• 瀏覽: 8,068
  • 回覆: 77
  • 追帖: 1
全世界就只有一個香港以外的地方, 給香港人優惠, 公平競爭機會, 給香港管理層人工, 視香港人為對等, 沒歧視, 當地美女爭著擁護(曾經), 過關有特別通道

就是只有你們口中最獨裁的中共中國..

在中國名成利就的香港人, 大把例子
演藝成龍發哥星爺家輝可辛徐克.. ..
從商的唐唐李錦記保獅龍田二少
從政的范太羅范陳馮富珍梁英董建華

在外國, 有這種公平競爭甚至優惠的機會嗎??

公平競爭嘅機會好多地方都有,睇下你有冇辦法把握。

李生係英國/歐洲嘅投資唔成功咩?

引用:
原帖由 caledis 於 2017-4-19 06:48 PM 發表

就算李生在英國/歐洲{成功},
就等於英國/歐洲俾李生公平競爭嘅機會.

可能是李生付出白人的兩倍才成功呢.

引用:
原帖由 caledis 於 2017-4-19 06:48 PM 發表

李嘉誠是外國人, 是拿香港護照嗎??

英國是給優惠他嗎??

不如我數一位在中國名成利就的香港人, 你數一位在外國成功的, 好嗎?

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2017-4-19 06:57 PM 發表

李嘉誠是外國人.. ... .. ...要交稅給加拿大...

全世界, 香港以外地方, 只有中共中國, 不用香港放棄身份福利地位樓房, 有優惠及公平競爭機會, 有特別過關通道... ..

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2017-4-19 06:57 PM 發表

可能人地送錢比佢洗。

引用:
原帖由 caledis 於 2017-4-19 07:03 PM 發表

可能人地送錢比佢洗。
你列出

世界那一個香港以外的國家
是給香港優惠, 公平競爭機會, 特別過關通道沒?????

就是只有中共中國..

引用:
原帖由 thank-777 於 2017-4-19 07:01 PM 發表

李嘉誠是外國人.. ... .. ...要交稅給加拿大...

全世界, 香港以外地方, 只有中共中國, 不用香港放棄身份福利地位樓房, 有優惠及公平競爭機會, 有特別過關通道... ..
究竟你係想講「優惠」定係「公平競爭」,唔好又混淆視聽啦。

中共有乜「優惠」俾香港人?

引用:
原帖由 caledis 於 2017-4-19 07:03 PM 發表

可能人地送錢比佢洗。
咁你認為李生如何想收購一間英國/歐洲公司,
要出價比白人高/低,
人地才肯賣俾你丫,
答案明顯是: 高

引用:
原帖由 thank-777 於 2017-4-19 07:05 PM 發表

你列出

世界那一個香港以外的國家
是給香港優惠, 公平競爭機會, 特別過關通道沒?????

就是只有中共中國..
究竟強國給香港什麼優惠?所謂一國,連港人投資國內都算係「外資」。

公平競爭機會好多地方都有。

特別過關通道的確好似無其他地方有,不過係強國過關咁慢先有影響。

引用:
原帖由 caledis 於 2017-4-19 07:05 PM 發表

究竟你係想講「優惠」定係「公平競爭」,唔好又混淆視聽啦。

中共有乜「優惠」俾香港人?
1) 優惠, 與公平競爭, 有矛盾嗎??

就是指中共給香港人優惠, 公平競爭,

2) 中共中國當年, 是象徵式低價批地給香港人, 設廠, 投資, 起樓房

還有為吸引香港資本家南水北調, 有稅務優惠

尚有, 中港貨運, 會計, 外貿等行業, 只有香港可以中港通, 中國的則不可中港通兩邊走

當年很多香港人去中國做事情, 是拿香港管理層人工北上, 享受極低物價, 高儲蓄率, 大把美女爭著擁護香港人..

3) 還有特別過關通道..

全世界, 香港以外, 那一個地方有此優惠??

就是只有中共中國..

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2017-4-19 07:09 PM 發表

咁你認為李生如何想收購一間英國/歐洲公司,
要出價比白人高/低,
人地才肯賣俾你丫,
你認為白人如何想收購一間英國/歐洲公司,
要出價比李生高/低,
人地才肯賣俾你丫,

正常生意都係咁,唔通賣俾出價低?

引用:
原帖由 caledis 於 2017-4-19 07:10 PM 發表

究竟強國給香港什麼優惠?所謂一國,連港人投資國內都算係「外資」。

公平競爭機會好多地方都有。

特別過關通道的確好似無其他地方有,不過係強國過關咁慢先有影響。
你真係不懂中國國情

中國給香港的優惠, 就是主要在十幾二十三十年前

現在, 當然慢慢沒了..

當年, 中港物流, 只有香港可以每天中港通, 但卻不能國內中港通, 因此很多中港商業, 外貿, 會計, 物流, 就是香港人優先做的
香港人還可以低價買地設廠, 稅務優惠

除了中共中國, 那一個世界地方, 有此優惠給過香港人??

怎麼樣, 我數一位名成就利在中國的香港人, 你數一位在外國的, 好嗎??

我怕我數十, 你才數一
你都很快沒貨賣... .. .

引用:
原帖由 thank-777 於 2017-4-19 07:11 PM 發表

1) 優惠, 與公平競爭, 有矛盾嗎??

就是指中共給香港人優惠, 公平競爭,

2) 中共中國當年, 是象徵式低價批地給香港人, 設廠, 投資, 起樓房

還有為吸引香港資本家南水北調, 有稅務優惠

尚有, 中港貨運 ...
1)優惠與公平競爭無矛盾唔代表係一樣嘢。

有公平競爭唔代表有優惠。

合格同攞A有矛盾咩?但合格唔代表攞A。

2)當年當年,可唔可以講下現在?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]