親中勢力的, 你看朴槿惠下台多快。

但從中國的角度, 朝韓合併再與日本對峙並非必需要的。

未即係我果句羅,邊個都唔想改變現狀

無論新韓國親邊面嬴,發易發生第2次戰爭既機會好高

但係本人覺得,南政權既新韓國親中既機會大啲

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]