• 瀏覽: 2,669
  • 回覆: 17
中央政府大力發展上海,希望取代香港成為國家第一城市,但係不知不覺間埋咗一個炸彈,隨時害咗自己。你哋都知上海係前殖民地,有住好強嘅本土意識,人民質素都係最接近西方國家嘅地方。佢哋認為上海嘅繁華其實係靠上海人自己建立,而唔係靠中央政府發展。亦因為咁而係繼香港之後第二反共嘅城市。佢哋有類似香港高登或者台灣ptt,叫做寬帶山嘅本土論壇,又係繼香港之後有獨立聲音嘅地方,又有保護吳語嘅運動,又會叫外省人做硬盤、蝗蟲,同香港好似。只係怕上海人有一日引爆炸彈,變成第二個香港。其實中央應該放棄發展上海,全力發展深圳。深圳係一個得30幾年嘅城市,本土意識極低,又喺香港隔離,有住好大發展空間。

引用:
原帖由 d49jp9us9hk9tw9 於 2017-4-15 02:25 PM 發表
中央政府大力發展上海,希望取代香港成為國家第一城市,但係不知不覺間埋咗一個炸彈,隨時害咗自己。你哋都知上海係前殖民地,有住好強嘅本土意識,人民質素都係最接近西方國家嘅地方。佢哋 ...
你以為依家上海全部系上海本地人?一樣好多外來人,反乜?殺光非上海原居民?邊道都有反政府聲音啦

等于香港反中共最激裂的,就系新移民二代

上海反而幾華洋雜處,同香港有得比,最怕以後追過香港

我原本以為你個point系地區太接近敵國,一個導彈就白費多年發展

深圳同上海完全唔同level。

引用:
原帖由 銅鑼灣原居民 於 2017-4-15 04:01 PM 發表

你以為依家上海全部系上海本地人?一樣好多外來人,反乜?殺光非上海原居民?邊道都有反政府聲音啦

上海反而幾華洋雜處,同香港有得比,最怕以後追過香 ...
你咪話,而家香港最惡就係班老豆游水黎既新移民,話自己呢度出世就巴九閉,連原居民都話要斬要殺架.

引用:
原帖由 雨中進擊的樓主 於 2017-4-15 04:34 PM 發表

你咪話,而家香港最惡就係班老豆游水黎既新移民,話自己呢度出世就巴九閉,連原居民都話要斬要殺架.
就系,我公司條中女,一味反共,又話大陸人點衰...

原來佢老豆大陸游水落尼,阿媽又系大陸人仲非婚生左佢,雖然香港出世,佢話自己系純正香港人

引用:
原帖由 銅鑼灣原居民 於 2017-4-15 04:01 PM 發表

上海反而幾華洋雜處,同香港有得比,最怕以後追過香 ...
所以班外省人咪俾班上海本地人話yp,蝗蟲囉

引用:
原帖由 銅鑼灣原居民 於 2017-4-15 05:06 PM 發表

就系,我公司條中女,一味反共,又話大陸人點衰...

原來佢老豆大陸游水落尼,阿媽又系大陸人仲非婚生左佢,雖然香港出世,佢話自己系純正香港人
Ps:打好D字先啦,于?裂?系?后?尼?

樓主,你講二戰前的上海!
有事就走得最快的人?
現在上海已無咩這種人!
睇下近代歷史就知!

引用:
原帖由 MT673 於 2017-4-15 04:06 PM 發表
深圳同上海完全唔同level。
實係㗎,一個城市得三十幾年,一個成百幾年歷史,點比?

引用:
原帖由 無聊的小市民 於 2017-4-15 05:13 PM 發表
樓主,你講二戰前的上海!
有事就走得最快的人?
現在上海已無咩這種人!
睇下近代歷史就知!
你上網睇下上海嘅本土意識先啦

引用:
原帖由 d49jp9us9hk9tw9 於 2017-4-15 05:10 PM 發表

Ps:打好D字先啦,于?裂?系?后?尼?
網上同音字用住先,懶得copy

引用:
原帖由 d49jp9us9hk9tw9 於 2017-4-15 05:40 PM 發表

知唔知上海在國家安全法範圍裏面!

引用:
原帖由 無聊的小市民 於 2017-4-15 06:10 PM 發表

知唔知上海在國家安全法範圍裏面!
關國家安全法咩事?講緊本土意識

引用:
原帖由 d49jp9us9hk9tw9 於 2017-4-15 05:40 PM 發表

類似膠登既濕鳩魯蛇竇網站

有乜參考價值

引用:
原帖由 d49jp9us9hk9tw9 於 2017-4-15 19:21 發表

關國家安全法咩事?講緊本土意識
咁又點?
上海市長又唔係上海人
駐上海軍隊又唔係上海人
惡得乜野出樣
等有人去虹橋高鐵站踢篋先講

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]