• 瀏覽: 10,096
  • 回覆: 21
都過左九七近廿年.唔關殖民地同內地事,單純一個不公平的收費
福田B1只13.2

水上至羅湖的車費咁貴是當年的九廣鐵路話要用呢程收費補助其他車程收費能平啲喎

當年屈中共收關費

成班弱智香港人又信

八十年代,電視睇過一個鐵路高層/政府高官講過,話因為上水---羅湖屬於「國際線」,所以收費較貴

引用:
原帖由 明亮的晨星 於 2017-4-14 11:36 PM 發表
八十年代,電視睇過一個鐵路高層/政府高官講過,話因為上水---羅湖屬於「國際線」,所以收費較貴
喺英國佬高官嘅眼中係國際線,佢又錯唔晒喎

所以回歸近二十年,要減廿蚊才合理
四雞都畀多,吸血軌收多二十年「車資」

引用:
原帖由 明亮的晨星 於 2017-4-14 11:36 PM 發表
當年港鐵是日本公司大股東
九鐵是英資主導

成班奶西香港人

當然拍手歡迎

[ 本帖最後由 thank-777 於 2017-4-15 09:42 AM http://i.discuss.com.hk/d/images/r10/androidD.jpg 編輯 ]

引用:
原帖由 Boris2600 於 2017-4-15 09:10 AM 發表
所以回歸近二十年,要減廿蚊才合理
四雞都畀多,吸血軌收多二十年「車資」
即係你同意上水至羅湖已經由“international"變成“domestic",所以要求減價?
有權利必有義務,咁你也會贊成深圳市民訪港也只是domestic journey, 所以也應該取消簽証可直接來港?

“international"變成“domestic"?
點解一定要“international"要貴些? B1夠係“international",又長程又只係13.2?
要畀多廿雞仝因佢係0066?

減左車費班十九議員又話收陸路離境稅控制人流架勒.

引用:
原帖由 直線國國王 於 2017-4-15 01:48 PM 發表

即係你同意上水至羅湖已經由“international"變成“domestic",所以要求減價?
有權利必有義務,咁你也會贊成深圳市民訪港也只是domestic journey, 所以也應該取消簽証可直接來港?
你係咪啱啱做香港人?香港人一向都嚴人寬己,龍門任搬。如果你咁講,我上大陸夠唔洗申請啦,點解同胞要?

咁簡單都要問?
如果將上水至羅湖/落馬洲既收費,攤分到所有東鐵站,甚至所有港鐵站,你估香港人有咩反應?
唔被人吊到反轉先奇

邊有半斤八兩被攤分丫
全部畀倒屎局分曬做袍金就有

引用:
原帖由 Boris2600 於 2017-4-15 08:27 PM 發表
邊有半斤八兩被攤分丫
全部畀倒屎局分曬做袍金就有
攤分>如果上水至關口減車費,咁少左既收入,在其他站加返呀!

其實所有站去羅湖是特貴,唔只上水
沙田去上水:7蚊
沙田去羅湖:30蚊
如果攤分車費,可能變成
沙田去上水15蚊,
沙田去羅湖19蚊
上水去羅湖4蚊………你問下香港本土人肯唔肯

關董事局咩事?

[ 本帖最後由 伍皓昌 於 2017-4-15 08:49 PM http://i.discuss.com.hk/d/images/r10/androidD.jpg 編輯 ]

好簡單.

東鐵: 紅磡至上水,39分鍾,收$11.
西鐵: 紅磡至屯門,38分鐘,收$23.

如果減羅湖,但上水加到23蚊,
你制唔制丫.

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]