• 瀏覽: 81,010
  • 回覆: 847
  • 追帖: 22
+7
引用:
原帖由 呵呵11 於 2017-4-22 01:01 發表

講廣州我又熟呀, 你去吓沙河先烈東路及沙河大街睇吓就知咩叫老鼠橫行, 唔係淨係去二沙島、珠江新城等地區, 只講上下九或中山七路一段就知廣州衛生情況喇, 連廣州人都怕左廣州衛生。
咁又真系唔知,有冇香港深水埗、油麻地、灣仔街市帶果的咁誇張?

引用:
原帖由 神經箭 於 2017-4-22 07:24 AM 發表

咁又真系唔知,有冇香港深水埗、油麻地、灣仔街市帶果的咁誇張?
勁過香港街市喇。

引用:
原帖由 三級警司 於 2017-4-22 01:35 AM 發表

我有港燦親戚對此而感到不是味兒,早廿多年前不用送舊衫上去粵A
你講到你咁FF 廣州,以前廣州火車站係咩位置呀?

引用:
原帖由 bobho 於 2017-4-20 11:56 AM 發表
係廣州衹要唔係太偏遠城中村,基本上三四萬一個股東分紅。好D十幾二十萬,一年一家人唔計工資都幾十萬。偏遠又或者早賣地D村無物業又無地頭可能一年都係幾千一個人。不過講到房屋起碼幾百方,地頭好一年又收十 ...
算吧喇 D人講都唔明嫁喇

仲以為好落後

佢地人工係少 但個個有樓有地

我D親戚個個月唔洗交租仲要有錢收

我都諗住老左都係番去住

有樓有地 有車位 買埋車 可以周圍去

而家係香港份量 夠玩夠食夠交租就算lu

引用:
原帖由 呵呵11 於 2017-4-22 07:27 發表

勁過香港街市喇。
咁講你即系唔了解香港姐!

引用:
原帖由 teddy88hk 於 2017-4-22 07:33 AM 發表

算吧喇 D人講都唔明嫁喇

仲以為好落後

佢地人工係少 但個個有樓有地

我D親戚個個月唔洗交租仲要有錢收

我都諗住老左都係番去住

有樓有地 有車位 買埋車 可以周圍去

而家係香港 ...
仲講城中村, 黎緊廣州等城市都改革土地政策, 廣州再冇城中村, update 下新資訊喇, 仲分紅咪講笑喇。

引用:
原帖由 神經箭 於 2017-4-22 07:36 AM 發表

咁講你即系唔了解香港姐!
你咁講即系唔了解廣州。

成班傻仔係到FF,我又去廣州喇。

引用:
原帖由 呵呵11 於 2017-4-22 07:37 AM 發表

仲講城中村, 黎緊廣州等城市都改革土地政策, 廣州再冇城中村, update 下新資訊喇, 仲分紅咪講笑喇。
樓主講既地方 好似唔係得廣州 only

冇睇錯好似仲有2個地方

我地都想大陸發展得好係正常嘅,但唔好有少少嘢就沾沾自喜,你睇香港由一個小漁港發展成國際數一數二知明城市,好多好多嘢世界第一係得嚟不易架,法治,制度,人民質素等都係關鍵。
咁多編文好多都話佢有親戚冇做生意但有屋有車仲話每年有分紅?ok,何來會有呢d錢呢d屋?咪又係祖宗留落嚟嘅地同田咯,話香港人得豆腐潤咁細嘅屋,我地想架,又冇亞爺留低田地咪捱咯,正如有好多大陸民工都係冇田冇地架咪出城市打份2-3千蚊人仔工咯

引用:
原帖由 呵呵11 於 2017-4-22 07:29 AM 發表

你講到你咁FF 廣州,以前廣州火車站係咩位置呀?
大沙頭站我未用過,但第一代東站用過未?

引用:
原帖由 呵呵11 於 2017-4-22 07:42 AM 發表

成班傻仔係到FF,我又去廣州喇。

2017年識上就行S3啦!

引用:
原帖由 stephen 於 2017-4-21 11:26 AM 發表

所以我第一句就話可以幫助SME, 你在家裡開花店又得、賣手機殼又得,你發wechxx賣廣告, 淘X都要被抽水,wechxx 參不多0 成本!
呢d方式係香港未必work架,因為香港細同集中,好多嘢睇現成先敢買,而且網上大把花店有舖頭會著數好多

引用:
原帖由 神經箭 於 2017-4-22 07:24 AM 發表

先烈東去到動物園,沙河大街我都去超過三十年,無佢講到咁多老鼠

反而香港仲見得多

引用:
原帖由 aldonza 於 2017-4-21 11:46 AM 發表

其實香港咪係廣東省其中一部份. 唔明啲人做乜咁愛同香港比. 一時深圳要同香港比, 一時連深圳個南山區都話要同香港比. 攪到香港變咗一個指標, 勁過香港係威威. 其實呢個心理質素低既表現來, 要挑戰緊 ...
哈哈,內地論壇多數踩香港好憎香港人架,五毛主導晒,例如朗豪坊電梯事故就話香港好危險,地鐵燒傷人又話好驚唔敢嚟呀。
其實又啱嘅,做咩落香港買名牌呢,廣州,深圳,上海等大城市有晒名牌店啦

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]