• 瀏覽: 32,400
  • 回覆: 503
  • 追帖: 2
+64
引用:
原帖由 羅賤宰 於 2017-4-14 09:22 AM 發表
林鄭同地產商 we connected, 一定唔會起多公屋居屋,一定又借民主派過穚話人阻住起樓當解決問題。
http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20170413/photo/bkn-20170413104953873-0413_00822_00 ...
嘩 ching 果然系黑白顛倒既典泛.........
你不如話泛民阻頭阻勢左二十年,香港就無運行左二十年,結果有眼你睇....
倒不如你提議下如果泛民唔阻頭阻勢一段時間,俾政府放膽去做,再比較下個結果先講啦~!!

開徵物業資產增值稅

藉此減少投資物業既誘因

亦比空置稅更容易執行

只係正苦唔去觸碰

根本上住屋唔應該視爲一種商品

但係公營房屋偏偏要參考私人巿場

歸根究底係政策問題

多謝官商勾結...............

引用:
原帖由 caihk 於 2017-4-14 01:54 PM 發表
開徵物業資產增值稅

藉此減少投資物業既誘因

亦比空置稅更容易執行

只係正苦唔去觸碰

根本上住屋唔應該視爲一種商品

但係公營房屋偏偏要參考私人巿場

歸根究底係政策問題
樓價咁瘋狂,已經唔係一般香港人可以負擔到,特別係年青人想買樓上車根本好難
政府可唔可以起d 80零萬嘅居屋比年青人

引用:
原帖由 kitwo 於 2017-4-14 10:53 AM 發表
最能衰班政棍,成叉日話哩度唔比起,果度 保育,轉頭就賴落正府度。
地慘係香港咁大利益

有政棍爲錢出賣港人一啲都唔奇

引用:
原帖由 silverseven 於 2017-4-14 11:18 AM 發表
要多謝貪曾帶來的苦果
確切啲講係正苦政策造成既結果

引用:
原帖由 redpiggybank 於 2017-4-14 01:37 PM 發表

嘩 ching 果然系黑白顛倒既典泛.........
你不如話泛民阻頭阻勢左二十年,香港就無運行左二十年,結果有眼你睇....
倒不如你提議下如果泛民唔阻頭阻勢一段時間,俾政府放膽去做,再比較下個結果先講啦~!!
官到無求膽自大,高鐵,港珠澳大橋,3跑,政府想做,阻得了嗎?

引用:
原帖由 fhhfgjhh 於 2017-4-14 01:58 PM 發表

樓價咁瘋狂,已經唔係一般香港人可以負擔到,特別係年青人想買樓上車根本好難
政府可唔可以起d 80零萬嘅居屋比年青人
講黎講去都係政策既問題

所以點解啲人要保護小圈子選舉

引用:
原帖由 caihk 於 2017-4-14 02:03 PM 發表

講黎講去都係政策既問題

所以點解啲人要保護小圈子選舉
就算係普選出黎嘅特首,都唔會解決到而家房屋問題
講到尾樓市越瘋狂,政府稅收就越多,政府係最大利益者

引用:
原帖由 wone123 於 2017-4-14 09:50 AM 發表
香港人所有投資,成本都去哂住屋度。

深圳高端科技已超越香港。

香港開發成本過高,要上位,首先要比貴鋪租,香港產業空心化。
很早已經有人分析過

因爲香港既產業太單一化

導至閒錢湧去地產金融

本來實業係一個吸納資金既好地方

可惜本港制造業所剩無幾

個泡沫愈吹愈大,買左樓既唔想樓價跌,未買樓既就話樓價貴
篤爆個泡沫,到時又翻版2003年歷史
政府唯有多做多錯,小做小錯,唔做唔錯

諗多啲點樣攞長假 去多幾次日本韓國台灣就開心

問無樓果D,梗痛苦啦!

但樓市狂升,有樓的,身家暴漲,中六合彩咁。。。狂喜。

住公屋的,望住D豪宅越起越多,睇住人人排住隊咁買,父幹母幹,成日食葡萄,好痛呀!

引用:
原帖由 fhhfgjhh 於 2017-4-14 02:07 PM 發表

就算係普選出黎嘅特首,都唔會解決到而家房屋問題
講到尾樓市越瘋狂,政府稅收就越多,政府係最大利益者
我唔係民主萬能論既信徒

之不過普選可以打破既定利益者既小圈子

社會上出現既不公都係源於政策傾斜

引用:
原帖由 caihk 於 2017-4-14 02:01 PM 發表
確切啲講係正苦政策造成既結果
當年停公屋/居屋是他拍板
他也認為是政績之一

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]