• 瀏覽: 80,894
  • 回覆: 847
  • 追帖: 22
+7
引用:
原帖由 tetrazolium 於 2017-4-20 01:45 AM 發表

沒有傳媒誤導,但每天卻有150新移民,寧願放棄家鄉戶籍來港,每天還有數之不盡的水貨客,拿着拖喼在上水元朗屯門沙田買日用品和奶粉。事實就是事實,無論你如何美化,也抹不去事實,人人有雙眼,就算住港島 ...
如果你年紀有返甘上下,八九十年代香港人上大陸買平價物資就明白,少少

我過關也經常在想,為何大陸人甘有錢,點解重落來買野,不是水客那種,是中產那些,

人是貪心的,等如我地八九十年代上去消費同買野同一心理。

遠既唔講,只係大灣區內,香港基層既生活條件一定係最差!
但中產既生活質素又明顯高好多!

好多人唔知幾多香港台灣精英份子北上發展,香港高層要再升職都係上大陸

引用:
原帖由 tetrazolium 於 2017-4-20 12:12 PM 發表

那麼富有,還要搞移民,即是說,錢並不能留住人心,究竟是什麼因素令人有錢分也想走?
老實說你既定思想是這樣, 又不願聽同分析不同聲音, 只怕別人怎說都係左耳入右耳出...

不過見你成日拎住每日150人呢個Point, 計下數1年是5萬幾人, 只是佔全中國人口0.005%不到~
時代發展社會發展, 人口流動從來都有。 香港也有人返大陸定居, 香港人比台灣馬拉人有錢也一樣有人會移民過去...

引用:
原帖由 richardli008 於 2017-4-21 09:16 AM 發表

香港人井底蛙,自由世界任何人都有權選擇自己想生活既地方。唔好講遠,香港夠大把外國人來做事生活落地生根擁核永久居留權,莫非呢D人覺得家鄉澳洲、加拿大丶美國或歐洲無民主民不遼生? 唔好只從負面去睇中國每 ...
要睇移民去美國,澳洲,加拿大多人,還是美國,澳洲,加拿大移民來香港,大陸多人。

引用:
原帖由 三級警司 於 2017-4-21 08:54 AM 發表
粵L邊處?我在粵V鄉下都仲燒草,但有私家車
私家車可以釣泥鯭,去過粵東一鄉村,公交大巴下午5:30停駛,無車的話交通費都要過千元一個月。

因香港已陷入亂世

大6好多G

引用:
原帖由 chris1025 於 2017-4-20 01:33 AM 發表
可能今時今日香港人還覺得大陸有錢人只有小數,其實在廣東省的木土村民不會比香港人生活水平差,中山,珠海,廣州很多的本地村民,他們因為受惠徵地政策,除了每人有筆幾十萬的現金外,每年也有分紅。有些較為富裕的 ...
好多呢類有錢有地無所示示既大陸人都落黎香港攞綜緩住公屋你又知唔知?

引用:
原帖由 紫米露SWEETIE* 於 2017-4-21 09:22 AM 發表

老實說你既定思想是這樣, 又不願聽同分析不同聲音, 只怕別人怎說都係左耳入右耳出...

不過見你成日拎住每日150人呢個Point, 計下數1年是5萬幾人, 只是佔全中國人口0.005%不到~
時代發展社會發展, 人口流動從來都有。 香港也有人返大陸定居, 香港人比台灣馬拉人有錢也一樣有人會移民過去...
首先你明吾明定居同移民既分別?

鄉下親戚已經有錢過我

同大陸鄉鎮d人比有冇錢冇乜意思, 但講到生活質量就一定好過不少香港人, 以我鄉下東莞中堂為例, 好似佢地大多有自己間屋, 一間三層高的屋(比香港村屋大)都只係賣30幾萬人民幣, 當然你有錢可以起到好豪華好靚都得, 佢地淨係住屋成本已經比香港低好多, 香港人賺到人工起碼一半要拎去供樓或租樓, 加埋其他開支, 根本冇錢剩! 而且香港仲有一半人口住緊公屋, 講到住屋空間及環境一定及不上大陸! 另外我鄉下每戶都最少有1部車或以上, 由國產車至凌志寶馬呢d級數都有, 相反香港養車成本太高, 大多香港人仍然以公共交通為主, 所以如果講生活質量, 一定係比大多數香港人好

引用:
原帖由 香江強國人 於 2017-4-21 09:20 AM 發表

太會吹。

電子錢包無錢,真係唔使帶錢。

電子錢包內的錢唔係錢?
早餐午晚餐,  支付寶,
百貨公司也可,
搭公交深圳通,
打的用滴滴

交租用 wechat

引用:
原帖由 chris1025 於 2017-4-20 01:33 AM 發表
可能今時今日香港人還覺得大陸有錢人只有小數,其實在廣東省的木土村民不會比香港人生活水平差,中山,珠海,廣州很多的本地村民,他們因為受惠徵地政策,除了每人有筆幾十萬的現金外,每年也有分紅。有些較為富裕的 ...
只講三點:無自由、無法治、黑心食物。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]