• 瀏覽: 81,019
  • 回覆: 847
  • 追帖: 22
+7
Del

[ 本帖最後由 geccn 於 2017-4-23 12:06 PM http://i.discuss.com.hk/d/images/r10/iphoneD.jpg 編輯 ]

引用:
原帖由 saneviola 於 2017-4-23 11:54 AM 發表

咁你問下宜家有地建屋,有份分紅個啲人,有幾多係自己買落或祖先留低?
祖先留低⋯

引用:
原帖由 三級警司 於 2017-4-23 11:58 AM 發表

大陸買潔而亮要成十幾蚊人仔但香港只是八九蚊

如果可以靠水貨客養活全國的b,上帝五餅二魚可以
運到來廣州港貨就沒價格優勢了。當然,部分進口貨物依然比國產品。譬如牛奶,果汁。

引用:
原帖由 bobho 於 2017-4-23 12:13 PM 發表

運到來廣州港貨就沒價格優勢了。當然,部分進口貨物依然比國產品。譬如牛奶,果汁。
更重要的是潔而亮香港或大陸版都是皖A出的,威猛先生玻璃水暴利太深

引用:
原帖由 tak97 於 2017-4-20 04:48 發表
我上個月去過惠州一農村,仲係要燒柴做飯。
幾多年前的上個月?

而家係2017

廣東「美的」高端蒸微波爐的年代!

引用:
原帖由 chris1025 於 2017-4-20 01:33 AM 發表
可能今時今日香港人還覺得大陸有錢人只有小數,其實在廣東省的木土村民不會比香港人生活水平差,中山,珠海,廣州很多的本地村民,他們因為受惠徵地政策,除了每人有筆幾十萬的現金外,每年也有分紅。有些較為富裕的 ...
來來去去都係什麼佛山珠海廣州,
點解唔講廣東省其他城市呀?
如果真係咁掂,就唔會差不多每兩年用番同一個proposal 改改個 heading 做個計劃出來,
深港同城化,大珠西發展,9+2 發展 ……

引用:
原帖由 Kalal 於 2017-4-23 01:40 PM 發表

如果真係咁掂,就唔會差不多每兩年用番同一個proposal 改改個 heading 做個計劃出來,
既然掂點解唔繼續?

你究竟係咩道理?

引用:
原帖由 cxa343 於 2017-4-23 01:34 PM 發表

幾多年前的上個月?

而家係2017

廣東「美的」高端蒸微波爐的年代!
無錯,仲要買韓國田螺車?三一螺車好過日本車

引用:
原帖由 Kalal 於 2017-4-23 01:40 PM 發表

咁不如講吓揭西

引用:

一二線城市又唔想講,你係想眾多城市入面搵一個好差既黎同香港比,跟住就講香港贏唒,係咪咁樣?

[ 本帖最後由 chan0318 於 2017-4-23 03:06 PM http://i.discuss.com.hk/d/images/r10/androidD.jpg 編輯 ]

引用:
原帖由 geccn 於 2017-4-23 12:06 PM 發表

祖先留低⋯
所以真的不明白為何有儍瓜放棄鄉鎮戶口,去大城市生活,就是住,已經成一大開支。在鄉下,就算無工做,也不用交租,食方面,可以自己種,或飼養,不用看老板面色做人。
只要等到城市發展到來的一日,就自然發達。

引用:
原帖由 tetrazolium 於 2017-4-23 10:39 PM 發表

所以真的不明白為何有儍瓜放棄鄉鎮戶口,去大城市生活,就是住,已經成一大開支。在鄉下,就算無工做,也不用交租,食方面,可以自己種,或飼養,不用看老板面色做人。
只要等到城市發展到來的一日,就自 ...
你可以接受守株待兔,想早日脫貧嘅人唔會接受。咁心態等收地同等中六合彩有乜分別,同樣等運氣嚟嘅一日,做人唔應該係咁⋯

引用:
原帖由 geccn 於 2017-4-23 11:05 PM 發表

你可以接受守株待兔,想早日脫貧嘅人唔會接受。咁心態等收地同等中六合彩有乜分別,同樣等運氣嚟嘅一日,做人唔應該係咁⋯
在鄉下怎會貧窮?有屋有田,食住不用錢,生產多了,還可以換錢,又可搞農業旅遊,近年,好多種果樹的村鎮,在開花季節,收遊人入場費,入去村遊園影相,有的年青人還搞出租漢服,馬車,騎馬,射箭,除正常收成外,每年又多賺一大筆。

要賺錢,有腦有地就得!

但走去城市的人,未搵到工,已經要一筆食住開支。

引用:
原帖由 tetrazolium 於 2017-4-23 11:17 PM 發表

在鄉下怎會貧窮?有屋有田,食住不用錢,生產多了,還可以換錢,又可搞農業旅遊,近年,好多種果樹的村鎮,在開花季節,收遊人入場費,入去村遊園影相,有的年青人還搞出租漢服,馬車,騎馬,射箭,除正常收成外 ...
你講嘅係近郊。 真正鄉下唔窮就奇。 到處起都一半嘅屋。 種滿都冇乜收入嘅田。 到處殘破嘅工廠/車間。 燒柴都時不時見到。 珠江3角洲啲鄉下就好,其他廣東鄉村已經麻麻哋。 山區直情唔掂喇。

引用:
原帖由 paploo 於 2017-4-24 12:07 AM 發表

你講嘅係近郊。 真正鄉下唔窮就奇。 到處起都一半嘅屋。 種滿都冇乜收入嘅田。 到處殘破嘅工廠/車間。 燒柴都時不時見到。 珠江3角洲啲鄉下就好,其他廣東鄉村已經麻麻哋。 山區直情唔掂喇。
你自己無腦,去想方法吸客,那麼,就算你出到城市,也只能做賤民!
偏遠地區,不就是世外桃園了嗎?你搞好食宿及提供交通,同旅行社合作,週末及長假,自然好多人入去,黃山那麼高,也有人行上去,世外桃園怎會無人去?
你這種蠢人,去到城市,只會更貧窮!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]