• 瀏覽: 5,865
  • 回覆: 84
  • 追帖: 2
引用:
原帖由 caledis 於 2017-4-21 05:12 PM 發表

唔係689咩?

認真講,中國有今日,最重要關鍵就係毛澤東死亡。
試想一下毛系韓戰之前就去世,中國嘅結局會系點...

引用:
原帖由 wayfarer 於 2017-4-21 06:47 PM 發表
實事求事請教:請問現代資本主義政治、經濟、科學、藝術源自歐洲定華夏文明?大學課本第一章講學科由來創始人都係鋪天蓋地炎黃子孫?
歐洲工業革命對人類社會發展起到巨大促進作用又如何?代表華夏文明冇可取之處?代表歐洲永遠比亞非拉崇高?

引用:
原帖由 食指 於 2017-4-21 10:52 PM 發表

莫非國民黨敗退臺灣時中國就唔系一窮二白?連北韓都不如?
「國民黨敗退臺灣時中國」係戰亂時期,但之後到十一屆三中全會係和平時期;其時中國 GDP 由倍數於同係剛結朿戰亂時期嘅日韓,幾十年後進步到日韓嘅零頭。多得鄧小平救中國愚民於水火,實際否定毛匪路線今日中國 GDP 先退步至超過日韓。

引用:
原帖由 食指 於 2017-4-21 10:54 PM 發表

咁點解毛在生時咁多係外國嘅人才(如錢學森)放棄高薪厚祿撲翻中國?
只能夠講世界浪費咗個錢學森同埋千千萬真心愛國嘅大中華膠,好俾我哋聽吓連赤共都唔敢河蟹嘅肺腑之言 :

“這么多年培養的學生,還沒有哪一個的學術成就,能夠跟民國時期培養的大師相比。“為什么我們的學校總是培養不出杰出的人才?”

引用:
原帖由 食指 於 2017-4-21 11:01 PM 發表

歐洲工業革命對人類社會發展起到巨大促進作用又如何?代表華夏文明冇可取之處?代表歐洲永遠比亞非拉崇高?
冇話華夏文明唔可取之處。例如當中國國內中醫水平大幅下滑,國人投以不信任一票時,美帝、倭賊咪大力搶救同收購中醫藥人材囉,唔係冇幾可上 CCTV 嘅屠呦呦有乜人知?

引用:
原帖由 wayfarer 於 2017-4-22 12:59 AM 發表

「國民黨敗退臺灣時中國」係戰亂時期,但之後到十一屆三中全會係和平時期;其時中國 GDP 由倍數於同係剛結朿戰亂時期嘅日韓,幾十年後進步到日韓嘅零頭。多得鄧小平救中國愚民於水火,實際否定毛 ...
咁姐系一直都系一窮二白啦...
點解共產黨執政可以就系和平時期,而國民黨又冇咁嘅本事而戰亂頻生呢?

中國gdp系民國時期幾倍於日本?笑話嚟ga?

引用:
原帖由 wayfarer 於 2017-4-22 01:09 AM 發表

只能夠講世界浪費咗個錢學森同埋千千萬真心愛國嘅大中華膠,好俾我哋聽吓連赤共都唔敢河蟹嘅肺腑之言 :

“這么多年培養的學生,還沒有哪一ߑ ...
點解錢學森唔去臺灣呢?
點解佢會對中共有信心呢?

引用:
原帖由 wayfarer 於 2017-4-22 01:18 AM 發表

冇話華夏文明唔可取之處。例如當中國國內中醫水平大幅下滑,國人投以不信任一票時,美帝、倭賊咪大力搶救同收購中醫藥人材囉,唔係冇幾可上 CCTV 嘅屠呦呦有乜人知?
中醫水平何時最高,點樣下滑法?
美帝、倭賊點樣收購中醫人才,有冇數據?
屠呦呦獲獎同上cctv有乜關係?要上cctv先多人知?

世衛、<nature>要睇cctv先知屠呦呦嘅研究成果同貢獻?

引用:
原帖由 食指 於 2017-4-22 01:51 AM 發表

點解錢學森唔去臺灣呢?
點解佢會對中共有信心呢?
咁所以咪話人類浪費咗錢老,臨死先知衰咯!

Save

引用:
原帖由 arthurking1 於 2017-4-21 07:52 PM 發表
無可否認,毛毛統一中國是偉大,但文革真係把中國拖番石器時代,好多人死得好慘,到今日見好多國內的人要搵快錢,搵到就走人好多社會上的問題都是以前剩落黎唧
小朋友, 真係搵快錢, 就唔會搞第一、第二產業; 而中國工業係全球第一的。如果中國好似3哥集中金融銀行等第三產業, 咁先算係搵快錢 - 你知唔知第三產業的股本回報率高過第一第二產業幾多?

你藍字想講咩? 唔通你有問題係未來剩落黎?

引用:
原帖由 wayfarer 於 2017-4-22 02:06 AM 發表

咁所以咪話人類浪費咗錢老,臨死先知衰咯!

Save
錢老領導中共的快遞發展, 為中華民族築起21世紀的新長城, 沒有浪費。

引用:
原帖由 吳尊函 於 2017-4-21 07:03 PM 發表
有毛澤東時真係叫共慘黨,佢前半生真係超偉大,統一中國,佢係一個偉大政治家,但一定唔係一個統治家。
任何革命黨轉為執政黨都要經過些陣痛, 時至今日, 陣痛已經過了40年。可惜, 有些人還察覺不到中國已經痛完, 每日啪大量止痛藥並產生幻覺, 仲要下一代一齊啪

引用:
原帖由 Doraemonlam 於 2017-4-22 02:50 AM 發表

錢老領導中共的快遞發展, 為中華民族築起21世紀的新長城, 沒有浪費。
莫非錢老學温總做咗做順風速遞陰濕幕落股東???

引用:
原帖由 wayfarer 於 2017-4-22 02:58 AM 發表
莫非錢老學温總做咗做順風速遞陰濕幕落股東???
此快遞非彼快遞。

錢老的快遞, 能夠把一份20噸的包裹, 用十米的誤差, 在幾分鐘內準確送達任何5000公里內的目標。

引用:
原帖由 食指 於 2017-4-21 03:41 AM 發表
共產黨最大嘅功績之一,就係令中國完全獨立並且逐步走向富強,冇成爲美國或者蘇俄嘅跟班。
否則中國最好嘅結果就係成爲好似日本一樣嘅美國走狗,美國中意幾時閹割,幾時剪羊毛都得。但由於中華民族組成嘅複雜性,更大嘅可能系分裂成好幾個互相攻戰嘅國家,成爲好似敘利亞一樣咁成爲美俄嘅武器試驗場。
中共未得勢之前, 中國已經係分裂成好幾十個互相攻戰的國家了。

幾千年來人類都從未有過像工業化般的衝擊, 華夏民族亦未試過像清末時期般受全球各國的傀儡政權控制分肉。中共在這背景下成功將華夏民族從滅國滅族邊緣拉了回來; 這功業是空前的。所以中共是華夏民族幾千年來最出色的政權。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]