• 瀏覽: 5,867
  • 回覆: 84
  • 追帖: 2
引用:
原帖由 wayfarer 於 2017-4-22 02:06 AM 發表

咁所以咪話人類浪費咗錢老,臨死先知衰咯!

Save
唔知你想講乜...
邊個臨死先知衰?

共非共。世上沒有誰喜歡這主意。

只可以說,集權精英,承接有道,方為治國之本。

長治久安?看看歷史就懂個大慨。

沒有ㄧ成不變的規則。
每個世代總有昏君,愚民。
好像是避無可避,仍輪回在歷史長流中。

在精英集權制下,可以對未來有些憧憬。

人生不過百年,對於朝代數百年的壽命。個人能力,微不足道。

引用:
原帖由 Doraemonlam 於 2017-4-22 02:46 AM 發表

小朋友, 真係搵快錢, 就唔會搞第一、第二產業; 而中國工業係全球第一的。如果中國好似3哥集中金融銀行等第三產業, 咁先算係搵快錢 - 你知唔知第三產業的股本回報率高過第一第二產業幾多?

你藍字想講咩? 唔通你 ...
哦,多謝指教。以前剩落黎的問題意思是:因為文革,父母,教師都可被鬥,有錢的人死得好慘,所以對朋友,可能就算兄弟都有戒心!導致好多人心裏今天不知明日事而用盡手法去賺錢,大頭奶粉,地溝油等等!揾到錢後移民走人。
你可以見到幾多高官子弟走哂?你估佢地會唔會回祖國?今日打貪係打昨日的貪,昨日打前日,可能明日會打今日!
大朋友,呢D係以前剩落黎嘅問題。

引用:
原帖由 arthurking1 於 2017-4-22 07:55 AM 發表

哦,多謝指教。以前剩落黎的問題意思是:因為文革,父母,教師都可被鬥,有錢的人死得好慘,所以對朋友,可能就算兄弟都有戒心!導致好多人心裏今天不知明日事而用盡手法去賺錢,大頭奶粉,地溝油等等!揾到錢後移民走人。
你可以見到幾多高官子弟走哂?你估佢地會唔會回祖國?今日打貪係打昨日的貪,昨日打前日,可能明日會打今日!
大朋友,呢D係以前剩落黎嘅問題。
你論證的問題, 是什麼都上綱上線到40年前的文革而又沒有實際論據的支持 - 甚至因為你的無知, 現實與你的論點相反而你不自知。這種把「你認為的起因」和現況硬連在一起, 不求甚解地把它們當成因果, 是小朋友式的世界觀。

事實上, 無良商人哪國都有, 跟文革無關。Enron 騙了很多人錢, 是因為美國有文革嗎? HealthSouth 又是文革嗎? ABP Food Group and Liffey Meats 又是因為文革嗎?

中國本身是一個13億人的國家, 根據定義不同, 單單公務員就有500-1000萬, 你要在公務員家屬中找百幾二百萬移民外國不是難事, 而且到了外國可以避嫌, 也無不可 - 小朋友, 你不能亂找一些中國公民的自由來說項。再說, 習近平女兒不是回國了? 咩叫「你估佢地會唔會回祖國」?

而且, 法治精神就是你犯了罪才能定罪 - 當然是打昨日的貪。打明天的貪叫「莫須有」。

引用:
原帖由 arthurking1 於 2017-4-22 07:55 AM 發表

哦,多謝指教。以前剩落黎的問題意思是:因為文革,父母,教師都可被鬥,有錢的人死得好慘,所以對朋友,可能就算兄弟都有戒心!導致好多人心裏今天不知明日事而用盡手法去賺錢,大頭奶粉,地溝油等等!ÿ ...
台灣塑化劑又系因為文革?
日本地溝油、毒奶粉又系文革嘅錯?

引用:
原帖由 食指 於 2017-4-22 08:49 AM 發表

台灣塑化劑又系因為文革?
日本地溝油、毒奶粉又系文革嘅錯?
次按爆煲可能都係文革既錯。

二次世界大戰之後,鎖國四十年,再用二十年升到經濟、軍事、航天方面全球三甲之內。試問,有冇其他國家實行過?

文革是 中國共產黨 領導人 都需要 定期 上山落海, 同人民一齊建設城鄉;

文革是 愚民能夠批評 社會精英份子, 就算老闆, 地主走資夾私既富貴, 老師違反共產社會理想, 都能夠被人民批評

文革就是愚民民主既 理論實踐

你地就只識賴文革係毛澤東問題。 如果老毛唔係得到 人民擁戴, 又點會實踐到出黎?

無毛澤東根本今日中國仲係受緊苦難

引用:
原帖由 arthurking1 於 2017-4-21 07:52 PM 發表
無可否認,毛毛統一中國是偉大,但文革真係把中國拖番石器時代,好多人死得好慘,到今日見好多國內的人要搵快錢,搵到就走人,好多社會上的問題都是以前剩落黎唧
文革死好多人係悲劇,但文革打破千年封建思想、破除階級觀念,係中國今日發展既基石

另外,毛澤東時代成功發展核武、取代中華民國成為聯合國常任理事國,兩者亦都中國崛起既強力基礎

引用:
原帖由 食指 於 2017-4-21 10:56 PM 發表

試想一下毛系韓戰之前就去世,中國嘅結局會系點...
試想想如果佢80-90年代仲未死。

國民黨喺大6衰咗退走台灣,幾經風雨,結果國力升到亞洲四小龍,再而衰退到而家。
好難想象國民黨仲統治大6,今時今日有可能同老共一樣咁輝煌。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]