• 瀏覽: 133,681
  • 回覆: 639
  • 追帖: 13
+16

私家醫院聖德肋撒醫院(法國醫院)腸胃肝臟專科洪長錐醫生,被指於2011年1月27日為一名已脫下褲子的女病人進行大腸鏡檢查時,涉嫌未通知病人情況下,允許兩名非醫護人員在場示範新電腦技術,病人X稱受藥物影響而未能阻止,即日向醫院投訴。醫院於2月2日發道歉信,承認當時有2名科技人員示範新電腦技術,X及後亦向衞生署、護士管理委員會、醫務委員會投訴。醫委會今日舉行聆訊,X作供時激動地說,「餘生都唔能夠忘記呢件事......拎病人的下體做示範,好似拍四級電影,拎我做主角。」

X作供時指,當日她被推進內視鏡房前,穿上一條醫院派發的白色長褲,並在等候入房期間聽到有整電腦人員找洪醫生,她入房後見到兩名女護士彭朗慧(譯音)、梁婉儀(譯音),其中梁舉起毛巾,並叫X除褲脫到膝蓋位置、用毛巾遮住私處,及雙腳屈膝睡在病床上。

X稱,彭護士為她注射麻醉藥物後,感到房內有2至3名男士的聲音,「好奇怪、唔自在」,她因藥物影響,眼前只看到一片灰色,但「床邊及床前有很重的腳步聲、行來行去,有人傾偈」。她指梁護士拎起毛巾,下體無遮掩,但她聽到床頭後方有嘈雜的人聲便道:「點解喺我暴露裸體時有咁多人?呢間係咩醫院?」及後未有聽到聲音,而梁則指「唔使驚,走晒喇,醫生都走埋」。

好多醫生都唔係好人............

新聞來源連結:
http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20170420/bkn-20170420125605675-0420_00822_001.html

香港人,特別係港女

除了投訴

仲識咩?

希望佢係驗到第四期啦!

聽過以前公立醫院醫生巡產房前, 為節省佢時間, 要各個產婦打大個肶等候, 試過有電工企在梯上換光管, 全部睇晒, 不過當年公民意識低無人識出聲

引用:
原帖由 terada 於 2017-4-20 04:08 PM 發表
香港人,特別係港女

除了投訴

仲識咩?

希望佢係驗到第四期啦!
呢個好明顯係醫生有問題喎, 關個女人乜事呀又

引用:
原帖由 terada 於 2017-4-20 04:08 PM 發表
香港人,特別係港女

除了投訴

仲識咩?

希望佢係驗到第四期啦!
你食左藥未

香港醫棍, 越來越唔專業及沒有醫德... 專業獨裁霸道, 完全莫視病人權利及尊嚴...

即係有女護士在場啦 其實問題 又不是很大吧

引用:
原帖由 jetflyer 於 2017-4-20 04:27 PM 發表
即係有女護士在場啦 其實問題 又不是很大吧
麻醉左個女病人, 搵兩個IT入去房
插枝內窺鏡入去個女人屎眼, 3個男人齊齊欣賞
咁都唔叫大問題?

引用:
香港人,特別係港女

除了投訴

仲識咩?

希望佢係驗到第四期啦!
大腦好奇妙, 唔係人人都有, 閣下明顯缺少左

引用:
香港人,特別係港女

除了投訴

仲識咩?

希望佢係驗到第四期啦!
點解你會覺得係港女有問題呢?

咁都得?!

呢單嘢似 1200 萬多 D !

佢出生時俾醫生睇過私處,有冇申請賠償?

她都睇吾到有幾多人,只是聽到聲音,會否 幻覺

告拒

主題標籤 #衞生署
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]