• 瀏覽: 5,846
  • 回覆: 84
  • 追帖: 2
共產黨最大嘅功績之一,就係令中國完全獨立並且逐步走向富強,冇成爲美國或者蘇俄嘅跟班。
否則中國最好嘅結果就係成爲好似日本一樣嘅美國走狗,美國中意幾時閹割,幾時剪羊毛都得。但由於中華民族組成嘅複雜性,更大嘅可能系分裂成好幾個互相攻戰嘅國家,成爲好似敘利亞一樣咁成爲美俄嘅武器試驗場。

78 天外
23 山前
中國最幸運係毛澤東比鄧小平早死得多.

若毛長命D, 文革又拖長D.  "你辦事,我放心"既接班人, 華國鋒, 無力接管中國, 不可駕馭各大將領, 危機四伏.

只係結束百年挨打局面, 再次統一中國大陸, 將華人城位與白人拉至平等, 國土不再有大型內外戰, 坐上工業化尾班車

已沒有近代史的領導可比

中國近代史偉人

口能選一位
一定是毛澤東

引用:
原帖由 thank-777 於 2017-4-21 04:23 PM 發表
只係結束百年挨打局面, 再次統一中國大陸, 將華人城位與白人拉至平等, 國土不再有大型內外戰, 坐上工業化尾班車

已沒有近代史的領導可比

中國近代史偉人

口能選一位
一定是毛澤東
毛匪死時中國一窮二百,「國民經濟已到瀕臨崩潰的邊緣 」,北韓水平!唔係鄧小平上台全面否定毛匪中國人今日仲係北韓難兄難弟。毛係偉人咁依家台上實質否定毛路線嘅係咩人?

引用:
原帖由 thank-777 於 2017-4-21 04:23 PM 發表

已沒有近代史的領導可比

中國近代史偉人

口能選一位
一定是毛澤東
OUHK - 中華學社講座系列: 從百年滄桑到大國崛起(第一部分)

https://www.youtube.com/watch?v=gZcHBBy3Src&t=176s  

OUHK - 中華學社講座系列: 從百年滄桑到大國崛起(第二部分) , 金一南教授有講毛澤東.

https://www.youtube.com/watch?v=Abul_gpR5TI

• 毛澤東 : 個人認為, 等歷史判斷.
  • 中國共產黨, 在中國係一黨專政, 勝在沒有家族世襲到國家主席位, 比最叻一班共產黨黨員競爭激烈上到中央領導層.
  • 台灣國民黨統治台灣, 蔣介石, 蔣經國統治台灣, 比人覺得家族世襲總統位, 最衰蔣經國信錯左李登輝穩形台獨份子 / 日本人.

引用:

已沒有近代史的領導可比

中國近代史偉人

口能選一位
一定是毛澤東
唔係689咩?

認真講,中國有今日,最重要關鍵就係毛澤東死亡。

實事求事請教:請問現代資本主義政治、經濟、科學、藝術源自歐洲定華夏文明?大學課本第一章講學科由來創始人都係鋪天蓋地炎黃子孫?

引用:

已沒有近代史的領導可比

中國近代史偉人

口能選一位
一定是毛澤東
有毛澤東時真係叫共慘黨,佢前半生真係超偉大,統一中國,佢係一個偉大政治家,但一定唔係一個統治家。

引用:
原帖由 wayfarer 於 2017-4-21 06:47 PM 發表
實事求事請教:請問現代資本主義政治、經濟、科學、藝術源自歐洲定華夏文明?大學課本第一章講學科由來創始人都係鋪天蓋地炎黃子孫?
又如何?? 歐美霸權是事實

但全世界唯一可以歐美抗衡的

就只有中共中國

世界在矛盾與競爭

中共中國如漢朝, 與古羅馬分東西各治各享受

引用:
原帖由 thank-777 於 2017-4-21 07:06 PM 發表

又如何?? 歐美霸權是事實

但全世界唯一可以歐美抗衡的

就只有中共中國

世界在矛盾與競爭

中共中國如漢朝, 與古羅馬分東西各治各享受
問題係世界己經唔係中古!李光耀話中國係十幾億人裡面挑精英所以進步可以好快,不過美帝則全球幾十億人挑精英。李光耀斷估權威過一個為極權、為惡棍塗脂蕩粉嘅小小網絡宣傳員吧!
Save

無可否認,毛毛統一中國是偉大,但文革真係把中國拖番石器時代,好多人死得好慘,到今日見好多國內的人要搵快錢,搵到就走人,好多社會上的問題都是以前剩落黎唧

[ 本帖最後由 arthurking1 於 2017-4-21 07:55 PM http://i.discuss.com.hk/d/images/r10/iphoneD.jpg 編輯 ]

引用:
原帖由 wayfarer 於 2017-4-21 04:37 PM 發表

毛匪死時中國一窮二百,「國民經濟已到瀕臨崩潰的邊緣 」,北韓水平!唔係鄧小平上台全面否定毛匪中國人今日仲係北韓難兄難弟。毛係偉人咁依家台上實質否定毛路線嘅係咩人?
莫非國民黨敗退臺灣時中國就唔系一窮二白?連北韓都不如?

引用:
原帖由 arthurking1 於 2017-4-21 07:52 PM 發表
無可否認,毛毛統一中國是偉大,但文革真係把中國拖番石器時代,好多人死得好慘,到今日見好多國內的人要搵快錢,搵到就走人,好多社會上的問題都是以前剩落黎唧
咁點解毛在生時咁多係外國嘅人才(如錢學森)放棄高薪厚祿撲翻中國?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]