• 瀏覽: 77,513
  • 回覆: 650
  • 追帖: 6
+8
換一個角度看今次事件,
呢個病人在極短時間內做三次大手術, 鐵金剛都頂唔順, 何況係中年人??
而排頭位的另一位病人, 今次又中空寶失去一次難得機會.

晒左人地女仔個肝

引用:
原帖由 我要真發達復活 於 2017-4-20 12:20 PM 發表
如果評估成功率不高的話, 要考慮放氣, 把寶貴的肝移比機會較高的人, 以免浪費.
希望下次到你果時,醫生會咁作出決定啦

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 我要真發達復活 於 2017-4-20 12:31 PM 發表
肝臟仲可以移返去比捐出者用嗎?
唔得,因為個肝可能係鄧女體內受到感染
同埋鄭女依家恢復得幾好, 無理由無喇喇劏多佢一刀

肝其實可以再生返,所以唔算太浪費!
佢過左黃金期先換肝,而且訓咁耐,就算好番人都差啲

引用:
原帖由 肥輝仔 於 2017-4-20 02:27 PM 發表

個肝應該留俾你個仆街用!
唔好咁講

第時佢需要換器官時請講明唔需要就得啦

以免浪費

那個原來的捐肝者做了一件世界上最愚蠢的事情。
孤勿論受肝者最終是否生還, 那捐肝者有沒有考慮過自己捐肝會為自己及家人一輩子帶來一個怎樣的後果?光顧著自己冷偉大!
本來捐肝就會冒著捐肝失敗,一切徒然的風險。
現在就進入一個這樣岸居的結果。讓所有人白忙一場,最終還是失敗。

希望冇事

引用:
原帖由 rwkero 於 2017-4-20 02:29 PM 發表
肝其實可以再生返,所以唔算太浪費!
佢過左黃金期先換肝,而且訓咁耐,就算好番人都差啲
你估頭髮咩,話生就生

引用:
原帖由 威廉PO 於 2017-4-20 02:11 PM 發表
宜家,好似洗濕個頭咁。。。
希望二次換肝,係醫生的專業決定,而非由民粹主導。。。
Agree。

阿甄三分之二個肝變垃圾,白白捱一刀

[ 本帖最後由 miketobia 於 2017-4-20 02:36 PM http://i.discuss.com.hk/d/images/r10/iphoneD.jpg 編輯 ]

加油啊

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]