• 瀏覽: 81,005
  • 回覆: 847
  • 追帖: 22
+7
引用:
原帖由 tetrazolium 於 2017-4-20 12:47 PM 發表

就是說,大陸沒有一個合法廉正的良好環境讓人做生意賺錢。
係囉,點解中國衣家gdp第二呢?一定係魔法

引用:
原帖由 highbury64 於 2017-4-20 01:09 PM 發表

中國衣家人均gdp第幾位 ?
又有人想用香港既人均gdp黎比
香港係城市,中國係國家
要比用中國城市黎比啦~~

用一個香港黎同全中國所有城市拉出黎既平均值黎比較,睇報紙,維基資料睇上腦既人真係on9,

若用北上廣深黎比,仲覺得差好遠?

引用:
原帖由 tak97 於 2017-4-20 04:48 AM 發表
我上個月去過惠州一農村,仲係要燒柴做飯。
我月頭係惠州,買野買衫食飯全部電子支付.......用滴滴call車來回
市區商場林立,高檔食店收費同香港一樣仲人來人往.....人均消費力好高

引用:
原帖由 tetrazolium 於 2017-4-20 11:20 AM 發表

居然有優質有錢同鄉男不嫁,成群結隊嫁港伯,但又未甩鄉音,來到好似葉繼歡一樣被人歧視,也要拼老命來香港。

大陸真的好恐怖!
有一個嫁落黎,有9個留係上面唔鍾意落黎~~
說到底只係因為人口多而已,不代表什麼人民質素.....
你淨係選擇睇到人地d衰野,日日9唔搭8重覆同一個point潑婦罵街~~做人咁辛苦為乜姐?

引用:
原帖由 highbury64 於 2017-4-20 01:09 PM 發表

明知大陸人多就喜歡用人均去比~這樣自我感覺會好d?要這樣說香港去年人均才4萬多美元
澳門還有7萬多呢~香港發展咁多年又國際金融中心又乘~連澳門都贏唔到~重要差一大截又點講
殊不知以生產總值計~廣東已有接近8萬億~已和整個韓國體量相當
而香港總量也就2萬億~所以香港其實好落後?
如此簡單想事情也就井蛙才能有

引用:
原帖由 tak97 於 2017-4-20 04:48 AM 發表
我上個月去過惠州一農村,仲係要燒柴做飯。
香港保育農莊都係燒柴,乾草生火,咁代表到乜嘢?

引用:

咁又係,計人均,咩馬化騰,王健林都唔夠師兄你多錢。

用部份代替全部。唔係全廣東農民俾人徵地,出租樓房,廠房。

香港新界農民發叔,你估佢好窮。

引用:
原帖由 bobho 於 2017-4-20 05:34 PM 發表

咁又係,計人均,咩馬化騰,王健林都唔夠師兄你多錢。
啲人on9,以為馬化騰,王健林有錢代表自己有錢。

馬化騰,王健林,馬雲呢批有錢人,你估人哋一定係中國人?

大陸身家有幾百億,過千億的人,早已唔係中國人。交緊外國稅。

引用:
原帖由 香港偽民為患 於 2017-4-20 05:07 PM 發表

做農夫仲要做埋樵夫,有錢用會石油氣,無錢先會用柴火煮食。

引用:
原帖由 香港偽民為患 於 2017-4-20 05:07 PM 發表

廢柴多。

引用:
原帖由 highbury64 於 2017-4-20 01:07 PM 發表

徵地收到錢就吾會有咁多人上訪喇
香港咁細都有菜圓村迫遷,舊樓重建唔肯走屈賠償,大東北抗議啦……

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]