• 瀏覽: 5,820
  • 回覆: 84
  • 追帖: 2
引用:
原帖由 Doraemonlam 於 2017-4-22 03:33 AM 發表

中共未得勢之前, 中國已經係分裂成好幾十個互相攻戰的國家了。

幾千年來人類都從未有過像工業化般的衝擊, 華夏民族亦未試過像清末時期般受全球各國的傀儡政權控制分肉。中共在這背景下成功將華夏民族從滅國滅 ...
如中共是華夏文明中最好的,咁點解咁多有錢人移民去英美澳加做二等公民呢?唔通中共好極也不及英美澳加的二等?

引用:
原帖由 eta2892a2 於 2017-4-22 10:50 AM 發表
二次世界大戰之後,鎖國四十年,再用二十年升到經濟、軍事、航天方面全球三甲之內。試問,有冇其他國家實行過?
火箭技術是德國發明的,1945年德國戰敗,美蘇分佔火箭技術。1959年,蘇聯加加林就上太空,只得到技術後14年的事。1969年,美國登月,亦只是得到技術後的24年。

引用:
原帖由 食指 於 2017-4-21 03:41 發表
共產黨最大嘅功績之一,就係令中國完全獨立並且逐步走向富強,冇成爲美國或者蘇俄嘅跟班。
否則中國最好嘅結果就係成爲好似日本一樣嘅美國走狗,美國中意幾時閹割,幾時剪羊毛都得。但由於中華民族組成 ...
十分認同。

偷呃拐騙搶

引用:
原帖由 廿一比一 於 2017-4-22 06:49 PM 發表

如中共是華夏文明中最好的,咁點解咁多有錢人移民去英美澳加做二等公民呢?唔通中共好極也不及英美澳加的二等?
點先叫多?1%叫多?定0.1%叫多?

引用:
原帖由 Doraemonlam 於 2017-4-22 10:35 PM 發表

點先叫多?1%叫多?定0.1%叫多?
首先要刪除無資格移民的99%人口。

引用:
原帖由 廿一比一 於 2017-4-22 11:27 PM 發表

首先要刪除無資格移民的99%人口。
上年有2億人外遊,你這99%怎來的?

根據 Wiki 資料,1956年10月8日中國成立國防部第五研究院,到1970年4月24日發射第一顆人造衛,大約用上十四年時間,相信技術大部份來自前蘇聯吧!
引用:
原帖由 廿一比一 於 2017-4-22 07:23 PM 發表

火箭技術是德國發明的,1945年德國戰敗,美蘇分佔火箭技術。1959年,蘇聯加加林就上太空,只得到技術後14年的事。1969年,美國登月,亦只是得到技術後的24年。

引用:
原帖由 eta2892a2 於 2017-4-23 02:43 AM 發表
根據 Wiki 資料,1956年10月8日中國成立國防部第五研究院,到1970年4月24日發射第一顆人造衛,大約用上十四年時間,相信技術大部份來自前蘇聯吧!

中國火箭技術來自錢學森,他就是廿一比一口中移民美國的華僑。

如果說是毛澤東是把西方傀儡政府/軍隊趕離中國,殿下了中國疆土的功臣;錢老基本上就是把那疆土向東拓展了5000公里,把南海收在中國勢力範圍之下的功臣。

[ 本帖最後由 Doraemonlam 於 2017-4-23 04:33 AM http://i.discuss.com.hk/d/images/r10/iphoneD.jpg 編輯 ]

共產黨最大嘅功績之一仲有
"如何裝得不像一個中國遊客"
無論香港定國內人
都唔想認同自己係中國人

引用:
原帖由 Doraemonlam 於 2017-4-23 12:36 AM 發表

引用:
原帖由 Doraemonlam 於 2017-4-23 12:36 AM 發表

外遊等如移民咩?咩中國人想移民,外國就要收咩。

引用:
原帖由 廿一比一 於 2017-4-22 06:49 PM 發表

似你咁崇洋奶西囉,仲要問?

引用:

按照你這個邏輯
大部分人選擇留在中國
難道又不是證明中共好?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]