• 瀏覽: 3,019
  • 回覆: 19
距離特首選舉已過逾半個月,仍有不少人深信曾俊華的落敗,與選舉受無形之手操控有關,堅信曾俊華與林鄭月娥皆是資深政務官,亦同獲中央委任為香港主要官員,兩人的能力和背景並無分別。在此前設下,曾俊華在高民望之中敗選,支持曾俊華的人都傾向相信無形之手操控的說法。

事實上,林鄭月娥擔任政務司長期間,處理政改一事,具有關鍵性,令她能與中央官員有很高層次的接觸,而她處理在港興建西九故宮文化博物館,甚至出任發展局長時爭取立法會撥款援助四川震後重建等,過往很多與內地相關的重要工作,皆經林鄭月娥之手。因此,可以說內地各級官員皆曾見識過林鄭月娥「好打得」的能力,亦了解其為人。

反之,曾俊華擔任財政司長一職近十年,期間因公事往內地,主要接觸財金官員,規格較林鄭月娥的接觸層次低很多。這是兩人之間,很明顯的分別所在,亦可以解釋到,為何中央會對林鄭月娥較為信任。

所以,今次選舉結果,無關曾俊華是否獲泛民支持。大家可以見到,曾俊華的敗選感言,寫得十分感人,重申自己熱愛香港,貢獻祖國,並由衷地祝願林鄭月娥當選,呼籲市民給予林鄭月娥機會履行特首使命,冀市民不要為結果氣餒,勿忘初衷,為香港和解努力,不要放棄香港。充滿感染力、真誠和廣闊的胸襟,他絕對不會是甚麼泛民代言人的。

孫明揚
https://www.am730.com.hk/column/新聞/曾俊華絕非泛民代言人-73916

好心d人唔好再話佢代表泛民...

香港寫照:
上梁不正下樑思歪,學子痴瘋帶妖亂舞
霉果洗腦荼毒愚民,政棍為利賣港害民
對抗脅迫有恃無恐,癱瘓交通橫蠻霸道,
世風日下罷課可恥,強搜攔路令人髮指
虛偽民主自私作主,佔中變質民心盡失
妄顧民生天怒人怨,動亂失控無法無天,
社會分裂永無寧日,破壞經濟風光不再
曾俊華絕非泛民代言人
只係同泛民同流合污

你還記得他嗎?

沒反佔, 與垃圾泛民公關在一起
民主300+有勢時以為自己大勝一容許黃絲帶攻擊建制

泛民反偽建制沒什麼分別

請別認親認戚, 打輸仗說是親中派

曾俊華絕對是同泛民同流合污的PK

扮民主派利用完筒薯片就掉佐佢落垃圾桶啦

點解鬍鬚是否泛民代言人會由瀨共戰士去定論?

引用:
原帖由 你個章 於 2017-4-17 10:59 AM 發表
點解鬍鬚是否泛民代言人會由瀨共戰士去定論?
瀨共戰士覺得全世界都係佢地話時,自己干預南韓內政係天公地道,人地講下中國就玻璃心滿地。

引用:
原帖由 caledis 於 2017-4-17 07:51 PM 發表

瀨共戰士覺得全世界都係佢地話時,自己干預南韓內政係天公地道,人地講下中國就玻璃心滿地。
係瀨美戰士覺得全世界都係美帝話時姐.

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2017-4-17 08:45 PM 發表

係瀨美戰士覺得全世界都係美帝話時姐.
呢個係WWII以後,尤其冷戰之後嘅世界秩序。

引用:
原帖由 caledis 於 2017-4-17 08:47 PM 發表

呢個係WWII以後,尤其冷戰之後嘅世界秩序。
依家嗎就係要改變美帝獨大呢個"秩序"囉.
西奴美狗當然會唔舒服啦.

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2017-4-17 08:50 PM 發表

依家嗎就係要改變美帝獨大呢個"秩序"囉.
西奴美狗當然會唔舒服啦.
唔係強國叫日本唔好嘗試改變戰後秩序咩?

引用:
原帖由 caledis 於 2017-4-17 08:52 PM 發表

唔係強國叫日本唔好嘗試改變戰後秩序咩?
叫日本唔好嘗試改變,
冇話自己唔去嘗試改變播.

吹咩.

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2017-4-17 08:54 PM 發表

叫日本唔好嘗試改變,
冇話自己唔去嘗試改變播.

吹咩.
所以人地咪唔睬你囉。

成日叫人地唔好干涉內政,但最終以干涉日韓內政。

引用:
原帖由 caledis 於 2017-4-17 08:57 PM 發表

所以人地咪唔睬你囉。

成日叫人地唔好干涉內政,但最終以干涉日韓內政。
人地即係邊個姐,
呢個地球上,
有邊個國家有能力干涉別國內政丫.

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]