• 瀏覽: 2,023
  • 回覆: 16
當市場出現A貨垃圾膠袋,正貨無人再買

同意, 環保L生存最唔環保, 捉晒班環保L去堆田最L環保
引用:
原帖由 病父炸芝士 於 2017-4-18 03:02 AM 發表
要俾錢買袋,再分類回收,再逐袋收費,
睬你都戇,政府太高估市民的公德心,
如果用法例來嚇市民,
市民咪每日將垃圾帶出街掉,
大件傢俬塞往後樓梯,
到時社會一片混亂,

這是100%行唔通的,
希望下任局長 ...

引用:
原帖由 病父炸芝士 於 2017-4-18 03:02 AM 發表
如果用法例來嚇市民,
大件傢俬塞往後樓梯,
到時社會一片混亂,

這是100%行唔通的,
希望下任局長 ...
你意思, 一樣野在日, 台, 韓都行得通, 香港行唔通?
是因為香港人比其他亞洲人質素差?........不過, 我都預左你話香港多大陸人, 我先將此句用白色寫, 睇下你係咪咁講

垃圾懲費我贊成, 但徵費目的, 是要市民做好源頭分類, 減少垃圾掉去堆填區
咁樣, 政府就必須說明有咩措施可以加強處理回收物料, 否則, 冇人去回收或收左返來處理唔到, 又係掉返去堆填, 咁真係晒九氣

不是公德心問題, 應該用獎勵不應只係罰, 每人的時間成本不同, 你+X唔自己去分垃圾不等於佢無公德心
引用:
原帖由 病父炸芝士 於 2017-4-18 05:23 PM 發表
唔關香港人定大陸人事,

而家住o係香港的人公德心普遍很差!

成撚日無個樣整個樣,一個膠袋收費都麻撚煩煩到嘔,而家再黎一個垃圾收費,睇下佢點死,最撚憎D環保撚,次撚次都係用環保個名義黎搵市民笨柒,最好所有攪環保D柒頭死柒晒佢

引用:
原帖由 伍皓昌 於 2017-4-18 04:54 PM 發表
否則, 冇人去回收或收左返來處理唔到, 又係掉返去堆填
我肯定話比你聽, 係

你掉落回收桶 d 膠樽, 就係處理唔到 好大部分都係返去堆填

早2年 有線新聞跟過....鬧過
依家政府繼續不了了之

當你知道佢收你 排污費 咁耐....點樣處理 d 污水 你就唔會想比落去
求撚其做最基本沉殿, primary treatment
再西一西 就 排出海度
佢根本冇進一步處理過 d 污水

佢老味閪.....淨化海港計劃...
係 起 d 好撚長 ge 污水管...
將 d 污水排遠d...你維港睇唔到 咁就叫成功

引用:
原帖由 煙夫佬 於 2017-4-18 18:23 發表

我肯定話比你聽, 係

你掉落回收桶 d 膠樽, 就係處理唔到 好大部分都係返去堆填

依家政府繼續不了了之
唔係處理唔到
而係個承辦商唔按合約做事
轉頭將收集到既回收物資丟去堆填區

講返香港做循環回收
條件多多
塑膠又話要先洗淨
呢樣野外國邊有架

垃圾徵費真係戇鳩無極限政策,啱晒689政府。

香港絕大部分人口住高樓大廈,垃圾係放去每層樓嘅公共垃圾桶,政府點規管??

引用:
如果用法例來嚇市民,
大件傢俬塞往後樓梯,
到時社會一片混亂,

這是100%行唔通的,
希望下任局長 ...
咁你有乜行得通嘅建議?
等大家都培養出公德心?
培養公德心就要等推行國民教育?
推行國民教育就要等有社會共識?
有社會共識就要等修補裂痕?
修補裂痕就要等……

引用:
原帖由 煙夫佬 於 2017-4-18 06:23 PM 發表

我肯定話比你聽, 係

依家政府繼續不了了之
根本靠私營回收係晒九氣,有錢賺有人收,冇錢賺既冇人收,事倍功半

回收業要政府一條龍咁去做,由收集,分類,再造,再使用,以及其中由僱用低技術人手,到培訓科研人才……用公帑提高人工去請多d人加入回收行業,好過亂咁派

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]