• 瀏覽: 5,651
  • 回覆: 39
全部人清一式,白恤衫,藍斜褲,男全部陸軍裝,女人不是短髮,就是束兩條辮,共產世界,人人一樣骨瘦如柴,連body都一樣,娶哪條女都一樣。
為何有人會喜歡這樣的世界?

引用:
原帖由 tetrazolium 於 2017-4-15 09:56 PM 發表
全部人清一式,白恤衫,藍斜褲,男全部陸軍裝,女人不是短髮,就是束兩條辮,共產世界,人人一樣骨瘦如柴,連body都一樣,娶哪條女都一樣。
原來你被困係嗰個時光世界咁慘慘豬呀?咁我燒啲嘢比你咪唔使驚咁單調囉

引用:
原帖由 香港偽民為患 於 2017-4-15 11:44 PM 發表

原來你被困係嗰個時光世界咁慘慘豬呀?咁我燒啲嘢比你咪唔使驚咁單調囉
你實在孤漏寡聞得嚇人,有許多城市趁春天回暖舉行漢服節,唐服,宋服,民國斜襟衫,旗袍...花下見美人,兩者同樣溫婉悠然,同樣燦爛的笑容,互相輝影。

但不知為何沒人穿白衫藍斜褲!難道已遭大眾否定其漢服資格?

毛時代提倡簡朴,行配給制,買布要布票,買糧要糧票,實質上係要求人民節衣縮食搞工業化,而且係跳過輕工產業 ,集中搞重工業,到鄧公改革開放,先大力發展輕工業,一方面滿足出口底衫褲需要,一方面滿足國人著衫需要。

習主席教導我們,不能將建國六十年分割看待,沒有前三十年,也就沒有後三十年。

引用:
原帖由 tetrazolium 於 2017-4-16 12:17 AM 發表

你實在孤漏寡聞得嚇人,有許多城市趁春天回暖舉行漢服節唐服宋服民國斜襟衫旗袍...花下見美人,兩者同樣溫婉悠然,同樣燦爛的笑容,互相輝影。

但不知為何沒人穿白衫藍斜褲!難道已遭大眾否定其漢服資 ...
你都識講啦,仲兜

引用:
原帖由 雨中進擊的樓主 於 2017-4-16 12:25 AM 發表
毛時代提倡簡朴,行配給制,買布要布票,買糧要糧票,實質上係要求人民節衣縮食搞工業化,而且係跳過輕工產業 ,集中搞重工業,到鄧公改革開放,先大力發展輕工業,一方面滿足出口底衫褲需要,一方面滿足國人著衫需要 ...
兜?信毛毛的人都揸兜!簡樸不代表要人人一樣!人人都簡樸,引至好多人失業無工開等餓死。

引用:
原帖由 tetrazolium 於 2017-4-16 04:10 AM 發表

兜?信毛毛的人都揸兜!簡樸不代表要人人一樣!人人都簡樸,引至好多人失業無工開等餓死。
人人都簡樸⋯引至好多人無工開?

差啲又認唔到個分身添⋯係咁上下

引用:
原帖由 tetrazolium 於 2017-4-16 02:10 AM 發表

噏乜?毛時代主力搞重工業,工人去晒開礦煉鋼,點冇工開?當時未發展輕工業,冇製衣廠工人失業架。

引用:
原帖由 tetrazolium 於 2017-4-15 09:56 PM 發表
而家已經唔係咁啦,你又會唔會喜歡這樣的世界呢?

g嬸轉左呢個a/c正常左一排,而家又開始病發

樓主又點評價矽谷IT裝(藍恤衫、卡其西衭),IT人全世界都咁著喎。

引用:
原帖由 紅孖寶 於 2017-4-16 12:23 PM 發表
樓主又點評價矽谷IT裝(藍恤衫、卡其西衭),IT人全世界都咁著喎。
矽谷只是美國一個很小城市。

引用:
原帖由 tetrazolium 於 2017-4-16 12:53 PM 發表

矽谷只是美國一個很小城市。
你唔係扮睇唔到“全世界”三個字下話?

引用:
原帖由 紅孖寶 於 2017-4-16 12:55 PM 發表

你唔係扮睇唔到“全世界”三個字下話?
為何不見香港的IT人這樣穿?他們穿不同顏色的裇衫西褲,有時週末穿運動裝上班!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]