• 瀏覽: 77,525
  • 回覆: 650
  • 追帖: 6
+8
算啦!
生死有命

任何器官移植手術都有失敗可能,有咩浪費唔浪費?實包成功架?睇好多人d留言好冷血!唔試過點知會成功?醫生專業判決會差過你嗎?

引用:
原帖由 kopandem 於 2017-4-20 02:17 PM 發表
盧教授係香港頂尖國手,手術唔成功命也。講手術大陸上海醫術肯定叻過香港,有錢換心換肝去上海一定好過香港。我插過兩次尿喉,一次大陸唔覺痛,一次在香港痛得要命。
大陸醫生可以考慮引入。政府常說香港是自由市場,不能阻止內地人買樓。

其實大家都唔想, 病人同捐肝者都唔想手術失敗, 有冇得救就睇天意, 我相信大家都會盡力。

希望大步攬過

引用:
原帖由 kkkooopp 於 2017-4-20 12:22 PM 發表
咁. 佢老母西霸兩件肝.佢個女咁想捐.捐件出來好喎.閊世界排隊換
無計, 醫生認為差少少就係差少少, 未夠18就認為你思考一定未成熟受他人影響

引用:
原帖由 公主公主 於 2017-4-20 02:53 PM 發表

無計, 醫生認為差少少就係差少少, 未夠18就認為你思考一定未成熟受他人影響
不是思想成熟不成熟, 而是法律責任。

法律賦予18歲人有成年的權責, 要為自己的決定負全責, 無法諉過於人; 但18歲以下卻不擁有這權責, 出了事, 落決定者要承擔很大的責任

If first transplant turns out to be a reject, the second one won't look good either
And the third, fourth transplants??  What a waste of resources

Why all that hassle?
This woman is destined to die very soon
Let's wait for this embarrassing news very soon

引用:
原帖由 kopandem 於 2017-4-20 02:17 PM 發表
盧教授係香港頂尖國手,手術唔成功命也。講手術大陸上海醫術肯定叻過香港,有錢換心換肝去上海一定好過香港。我插過兩次尿喉,一次大陸唔覺痛,一次在香港痛得要命。
我唔撚信囉,大陸咩醫生咁把炮呀,咪將個人認知吹得就吹,資料呢?根據呢?統計呢?

奴才茂有得出風頭就浦番出嚟,肥肥又醫唔掂,無Q用。

引用:
原帖由 kkk168 於 2017-4-20 02:22 PM 發表
浪費了捐活肝者的寄望。
呢點係事實

引用:
原帖由 tomhung1016 於 2017-4-20 01:17 PM 發表
其實器官移植好多時失敗在於排斥
有冇人可以解答下點解喺事前唔可以檢驗到佢哋係咪排斥呢?
就算係自己既都有機會不生長,呢啲情形問下植過髮既人就知,植髮已係100%由自己後腦皮囊取出再重新將毛囊植回前面而已,但一般經驗,約有30-40%植回前面的毛囊,長期不活躍,只處在休眠期,即係唔識長,植就植咗落去,不排斥但又冇作用。

何況係肝這類重要器官?冇人能作100%保證的,做任何手術都會有風險,世事冇預知及後悔藥呢回事,只有平常心看待吧。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]