• 瀏覽: 80,893
  • 回覆: 847
  • 追帖: 22
+7
引用:
原帖由 香江強國人 於 2017-4-20 06:50 PM 發表

無根據。

其他壇友可列出長長名單,富豪,名人已經唔係中國人。
能在大陸賺幾佰甚至上千億的,只有兩種人,一種是位高的貪官,另一種就是受政府默許的商人,如雙馬,華為任總果D,貪官就很簡單,冇左中國人身份,仲點當官?就算退左休,貪得上千億,官位肯定高,知很多秘密,阿爺會唔會比你退休後變節先?至於雙馬,任總果D能賺上千億,唔多唔少得阿爺幫忙或默許行業壟斷才能賺咁多錢,好似微信,點解阿爺容許你壟斷?就係當國家有事時,中央只要關左微信,人民之間就失去聯系,惡唔出樣,就算出事,查又方便…至於阿里爸爸,中央很容易就可以從阿里收集很多經濟或消費大數據,方便管理,就係因為方便左阿爺管理和控制,中央才默許比你座大,比你賺上千億,你睇下馬雲如果唔要中國國籍,阿爺打唔打沉阿里?所以佢地最多只可拿香港身份証…

大陸現在都幾富有 印錢速度快 窮人狂走出去 因為大陸競爭太激烈

引用:
原帖由 chris1025 於 2017-4-20 02:00 AM 發表
那些新移民不是農村,只是港男北上娶的,不要誤導別人。來香港買日用品就等於人窮嗎?大陸稅貴,住在深圳╱廣州黎香港方便,買日用品也能促進香港繁榮,你假如作為打工仔都有利益,起碼你老細有錢賺無咁易炒人,或者 ...
張豐源也是?

有錢果D一早買綠卡去老美,冇$果D米排150人隊或偷渡,走得就走

香港實在太好福利。吸引太多無謂人來香港。所以香港人愈來愈窮。

5毛講到大陸人人分紅無窮人

廣州大圈生活其實都好貼近香港,但廣東粵東粵西同粵北都係另一個世界

引用:
原帖由 tetrazolium 於 2017-4-20 01:45 AM 發表

沒有傳媒誤導,但每天卻有150新移民,寧願放棄家鄉戶籍來港,每天還有數之不盡的水貨客,拿着拖喼在上水元朗屯門沙田買日用品和奶粉。事實就是事實,無論你如何美化,也抹不去事實,人人有雙眼,就算住港島 ...
講事實好吖,為咩事香港要硬哽既每日150件單程証移民?

嗰每日150隻,香港無權審批既單程證 (即是單非及雙非嬰兒既父母)盲流移民都係由泛民陣營中既公民黨搞出嚟.

2001年,公民黨幫雙非鼻祖莊豐源案去告鳩香港入境署,伙拍法官歪曲法理邏輯及莫視基本法第24條明文,去搞出單雙非居港權,公民黨及法官用莊豐源歪理裁決去剝奪咗香港政府對單雙非移民既審批權,判定香港無得審批去硬食單程證移民!

致於何解150隻名額?  呢個名額數目源自港英年代,但當時港英政權下無港奸公民黨打官司棟鳩香港,當年港英政府對大陸單雙非移民有審批權,可以篩選唔會拖累香港既大陸移民,唔似現在公民黨下既單雙非居港權,香港政府喪失審批權而垃圾人口湧入香港白食福利.

港奸公民黨!

引用:
原帖由 jackyeung123456 於 2017-4-21 07:27 AM 發表
5毛講到大陸人人分紅無窮人
晒命係咁講。要捐款,需要義務即話人均好低。

關香港人乜事?

因為香港政客玩自行倒退

講到咁好建義香港廢老及宗緩人士及新移民全部去美好祖國做蝗蟲,免得留在香港受盡白眼。

支仔又打J……

樓主唔好對牛彈琴
香港好多井底之蛙
得閒去下深圳,廣州玩啦!
人地大陸買野唔洗拎錢出黎,有電話就搞掂哂,
超方便!

幾十萬,夠去歐洲旅行定米芝蓮食飯?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]