• 瀏覽: 81,024
  • 回覆: 847
  • 追帖: 22
+7
引用:
原帖由 bobho 於 2017-4-22 10:22 PM 發表

可能你地主後代。一朝天子一朝臣。或者你睇下何善衡何伯爽霍英東。再睇下你自己咩級數
大陸地主文革鬥死晒,仲有大陸地主?

引用:
原帖由 bobho 於 2017-4-22 10:22 PM 發表

可能你地主後代。一朝天子一朝臣。或者你睇下何善衡何伯爽霍英東。再睇下你自己咩級數

引用:
原帖由 呵呵11 於 2017-4-22 06:02 PM 發表

嘩哈哈,沙河頂我舅父及公公間國企公司就係沙河頂叫長運, 我果時暑假日日去,你話我熟唔熟喇,專家
我不用扮專家,對閣下家境也沒有興趣,我只需講我所見所聞比大家聽

引用:
原帖由 connienky 於 2017-4-22 02:39 PM 發表

師兄,你都係三水人?我都係四會個邊,但都有親戚係三水,但我好小返去
上次我去高新區睇廠,由香港坐巴士去三水中女社都要四個鐘,去到四會可能成五個鐘,下次諗廣佛肇城際在大旺落車

引用:
原帖由 chan0318 於 2017-4-22 01:04 PM 發表
個班傻仔後生都on9

問佢地知道大陸d乜.....個個就話周街乞衣,去個廁所又話驚無左個腎,仲以為條條街都係以前春風路.......

問佢地有無上過大陸再講,佢地話有呀,東門羅~~
閒時就只會上羅湖福田等等港人集中地,沖涼dup骨叫g直落,酒吧夜場浦完,遠少少如南山都未點去過,返香港就突然可以看透全中國了.......

上去除左嫖飲吹既印象,同埋聽返上一代有班風流老鬼講既威水史,班友仲識乜柒.....
紅:到今時今日仲有人信呢D都市傳說到十足,可見香港的器官捐贈教育失敗,只是停留「叫人死左捐」,當中如何進行就一概免談

基本上很多香港人在粵B活動範圍只在舊特區內,唔會出二線,基本上我一出就是二線,去到沙井、松崗、公明、平湖、龍崗、大鵬甚至坐公交去粵S,所以睇廠無難到——反正佢地唔鐘意去,就比我去當行開吓

引用:
原帖由 bobho 於 2017-4-22 06:19 AM 發表

三水樓價最近昇到癡線。得閒翻去睇下,最近新起一個類似廣州南站的大輕軌和高鐵站。相當於南站的副站負責分流。
三水都耍成萬蚊一方,佛山西站六月啟用

引用:
原帖由 bobho 於 2017-4-22 06:14 AM 發表

老廣州包括工人基本都係有屋,以前農民有農民屋,工人有工人宿舍。工人宿舍有時可以好好。睇年代同廠實力。農民宅基地邊個無幾百個方?個別地方有類似香港原居民的丁地。
我有親戚在廣州二棉廠分到的單元約八十方,另一個小學教師也分了70方,後來又分配過新的。宅基地是一件十分複雜的事,我家領教過

引用:
原帖由 呵呵11 於 2017-4-22 17:59 發表

技窮呀撚屌? 死全家喇打靶種。
死雜種,自卑仔跳樓死能左好過啦。

引用:
原帖由 gohead1 於 2017-4-22 09:38 PM 發表

以前肥彭落街食蛋撻,自己走到最前,更唔係唯一港督咁做。
你講依家啦,以前有無咁多恐怖份子阿。
而且你好肯定佢旁邊既無人保護?奧巴馬都做過大龍鳳扮親食平價野啦。

引用:
原帖由 三級警司 於 2017-4-23 02:19 AM 發表

我有親戚在廣州二棉廠分到的單元約八十方,另一個小學教師也分了70方,後來又分配過新的。宅基地是一件十分複雜的事,我家領教過
厰宿舍就係講實力,大廠分的宿舍真係可以好好。改革後就沒得分宿舍就算有都係臨時。總之,九十年代初我去同學屋企覺得唔錯。當年係有七八十個方。

引用:
原帖由 動物投資者 於 2017-4-22 11:35 PM 發表

上邊隻師兄可能係地主後代。阿爺後期跟黨走成了無產階級,你話佢邊會係地主呢?嚴格意義上係隔兩代地主破落戶

引用:
原帖由 geccn 於 2017-4-22 04:13 PM 發表

共產黨後來有歸還原土地俾農戶,唔係依家點收地,我兩個堂阿哥亦因此有錢。但有啲已經離開中國如我先父那些,以前嫲嫲嘅農地就無啦,但祖屋亦在,有同村兄弟證明,隨時可取回重建。
呢個我信喎

想當年 婆婆族家開米鋪 之後比共產黨沖公

之後屋地還在

可能祖地風水好 而家個個都好有錢

引用:
原帖由 bobho 於 2017-4-22 06:07 AM 發表

80年我姑婆帶部樂聲黑白電視翻來廣州。可以講當時我爺真係威到盡。我阿爺都游水去過香港後來先翻來廣州。我都好佩服我姑婆,賣水果都賺咗兩套房。每次翻來廣州我哋做細嘅都熱心招呼佢。
以前拉一袋舊衫就很威威的了,這去到九十年代中才沒有

引用:
原帖由 keungkaka 於 2017-4-23 06:35 AM 發表

你講依家啦,以前有無咁多恐怖份子阿。
而且你好肯定佢旁邊既無人保護?奧巴馬都做過大龍鳳扮親食平價野啦。
例如果次去安南街邊食河粉,唔好天真地以為食客都是平民

引用:
原帖由 食指 於 2017-4-22 01:44 AM 發表

虛心求教,咩叫粵A, 粵S同粵R?
FYI
https://zh-yue.wikipedia.org/wiki/廣東城市一覽

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]