• 瀏覽: 77,553
  • 回覆: 14
  • 追帖: 6
+8
如果評估成功率不高的話, 要考慮放氣, 把寶貴的肝移比機會較高的人, 以免浪費.

咁多日, 都未過危險期, 情況不樂觀, 救人也要理性看待成功率.
捐肝者, 有5%死亡風除, 病人得20%生存機會, 要思考應唔應該去摶.

對於捐肝者, 也有一定的打擊.
引用:
原帖由 leehoq 於 2017-4-20 12:24 PM 發表
真係非常可惜.

肝臟仲可以移返去比捐出者用嗎?

按危急程度去排, 但未必係好事, 因為危急的人, 可能體質已太差, 會救唔返, 浪費左個肝.
引用:
原帖由 muimuibaby 於 2017-4-20 01:07 PM 發表
唉....排第二等緊肝嗰個慘啲,明明應該到佢,希望又幻滅

換另一種角度去諗, 呢兩個肝, 可能已救到其他兩個人.

估計不行. 要移都係移比其他人, 捐肝者自己再生返出來, 可能仲好.
引用:
原帖由 強國人民. 於 2017-4-20 01:13 PM 發表

唔好浪費

將果2/3個肝放返去個文員身上

排拆一定有, 多同小的問題, 病人體質最大影響.
引用:
原帖由 tomhung1016 於 2017-4-20 01:17 PM 發表
其實器官移植好多時失敗在於排斥
有冇人可以解答下點解喺事前唔可以檢驗到佢哋係咪排斥呢?

家人角度, 當然係, 只要有1%機會都會試. 但對於社會公眾利益角度, 要理性看待成功率 , 呢兩個肝, 可能會救返其他兩個人.
引用:
原帖由 wwongwingtung 於 2017-4-20 01:27 PM 發表

雖然不高但對家人來説是一點希望,我並不覺得咁樣係浪費。

很多制度上的野已彊化, 看應不應該由佢女兒捐肝已知.
引用:
原帖由 yychan7777 於 2017-4-20 02:51 PM 發表
任何器官移植手術都有失敗可能,有咩浪費唔浪費?實包成功架?睇好多人d留言好冷血!唔試過點知會成功?醫生專業判決會差過你嗎?

咁迷即係怕負責任先唔同佢做手術羅.
引用:
原帖由 Kan71 於 2017-4-20 02:56 PM 發表

不是思想成熟不成熟, 而是法律責任。

法律賦予18歲人有成年的權責, 要為自己的決定負全責, 無法諉過於人; 但18歲以下卻不擁有這權責, 出了事, 落決定者要承擔很大的責任

大陸係有咁勁, 但係你有無錢醫咁解遮, 霍英東都要上北京醫.
引用:
原帖由 christolai 於 2017-4-20 03:14 PM 發表

我都覺得大陸邊有咁勁呀!其實香港醫療真係算好top,特別是係對ICU d病人ge醫療設備算好好架啦!大陸真係信唔過囉!

我一早都唔睇好, 怕人話我黑心唔敢講遮.
引用:
原帖由 oldbeer 於 2017-4-20 03:28 PM 發表

此乃馬後炮完美示範

你真係好記性, 我都快忘記了.
引用:
原帖由 明亮的晨星 於 2017-4-20 03:36 PM 發表

前幾年,鳳凰衛視劉海若撞車,英國醫生已判斷腦死亡,結果由北京專家救回;雖然行動、語言不便,但總算救得到

仲未過危險期.

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]