• 瀏覽: 29,703
  • 回覆: 10
  • 追帖: 2
【晴報專訊】有女網民在討論區撰文,力數公主病朋友「使盡」男友的惡行。帖文指︰「我朋友有公主病,早前一齊去餐廳食飯,只見她將檸檬茶遞向男友,本以為她攞畀男友飲,誰知竟是要求男友幫手篤檸檬。我完全O晒嘴。」女網民續指,這位公主病朋友與男友外出時,男友除了做「柴可夫」,更要落車幫她開門,令人感到她當男友是「工人」。

帖文隨即引來逾3.3萬人次點擊。有網民分享曾認識1名30歲女生常扮小朋友嗲聲「講嘢」,更「奉旨」要人接送︰「約她外出,第一件事會問誰可車佢返屋企,甚至要求買埋早餐孝敬她。」有人則指,曾邀丈夫的朋友攜眷到家中用膳,豈料對方女友不但無打招呼,更連「眼尾都無望主人家一眼」。

圓滿關係中心總監暨心理輔導學家蔡綺文指,曾有個案是家姐不滿弟婦「點到細佬盡」,並介入二人的事。「家族聚餐時,弟婦望一望,弟弟便會幫手夾餸,令家姐感不是味兒,開口質問弟婦︰『係咪唔識夾餸』;結果弟弟要以妻子不善於用筷子來打圓場。」她指,現時不少女生不僅追求男女平等,甚至要求有「超權」,認為獲伴侶服待及特別看待,才算「錫自己」.蔡綺文指,男女如何相處,旁人無從置啄,若雙方覺得可接受相關行為,他人不宜干涉。但她提醒男生一般較需要個人空間,女方若過於依賴,熱戀期一過恐令男友心有離意。

婚介公司連戀愛顧問Joyful Matching負責人Joe Wong指,曾有男生約會女生後,發現對方「奉旨」要人請食飯,不曾提出「夾份」或回請,為此感到介懷。他指公主病女生要注意,並非男友接受「被使喚」便無問題︰「未來奶奶或覺得有人點個仔都會不滿,因而引發婆媳糾紛。」

若雙方覺得可接受相關行為,他人不宜干涉??
如果係男方當女友係工人,
D港女一定干涉,
一定周圍唱衰個男仔係賤男了....

新聞來源連結:
https://hk.news.yahoo.com/當男友係工人-港女被轟公主病-225136770.html

引用:
原帖由 terada 於 2017-4-19 09:30 AM 發表
係香港男人傻
係,真係好傻.......

引用:
原帖由 kwan1516 於 2017-4-19 09:38 AM 發表
係咁架啦……篤檸檬、有蝦條
做到咁 cheap,
不如自己比錢去叫雞......

引用:
原帖由 TB826 於 2017-4-20 07:53 AM 發表
一個願打,一個願捱啫
如果係男人願打,女人願捱...
咁港女點睇?!

已所不欲,勿施於人呀!!

引用:
原帖由 紐巴倫時 於 2017-4-20 08:13 AM 發表
賤男囉,唔通會有(皇子病) 咁好嘅名嚟形容咩
皇子病....哈哈大笑...
幾好聽 bor...

引用:
原帖由 thank-777 於 2017-4-20 08:50 AM 發表
去深圳識外省大學生吧,很多又索又有素質
深圳為部署成第五直轄
現放寬入深圳戶口
深圳是全中國幾千萬精英爭著來住的地方
二三線中國女子才來香港
不過,港男娶大陸女人,都要小心D.
我發覺好多國內女性,都好看重金錢利益.
而且,有些幾濫交,好多婚後,會跟佬走...
當然,國內好的女人,也有的.
不過,港男巴打,要小心D揀....

引用:
原帖由 green2016 於 2017-4-20 09:02 AM 發表
篤下檸檬唔駛死下話 , 俾 D 風度好嗎 ?
俾 D 風度, 係可以的....但應該"唔該,謝謝",都要講聲.
如果個女仔,好似奉旨咁,當個男友係下人咁使...
咁就好黑人憎了....

引用:
原帖由 green2016 於 2017-4-20 09:13 AM 發表
子非魚焉之魚之樂
其實這並非只是他們兩人的事.
個女方當個男方,好似工人,下人咁使.
其實係侮辱哂所有男人,
係所有男人的事....

引用:
原帖由 飛天盒仔 於 2017-4-20 09:19 AM 發表
因為好多人諗男人蝦女人係天公地道。
你講緊一百年前??

引用:
原帖由 飛天盒仔 於 2017-4-20 09:25 AM 發表
宜家好多男人都係咁諗啦
比D例子,來聽下......

引用:
原帖由 飛天盒仔 於 2017-4-20 09:35 AM 發表
趁機食下妳豆腐
就算同 GRADE 因為佢年資比較高 覺得自己工作能力比妳強 一定要聽佢 唔係就會講 D 難聽嘅說話 明明學歷同經驗都比較差
道理輸咗就鍾意用粗口
你應該唔係女人啦
哦...原來係咁....
我係男人....唔聽妳講...真係唔知.....

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]