• 瀏覽: 77,540
  • 回覆: 650
  • 追帖: 6
+8
引用:
原帖由 kopandem 於 2017-4-20 03:05 PM 發表

井底之蛙,上海斷肢再接係世界有名,香港斷手斷腳就要截肢,換心換肝最難就是接駁血管要準確,如果接錯手術肯定失敗。
換器官,大陸出哂名

香港醫生算尻數啦

引用:
原帖由 我要真發達復活 於 2017-4-20 01:30 PM 發表
家人角度, 當然係, 只要有1%機會都會試. 但對於社會公眾利益角度, 要理性看待成功率 , 呢兩個肝, 可能會救返其他兩個人.

此乃馬後炮完美示範

香港醫生冇x用.

只能希望有奇蹟出現,  畢竟佢2個女都仲年紀小

我一早都唔睇好, 怕人話我黑心唔敢講遮.
引用:
原帖由 oldbeer 於 2017-4-20 03:28 PM 發表

此乃馬後炮完美示範

集氣

引用:
原帖由 我要真發達復活 於 2017-4-20 01:12 PM 發表
換另一種角度去諗, 呢兩個肝, 可能已救到其他兩個人.
病人家好自私,唔得就罷就啦!日日咁多人死,可憐得邊個?依加累埋其他等候者,同浪費捐贈者的活肝,捐贈者永不能再捐啦,如將來佢家人等救命,嗰時唔知點!

引用:
原帖由 強國人民. 於 2017-4-20 02:29 PM 發表

唔好咁講

第時佢需要換器官時請講明唔需要就得啦

以免浪費
呢D仆街去動物中心換狗肝就差吾多!

引用:
原帖由 Ricky725 於 2017-4-20 01:29 PM 發表
經過今次,仲有冇鄭少姐呢d天使肯出嚟呢?
原來損左都未必啱你用
損咗梗然唔得啦!

引用:
原帖由 我要真發達復活 於 2017-4-20 01:11 PM 發表
按危急程度去排, 但未必係好事, 因為危急的人, 可能體質已太差, 會救唔返, 浪費左個肝.

認同

引用:
原帖由 強國人民. 於 2017-4-20 02:06 PM 發表
萬一佢釘蓋

許可嘅應該捐晒所有器官出泥
到時佢個女又吾制啫。

引用:
原帖由 我要真發達復活 於 2017-4-20 03:17 PM 發表
大陸係有咁勁, 但係你有無錢醫咁解遮, 霍英東都要上北京醫.

前幾年,鳳凰衛視劉海若撞車,英國醫生已判斷腦死亡,結果由北京專家救回;雖然行動、語言不便,但總算救得到

你真係好記性, 我都快忘記了.
引用:
原帖由 明亮的晨星 於 2017-4-20 03:36 PM 發表

前幾年,鳳凰衛視劉海若撞車,英國醫生已判斷腦死亡,結果由北京專家救回;雖然行動、語言不便,但總算救得到

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]