• 瀏覽: 81,001
  • 回覆: 847
  • 追帖: 22
+7
引用:
原帖由 kingchan75 於 2017-4-20 12:01 PM 發表

師兄, 不要說中山,珠海, 就是我鄉下羅定市, 有錢的人都是不少, 我幾個堂兄弟個個住大屋,駕靚車, 生活不多知好!(搞到自己好自卑)

當然,還有很多親戚比較窮, 但整體生活不差!!

他們永遠只看到差的人, 看不 ...
睇嚟搬返大陸住同發展先係皇道,又係13億人每人俾一蚊都發死你理論。

中國大陸經濟比2、30年前好呢點唔使質疑,廣東省多有錢人亦唔係奇事,不過今時今日你不妨上東莞一帶睇下仲有幾多廠繼續營運?人均富裕上升但民生、法治質素仍未跟上亦係事實,而樓主出呢種post心態係想表達國內人有幾有錢?

廢青大陸唔想去,外國又冇錢去,惟有留起香港繼續打飛機

大6同全世界一樣,有窮人仍有有$人。

咪由得香港人响香港發展囉!洗乜敎精人啫?

引用:
原帖由 kk3204 於 2017-4-21 07:51 AM 發表

睇嚟搬返大陸住同發展先係皇道,又係13億人每人俾一蚊都發死你理論。

中國大陸經濟比2、30年前好呢點唔使質疑,廣東省多有錢人亦唔係奇事,不過今時今日你不妨上東莞一帶睇下仲有幾多廠繼續營運?人均富裕 ...
仲講廠?

引用:
原帖由 chris1025 於 2017-4-20 01:33 AM 發表
可能今時今日香港人還覺得大陸有錢人只有小數,其實在廣東省的木土村民不會比香港人生活水平差,中山,珠海,廣州很多的本地村民,他們因為受惠徵地政策,除了每人有筆幾十萬的現金外,每年也有分紅。有些較為富裕的 ...
你所講既係真,月月有錢分,好多人去炒樓

現在亞洲最有錢的,已是中國人,不再是香港的李生。

引用:
原帖由 Psyco 於 2017-4-21 07:29 AM 發表

講事實好吖,為咩事香港要硬哽既每日150件單程証移民?

嗰每日150隻,香港無權審批既單程證 (即是單非及雙非嬰兒既父母)盲流移民都係由泛民陣營中既公民黨搞出嚟.

2001年,公民黨幫雙非鼻祖 ...
150 個D係中港結婚既家庭來的

引用:
原帖由 chris1025 於 2017-4-20 02:00 AM 發表
那些新移民不是農村,只是港男北上娶的,不要誤導別人。來香港買日用品就等於人窮嗎?大陸稅貴,住在深圳/廣州黎香港方便,買日用品也能促進香港繁榮,你假如作為打工仔都有利益,起碼你老細有錢賺無咁易炒人,或者 ...
加辛會有

香港經濟下行風險增加、所以人工保持平穩己屬萬幸

引用:
原帖由 tetrazolium 於 2017-4-20 01:45 AM 發表

沒有傳媒誤導,但每天卻有150新移民,寧願放棄家鄉戶籍來港,每天還有數之不盡的水貨客,拿着拖喼在上水元朗屯門沙田買日用品和奶粉。事實就是事實,無論你如何美化,也抹不去事實,人人有雙眼,就算住港島 ...
深廣內所謂家庭團聚的國內同胞很多是有祖屋祖地的小地主 , 內地政府發展祖地/祖屋大多獲得賠屋賠錢(如早期元朗鄉紳一樣) , 80-90年代前來港工作的父/母回國內娶/嫁之後申請國內子女配偶後 , 到港扮窮申請公屋綜緩享醫療每每大數 , 實為國內有數層樓收租住大屋存巨款 , 食盡原港人福利.....  請問那150個申請配額為何不申請來港?? 沒 "近親" 及沒能力的深廣住等國內人當然是來港購買食用品 , 若可以他們也想港內享福利國內收租存巨款.

不要問我以上是否真事 , 我識的國內新移民同事中十個有九個都是以上鐵証!   香港應同國內審批要求團聚來港需申報資產及每三/五年可需跟新核實才對.

引用:
原帖由 kcmc 於 2017-4-20 06:47 PM 發表

我好肯定話你聽擁有幾百億或上千億的人,一定係中國人…
算把喇,對牛彈琴,好多香港人由原本高高在上變成低人一等,內心接受唔到,咪專揾人地一d 唔好嘰野出來無限放大囉,講到底咪係自卑心作祟囉。

絕對系喇,如果淨系講物質方面嘅話。
不過做個冇尊嚴嘅淫民,唔係睇過世面嘅康講人可以接受到呢!

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 tetrazolium 於 2017-4-21 12:45 AM 發表

那為何要來香港呢?大家安分守己,待在自己地方,發展好自己的家鄉,有什麼問題?難道你們好討厭自己出生的地方。
知唔知咩叫做擁有自由選擇的權利?咩係擁有自由選擇的能力?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]